Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Madrid

Madrid is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. Madrid heeft geen zee (maar wel is er een standbeeld van Neptunus de zeegod), geen noemenswaardige rivier en geen bijzondere monumenten. Toch zijn weinig steden zo dynamisch en toegankelijk. Eigenlijk is het een groot dorp: de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Plaza Mayor, het Koninklijk Paleis, de Puerta del Sol, diverse musea en het Retiropark zijn makkelijk te belopen. Madrid bruist dag en nacht. Madrid heeft haar status als hoofdstad te danken aan Philips II, die koos voor de meest centraal gelegen stad van Spanje. Het is inmiddels een van de grootste steden van Europa en zeker de meest lawaaiige, getuige de Gran Via.
Madrid heeft negen maanden winter en 3 maanden hel volgens een oude uitspraak. Juni, juli en augustus zijn heet, de overige maanden kunnen fris zijn, zeker 's ochtends en tegen de avond.

Straatmuzikanten Madrid


Bezienswaardigheden

Puerta de Sol
Sol is het middelpunt van de stad. Opstanden hebben hier plaats gevonden, mensen komen hier gedenken of recentelijk, demonstreren. Sol is een goede plek om te starten met het verkennen van Madrid. Vanaf dit plein lopen diverse straten Madrid in. Op dit plein vind je het kilometer 0-bord, of officieel het placa de terrazo. Het geeft het startpunt aan van alle Spaanse wegen die vanaf hier worden geteld.  Het 0-punt bevindt zich op de stoep voor het postkantoor, het actuele overheidsgebouw van de regering.


Plaza Mayor
Vroeger vonden er stierengevechten, heksenverbrandingen en heiligverklaringen plaats. Nu is het een plein met terassen en entertainment. Op het plein staat een standbeeld van Philips III, de meest luie koning van Spanje.

Plaza Mayor Madrid
Palacio Real
Het koninklijk paleis staat op het plaza de Oriente en was het speeltje van Philips V, die een nog groter paleis wilde als zijn grootvader, de Franse zonnekoning. Tot 1931 zetelden hier de koningen van Spanje. Tegenwoordig gebruikt men het voor staatsontvangsten en dient het als museum. De vloeren zijn van marmer, er hangen schilderijen van o.a. Goya en Vélasquez. Er hangt ook de grootste verzameling Stradivariusvinstrumenten ter wereld.
Het plein is ook ruim en groot, met terrassen vlakbij om even te relaxen en van het uitzicht te genieten.


Paseo del Prado
Karel III liet een boulevard aanleggen met monumentale gebouwen, veel bomen, standbeelden en fonteinen. Het moest een echte flaneerboulevard worden. Tegenwoordig is de Paseo een drukke verkeersader in de stad.
Het beroemde museum Prado en het Thyssen-Bornemisza zijn hier gevestigd, het Retiropark grenst aan het Paseo en er staan diverse fonteinen, zoals één voor de godin van de Aarde, Cybele.


Madrid heeft nog veel meer om te ontdekken. Neem de metro, Madrid heeft een van de grootste metronetwerken ter wereld, en je merkt dat Madrid erg groot is. Een van de mooiste stations is Atocha. Door de aangelegde tropisch tuin is het net een park. Het station heeft ook een schaduwkant vanwege de aanslagen uit 2004.

Chocolatería San Ginés: beroemd om de churros
Bezoek de chique wijk Salamanca met veel luxe winkels en dure restaurants, wandel op zondag door het Retiropark en ga winkelen in de Calle Mayor of Gran Via. Calle Serrano is de straat met de chique winkels. Neem de tijd voor een terras met een drankje, koffie of tapas. Churros zijn gefrituurde, luchtige deegstengels in chocoladesaus en worden gegeten als ontbijt of bij de koffie. Zonder tapas is het moeilijk om de tijd tot het diner te overbruggen, want het diner wordt meestal niet voor tien uur 's avonds geserveerd. Op elke straathoek is wel een bar of taberna te vinden.

Voor kunstliefhebbers heeft Madrid meerdere musea , waarvan het Prado, Reina Sofia en het Thyssen-Bornemisza de belangrijkste zijn. Samen worden deze spraakmakende musea 'De Gouden Driehoek' genoemd. Het Bernabéu stadion is het voelbalmekka van Madrid, waar de Koninklijke zijn thuiswedstrijden speelt. Er worden rondleidingen verzorgd, maar de echte voetballiefhebber ondergaat natuurlijk de ultime kick: een wedstrijd bijwonen van Real Madrid.Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…