Doorgaan naar hoofdcontent

Fotografie: Wildlife

Wildlife fotografie is een van de leukste vormen van fotografie. Dieren in een dierentuin zijn al leuk, dus wat is er mooier om ze in hun natuurlijke omgeving te fotograferen. Dieren zijn anders dan mensen, ongedwongen. Je kunt ze meestal dicht benaderen en zo dus mooie plaatjes schieten. Kijk niet alleen door je camera, maar geniet ook van de omgeving.

Luipaard Krugerpark - Zuid-Afrika

Behalve in de bekende wildparken van Afrika (Etosha, Krugerpark, Serengeti), waar je de 'Big Five' vindt, en de natuurgebieden van Midden- en Zuid-Amerika is er ook in Nederland genoeg wild te vinden en heeft het zijn eigen Big Five: edelhert, wilde zwijn, ree, das en de vos.
Een paar tips voor voor wildlife fotografie:

  • Zorg voor een goede camera met voldoende zoom. Het beste is een spiegelreflexcamera met minimaal een 300mm lens. Dit zorgt vaak voor een mooie wazige achtergrond waardoor het onderwerp eruit springt. Met een spiegelreflex is dit nog mooier.
  • Schakel de vaak standaard multipoint scherpstelling uit. Dit kan ervoor zorgen dat er op een struik, tak of blad wordt scherpgesteld i.p.v. het onderwerp. Zet daarom de scherpstelling op 1 brandpunt.
  • Fotografeer bij voorkeur 's ochtends vroeg (meestal rustig) of laat in de middag, dan zijn de lichttinten het mooist.
  • Verplaats je standpunt van de camera op de hoogte van het wild of iets lager. Dat maakt een foto spannender.
  • Plaats het dier eens niet precies in het midden, maar links of rechts daarvan.
  • Beweeg de camera mee met een rennend dier. De achtergrond wordt dan wazig en het dier is nog (redelijk) scherp. Dit versterkt de snelheid.
  • Zet het volledige dier op de foto alleen als de omgeving ook spannend genoeg is. Neem de foto van de zijkant, zet het dier links of recht in het kader en laat het dier de foto inkijken.
  • Maak ook eens een uitsnede van alleen de kop, maar zo dat je ook een stuk van de zijkant meeneemt.
  • Ga vooraf oefenen in een dierentuin.
Wildlife Diavoorstelling

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.