Maleisië: Borneo

Borneo is na Groenland en Nieuw Guinea het grootste eiland ter wereld en ligt tussen het schiereiland Maleisie en de noordelijke eilanden van Indonesie. Zowel Indonesië (Kalimantan), Maleisië (Sabah en Sarawak) als Brunei bezitten een deel van het eiland.

Kuching - Sarawak

De hoofdstad en tevens de enige stad van betekenis op Sarawak is Kuching. De Chinese invloed die hier heerst in combinatie het geweldige eten en de bezienswaardigheden om de hoek maken van Kuching een prima uitvalsbasis voor een paar mooie dagen

Bako National Park BorneoSarawak

Een van de kleinste parken met de meeste variaties op Sarawak is Bako NP. Alle flora die je op Borneo tegenkomt, vind je hier. Je kunt er mooie wandelingen maken door de jungle. En wie geluk heeft ontmoet hier de neusaap, ook wel Orang Belanda (Hollandse aap) genoemd door de lokale bevolking.  Als je, na een stevige wandeling moe en bezweet bent, krijg je als beloning een fantastisch uitzicht op de Zuid Chinese zee, waarin je even kunt afkoelen.


Iban Borneo

Batang Ai is de plek om om zowel het regenwoud te ontdekken als ook kennis te maken met de culturele tradities van de lokale bevolking: de Iban.
De Iban vormen de grootste etnische bevolkingsgroep van Sarawak. Vroeger stonden ze bekend als de ´Koppen-snellers´.Deze bevolkingsgroep leeft met meerdere families in een longhouse die verspreid liggen langs rivieren die uitmonden in het Batang Ai-stuwmeer. De Iban is een sociaal volk en feesten en dansen is erg belangrijk voor ze. Bezoekers van een longhouse worden verwelkomd met rijstwijn en er wordt samen gedanst. De Iban bevolking kan bezocht worden nabij het Batang Ai stuwmeer. Het is ook mogelijk om bij een longhouse te overnachten.

Orang Oetan - Sarawak


Een hoogtepunt op Borneo is een ontmoeting met de orang oetans. Je vindt ze in Semenggoh bij Kuching, of in Sepilok bij Sandakan. Ik ontmoette de aandoenlijke dieren in Semenggoh en vond het een geweldige ervaring.