Dokkum

De stad van Bonifatius en de Elfstedentocht is gebouwd op een terp en na Stavoren de oudste stad van de Friese Elfsteden. Mag ik even voorstellen: Dokkum.

De structuur van de historische binnenstad is op onderstaande plattegrond duidelijk te zien. Deze wordt bepaald door de stadsgracht, de bolwerken, het Groot- en het Kleindiep en twee molens. Toegang tot Dokkum gaat via poorten, zoals de Aalsumerpoort en de Hanspoort.
Vanuit de lucht zijn de aangelegde verdedigingswerken in de vorm van een ster goed zichtbaar.
Tijdens een wandeling over deze bolwerken krijg je een goed beeld van deze historische stad.

Historisch Dokkum

Dokkum werd, na de gruwelijke moord in 754 op Bonifatius, een bedevaartsoord. Na zijn dood werd hij direct heilig verklaard. In Nederland en buitenland zijn diverse Bonifatius-routes te volgen, zowel wandelend, per auto als per motor.

De Admiraliteit (links) - Dokkum
Vroegere zetelde in Dokkum de Friese Admiraliteit. Zij waren verantwoordelijk voor het uitrusten en bemannen van schepen. Na de verzanding van het Dokkumer Grootdiep verhuisde de Admiraliteit naar Harlingen.

De Zijl - Dokkum

De Zijl (oud Nederlands voor sluis) is een pleinvormige brug boven een oorspronkelijke zeesluis. De sluis vormt de scheiding tussen het Grootdiep en het Kleindiep. In dit gebied zit veel horeca.


Dockumer kofje
In 1860 ontwikkelde herbergier Fedde Sonnema een recept voor Berenburg in Dokkum. Het Dockumer kofje wordt als tegenhanger van de Irish coffee geschonken en bestaat uit koffie met een scheut Berenburg kruidenbitter, afgedekt met een toef slagroom.

Friese Doorloper - Dokkum
Schaatsen is belangrijk voor Friesland en dat geldt zeker voor Dokkum. Op Het Kleindiep ligt namelijk het beroemde keerpunt van de Elftedentocht. De deelnemers schaatsen via de Bontebrug de binnenstad in. Na ontvangst van hun stempel keren ze om richting het Dokkumer Ee naar Bartlehiem. Als herinnering aan dit keerpunt van de barre tocht is er een bankje geplaatst in de vorm van een Fries doorloper.Overnachten: Abdij hotel
Lunch of diner: Artisante

Gezelligheid bij Stadscafé Artisante


Andre van Luttikhuizen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen