Doorgaan naar hoofdcontent

Dokkum

De stad van Bonifatius en de Elfstedentocht is gebouwd op een terp en na Stavoren de oudste stad van de Friese Elfsteden. Mag ik even voorstellen: Dokkum.

De structuur van de historische binnenstad is op onderstaande plattegrond duidelijk te zien. Deze wordt bepaald door de stadsgracht, de bolwerken, het Groot- en het Kleindiep en twee molens. Toegang tot Dokkum gaat via poorten, zoals de Aalsumerpoort en de Hanspoort.
Vanuit de lucht zijn de aangelegde verdedigingswerken in de vorm van een ster goed zichtbaar.
Tijdens een wandeling over deze bolwerken krijg je een goed beeld van deze historische stad.

Historisch Dokkum

Dokkum werd, na de gruwelijke moord in 754 op Bonifatius, een bedevaartsoord. Na zijn dood werd hij direct heilig verklaard. In Nederland en buitenland zijn diverse Bonifatius-routes te volgen, zowel wandelend, per auto als per motor.

De Admiraliteit (links) - Dokkum
Vroegere zetelde in Dokkum de Friese Admiraliteit. Zij waren verantwoordelijk voor het uitrusten en bemannen van schepen. Na de verzanding van het Dokkumer Grootdiep verhuisde de Admiraliteit naar Harlingen.

De Zijl - Dokkum

De Zijl (oud Nederlands voor sluis) is een pleinvormige brug boven een oorspronkelijke zeesluis. De sluis vormt de scheiding tussen het Grootdiep en het Kleindiep. In dit gebied zit veel horeca.


Dockumer kofje
In 1860 ontwikkelde herbergier Fedde Sonnema een recept voor Berenburg in Dokkum. Het Dockumer kofje wordt als tegenhanger van de Irish coffee geschonken en bestaat uit koffie met een scheut Berenburg kruidenbitter, afgedekt met een toef slagroom.

Friese Doorloper - Dokkum
Schaatsen is belangrijk voor Friesland en dat geldt zeker voor Dokkum. Op Het Kleindiep ligt namelijk het beroemde keerpunt van de Elftedentocht. De deelnemers schaatsen via de Bontebrug de binnenstad in. Na ontvangst van hun stempel keren ze om richting het Dokkumer Ee naar Bartlehiem. Als herinnering aan dit keerpunt van de barre tocht is er een bankje geplaatst in de vorm van een Fries doorloper.Overnachten: Abdij hotel
Lunch of diner: Artisante

Gezelligheid bij Stadscafé Artisante


Reacties

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…