Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf keer Zuid-Afrika - deel 1

Dit jaar gaan mijn vriendin en ik voor de vijfde keer naar Zuid-Afrika. Een jubileum.
Map of Africa
De eerste reis naar de Regenboognatie was in 2000. Daarna volgde 2004, 2008 en 2009.

In een vijfluik neem ik je mee terug in de tijd vanaf 2000 en eindig ik met mijn route van de reis die we dit jaar gaan maken.

Route 2000: Pretoria, Panoramaroute, Private Game Lodge Mohlabetsi, Krugerpark, Swaziland, Hluhluwe, Durban, Tuinroute, Westkaap, KaapstadMijn schoonouders waren in 2000 35 jaar getrouwd en hadden ons uitgenodigd voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Zij waren een jaar eerder hier geweest en erg enthousiast hierover. Ze wilden met hun kinderen en aanhang dezelfde reis nog eens maken.

Rondavels Mohlabetsi
Met zijn zessen vertrokken we via Londen naar Johannesburg. In Johannesburg namen we onze VW bus in ontvangst en kon de reis beginnen. Via Pretoria en de Panoramaroute kwamen we aan bij de Private Game Lodge Mohlabetsi. Ik was in één keer alle vooroordelen van dit land met haar roerige geschiedenis vergeten bij het zien van de eerste giraf in het wild. Het werd een overweldigende ontmoeting met wilde dieren, een bijzondere overnachting in een rondavel, een indrukwekkende wandel ochtendsafari en een heerlijke afsluitende braai, waar en passant leeuwen ons een bezoekje kwamen brengen.Giraffes tijdens een wandelsafari - Mohlabetsi Private Game Lodge

Swaziland was koud en mistig en de mensen liepen midden op straat. Die combinatie vergde nogal wat stuurkunsten, want ineens doemde er een groepje mensen op en moest ik vol op de rem, terwijl ik toch al langzaam reed. Gelukkig viel de kleurige kleding van de mensen op.

Durban
In Durban merkte ik voor het eerst de sfeer van criminaliteit. Ik vroeg aan de bewaker van ons hotel waar de pinautomaat was. Hij liep helemaal met me mee naar de automaat en terwijl ik pinde hield hij met zijn geweer de omgeving in de gaten. Buiten de Golden Mile, het gebied aan zee langs de boulevard, was het bedelgehalte van de in vodden geklede jeugd groot.

Het vliegen van Durban naar Port Elizabeth was een geweldige ervaring. We vlogen in een propellervliegtuig laag langs de oceaankust.


Bloukrans Brug

Via de Bloukrans brug, de hoogste brug van Afrika waar je tevens 's werelds hoogste bungeesprong kunt maken, Storms river, Hermanus en de Kaap eindigden we uiteindelijk in Kaapstad. We gingen direct met de kabelbaan de Tafelberg op. Binnen tien minuten stijg je een kilometer en wordt het uitzicht steeds mooier. Het plateau binnen draait zodat je een 365-view hebt op de omgeving.

Na een intensieve rondreis van drie weken en veel souvenirs rijker hebben we een prachtig land ontdekt en de basis gelegd voor het verder ontdekken van Afrika.


Kabelbaan Tafelberg Kaapstad

Reacties

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.