Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf keer Zuid-Afrika - deel 1

Dit jaar gaan mijn vriendin en ik voor de vijfde keer naar Zuid-Afrika. Een jubileum.
Map of Africa
De eerste reis naar de Regenboognatie was in 2000. Daarna volgde 2004, 2008 en 2009.

In een vijfluik neem ik je mee terug in de tijd vanaf 2000 en eindig ik met mijn route van de reis die we dit jaar gaan maken.

Route 2000: Pretoria, Panoramaroute, Private Game Lodge Mohlabetsi, Krugerpark, Swaziland, Hluhluwe, Durban, Tuinroute, Westkaap, KaapstadMijn schoonouders waren in 2000 35 jaar getrouwd en hadden ons uitgenodigd voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Zij waren een jaar eerder hier geweest en erg enthousiast hierover. Ze wilden met hun kinderen en aanhang dezelfde reis nog eens maken.

Rondavels Mohlabetsi
Met zijn zessen vertrokken we via Londen naar Johannesburg. In Johannesburg namen we onze VW bus in ontvangst en kon de reis beginnen. Via Pretoria en de Panoramaroute kwamen we aan bij de Private Game Lodge Mohlabetsi. Ik was in één keer alle vooroordelen van dit land met haar roerige geschiedenis vergeten bij het zien van de eerste giraf in het wild. Het werd een overweldigende ontmoeting met wilde dieren, een bijzondere overnachting in een rondavel, een indrukwekkende wandel ochtendsafari en een heerlijke afsluitende braai, waar en passant leeuwen ons een bezoekje kwamen brengen.Giraffes tijdens een wandelsafari - Mohlabetsi Private Game Lodge

Swaziland was koud en mistig en de mensen liepen midden op straat. Die combinatie vergde nogal wat stuurkunsten, want ineens doemde er een groepje mensen op en moest ik vol op de rem, terwijl ik toch al langzaam reed. Gelukkig viel de kleurige kleding van de mensen op.

Durban
In Durban merkte ik voor het eerst de sfeer van criminaliteit. Ik vroeg aan de bewaker van ons hotel waar de pinautomaat was. Hij liep helemaal met me mee naar de automaat en terwijl ik pinde hield hij met zijn geweer de omgeving in de gaten. Buiten de Golden Mile, het gebied aan zee langs de boulevard, was het bedelgehalte van de in vodden geklede jeugd groot.

Het vliegen van Durban naar Port Elizabeth was een geweldige ervaring. We vlogen in een propellervliegtuig laag langs de oceaankust.


Bloukrans Brug

Via de Bloukrans brug, de hoogste brug van Afrika waar je tevens 's werelds hoogste bungeesprong kunt maken, Storms river, Hermanus en de Kaap eindigden we uiteindelijk in Kaapstad. We gingen direct met de kabelbaan de Tafelberg op. Binnen tien minuten stijg je een kilometer en wordt het uitzicht steeds mooier. Het plateau binnen draait zodat je een 365-view hebt op de omgeving.

Na een intensieve rondreis van drie weken en veel souvenirs rijker hebben we een prachtig land ontdekt en de basis gelegd voor het verder ontdekken van Afrika.


Kabelbaan Tafelberg Kaapstad

Reacties

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…