Fotoblog Walcheren: deel 2

Walcheren is het kloppende hart van Zeeland. Een afwisselend  landschap, schilderachtige dorpjes, een monumentale hoofdstad, een bruisende havenstad, goudgele brede stranden met hoge duinen, molens, vuurtorens en kerktorens die boven de horizon uitsteken  en gezellige badplaatsen kenmerken dit Zeeuwse schiereiland.
Ik bracht er een week door met vriendin en hond en ontdekte Walcheren. Aan de hand van foto's neem ik je in drie delen mee door dit kleine maar bezienswaardige deel van Zeeland. Onderstaand deel 2 in deze serie.

Kazematten Vlissingen
In de gewelfde ruimtes van de kazematten, gebouwd door Napoleon als militair verdedigingswerk tegen de Engelsen, wordt aan de hand van tekst, muziek, beeld, objecten en tekeningen een aantal historische periodes van Vlissingen verteld: het keizerlijk bolwerk van Karel V, de gouden dagen van Michiel de Ruyter, de Franse tijd van Napoleon en de Tweede Wereldoorlog.

Boulevard van Domburg
Domburg is DE badplaats van Walcheren en misschien wel van heel Zeeland. Het is tevens een van de oudste badplaatsen van ons land. Aan de hand van informatiebordjes op de boulevard wordt de geschiedenis van Domburg verteld.


Walcheren telt vele kerkdorpen, zoals Agtekerke en Kleverskerke. Ze liggen verspreid over het schiereiland. Wil je ze allemaal bezoeken dan kan dat het beste door een route per auto uit te stippelen. Rondom Zoutelande liggen Biggekerke, Sint Janskerke, Boudewijnskerke en Meliskerke. Deze dorpen zijn prima per fiets bereikbaar vanuit deze badplaats.

Paviljoen Strand 90 Domburg
Strand 90 aan het strand van Domburg is een hip paviljoen. Het is hier heerlijk genieten van lunch en diner, alleen een drankje, of een koffie met gebak. En een plezierige bijkomstigheid is dat je 1e rang zit voor uitzicht op het strand en de zee, en 's avonds kunt genieten van de zonsondergang. Honden zijn hier ook toegestaan.

Waterput bij de Grote Kerk - Veere
Veere, dat ooit één van de belangrijkste handelssteden van Nederland was, is het beste te ontdekken met een stadswandeling. Het stadje is overzichtelijk en makkelijk te belopen. Mis zeker niet de jachthaven met de VOC pakhuizen, de markt, het stadhuis, de Campveerse vesting en de Grote Kerk met zijn waterput, die diende als watervoorziening voor Schotse kooplieden.

Windorgel Vlissingen
Maak een wandeling over de boulevard van Vlissingen waar moderne hoge gebouwen het straatbeeld bepalen. Eindig de wandeling aan de Nolledijk waar aan het eind het wereld windorgel staat. Dit windorgel bestaat uit bamboebuizen die bespeeld worden door de wind. Sluit de dag af bij het naastgelegen paviljoen Phanta Rhei om te chillen en de dag door te nemen terwijl je geniet van een drankje en de zonsondergang.


Honden zijn op Walcheren ook welkom. Op de meeste stranden moeten ze aangelijnd zijn tussen 10 - 19 uur. Er zijn ook stranden waar ze de hele dag los mogen lopen. Berkenbosch bij Oostkapelle en het Noordzeestrand bij Vrouwenpolder zijn een paar voorbeelden.

Fotoblog Walcheren deel 1 | Fotoblog Walcheren deel 3


Andre van Luttikhuizen