Doorgaan naar hoofdcontent

Fotoblog Walcheren: deel 2

Walcheren is het kloppende hart van Zeeland. Een afwisselend  landschap, schilderachtige dorpjes, een monumentale hoofdstad, een bruisende havenstad, goudgele brede stranden met hoge duinen, molens, vuurtorens en kerktorens die boven de horizon uitsteken  en gezellige badplaatsen kenmerken dit Zeeuwse schiereiland.
Ik bracht er een week door met vriendin en hond en ontdekte Walcheren. Aan de hand van foto's neem ik je in drie delen mee door dit kleine maar bezienswaardige deel van Zeeland. Onderstaand deel 2 in deze serie.

Kazematten Vlissingen
In de gewelfde ruimtes van de kazematten, gebouwd door Napoleon als militair verdedigingswerk tegen de Engelsen, wordt aan de hand van tekst, muziek, beeld, objecten en tekeningen een aantal historische periodes van Vlissingen verteld: het keizerlijk bolwerk van Karel V, de gouden dagen van Michiel de Ruyter, de Franse tijd van Napoleon en de Tweede Wereldoorlog.

Boulevard van Domburg
Domburg is DE badplaats van Walcheren en misschien wel van heel Zeeland. Het is tevens een van de oudste badplaatsen van ons land. Aan de hand van informatiebordjes op de boulevard wordt de geschiedenis van Domburg verteld.


Walcheren telt vele kerkdorpen, zoals Agtekerke en Kleverskerke. Ze liggen verspreid over het schiereiland. Wil je ze allemaal bezoeken dan kan dat het beste door een route per auto uit te stippelen. Rondom Zoutelande liggen Biggekerke, Sint Janskerke, Boudewijnskerke en Meliskerke. Deze dorpen zijn prima per fiets bereikbaar vanuit deze badplaats.

Paviljoen Strand 90 Domburg
Strand 90 aan het strand van Domburg is een hip paviljoen. Het is hier heerlijk genieten van lunch en diner, alleen een drankje, of een koffie met gebak. En een plezierige bijkomstigheid is dat je 1e rang zit voor uitzicht op het strand en de zee, en 's avonds kunt genieten van de zonsondergang. Honden zijn hier ook toegestaan.

Waterput bij de Grote Kerk - Veere
Veere, dat ooit één van de belangrijkste handelssteden van Nederland was, is het beste te ontdekken met een stadswandeling. Het stadje is overzichtelijk en makkelijk te belopen. Mis zeker niet de jachthaven met de VOC pakhuizen, de markt, het stadhuis, de Campveerse vesting en de Grote Kerk met zijn waterput, die diende als watervoorziening voor Schotse kooplieden.

Windorgel Vlissingen
Maak een wandeling over de boulevard van Vlissingen waar moderne hoge gebouwen het straatbeeld bepalen. Eindig de wandeling aan de Nolledijk waar aan het eind het wereld windorgel staat. Dit windorgel bestaat uit bamboebuizen die bespeeld worden door de wind. Sluit de dag af bij het naastgelegen paviljoen Phanta Rhei om te chillen en de dag door te nemen terwijl je geniet van een drankje en de zonsondergang.


Honden zijn op Walcheren ook welkom. Op de meeste stranden moeten ze aangelijnd zijn tussen 10 - 19 uur. Er zijn ook stranden waar ze de hele dag los mogen lopen. Berkenbosch bij Oostkapelle en het Noordzeestrand bij Vrouwenpolder zijn een paar voorbeelden.

Fotoblog Walcheren deel 1 | Fotoblog Walcheren deel 3


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.