Fotoblog Walcheren: deel 1

Walcheren is het kloppende hart van Zeeland. Een afwisselend  landschap, schilderachtige dorpjes, een monumentale hoofdstad, een bruisende havenstad, goudgele brede stranden met hoge duinen, molens, vuurtorens en kerktorens die boven de horizon uitsteken en gezellige badplaatsen kenmerken dit Zeeuwse schiereiland.
Ik bracht er een week door met vriendin en hond en ontdekte Walcheren. Aan de hand van foto's neem ik je in drie delen mee door dit kleine maar bezienswaardige deel van Zeeland. Onderstaand deel 1 in deze serie.


De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Deze historische stad is relatief klein, compact en overzichtelijk. Het beste om Middelburg te ontdekken is per voet. De plekken die je tijdens een stadswandeling niet mag missen zijn het abdijcomplex met de Lange Jan, het stadhuis aan de Markt, de koepelvormige Oostkerk, de oude pakhuizen uit de VOC-tijd en de kaaien. Het pittoreske Veere is een stadje dat zeker niet mag worden overgeslagen. Veere heeft naast historische bezienswaardigheden een hoog terrasgehalte. Lunchen kan bij d' Ouwe Werf aan de jachthaven met uitzicht op de Campveerse toren en de oude pakhuizen van weleer.


Wie naar Naar Zeeland gaat moet zeker vis gaan eten. Hier worden de beste mosselen gekweekt en tijdens het seizoen (meestal vanaf juni) kun je je hart ophalen aan deze schelpdieren. Een andere lekkernij in Zeeland is de kreeft. Het seizoen hiervan begint in april.


Elk strand op Walcheren heeft ze: strandkotten. Dit zijn kleine strandhuisjes die je kunt huren of kopen. Je kunt je strandspullen hierin opbergen en dat scheelt dus slepen met stoelen, bedden e.d. Sommige eigenaars weten hun strandkot op een ludieke manier onderscheidend te maken van een ander. Ga op zoek naar leuke en innovatieve strandkotten op de Zeeuwse stranden. Zo ontdekte ik o.a. deze en een echte Mondriaan.


Aan het begin van de boulevard in Vlissingen staat een beeld van Nederlands grootste zeeheld: Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Geroemd vanwege zijn inzicht bij diverse zeeslagen met Spanjaarden, Fransen en Engelsen werd hij uiteindelijk tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot benoemd.


Cultureel doen kan bij het Zeeuwse museum in Middelburg. Het museum is gevestigd in een prachtige Middeleeuwse abdij en toont de provincie Zeeland in verscheidene tentoonstellingen. Zo wordt de 80-jarige oorlog afgebeeld aan de hand van wandtapijten waarop zeeslagen zijn afgebeeld.Maak, na het avondeten, nog een avondwandeling over de dijk in Zoutelande en geniet van de zilte zeelucht, de zwoele wind en de zonsondergang, die in Zeeland onovertroffen en vaak te zien is.

Fotoblog Walcheren deel 2 | Fotoblog Walcheren deel 3

 


Andre van Luttikhuizen