Doorgaan naar hoofdcontent

Fotoblog Walcheren: deel 1

Walcheren is het kloppende hart van Zeeland. Een afwisselend  landschap, schilderachtige dorpjes, een monumentale hoofdstad, een bruisende havenstad, goudgele brede stranden met hoge duinen, molens, vuurtorens en kerktorens die boven de horizon uitsteken en gezellige badplaatsen kenmerken dit Zeeuwse schiereiland.
Ik bracht er een week door met vriendin en hond en ontdekte Walcheren. Aan de hand van foto's neem ik je in drie delen mee door dit kleine maar bezienswaardige deel van Zeeland. Onderstaand deel 1 in deze serie.


De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Deze historische stad is relatief klein, compact en overzichtelijk. Het beste om Middelburg te ontdekken is per voet. De plekken die je tijdens een stadswandeling niet mag missen zijn het abdijcomplex met de Lange Jan, het stadhuis aan de Markt, de koepelvormige Oostkerk, de oude pakhuizen uit de VOC-tijd en de kaaien. Het pittoreske Veere is een stadje dat zeker niet mag worden overgeslagen. Veere heeft naast historische bezienswaardigheden een hoog terrasgehalte. Lunchen kan bij d' Ouwe Werf aan de jachthaven met uitzicht op de Campveerse toren en de oude pakhuizen van weleer.


Wie naar Naar Zeeland gaat moet zeker vis gaan eten. Hier worden de beste mosselen gekweekt en tijdens het seizoen (meestal vanaf juni) kun je je hart ophalen aan deze schelpdieren. Een andere lekkernij in Zeeland is de kreeft. Het seizoen hiervan begint in april.


Elk strand op Walcheren heeft ze: strandkotten. Dit zijn kleine strandhuisjes die je kunt huren of kopen. Je kunt je strandspullen hierin opbergen en dat scheelt dus slepen met stoelen, bedden e.d. Sommige eigenaars weten hun strandkot op een ludieke manier onderscheidend te maken van een ander. Ga op zoek naar leuke en innovatieve strandkotten op de Zeeuwse stranden. Zo ontdekte ik o.a. deze en een echte Mondriaan.


Aan het begin van de boulevard in Vlissingen staat een beeld van Nederlands grootste zeeheld: Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Geroemd vanwege zijn inzicht bij diverse zeeslagen met Spanjaarden, Fransen en Engelsen werd hij uiteindelijk tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot benoemd.


Cultureel doen kan bij het Zeeuwse museum in Middelburg. Het museum is gevestigd in een prachtige Middeleeuwse abdij en toont de provincie Zeeland in verscheidene tentoonstellingen. Zo wordt de 80-jarige oorlog afgebeeld aan de hand van wandtapijten waarop zeeslagen zijn afgebeeld.Maak, na het avondeten, nog een avondwandeling over de dijk in Zoutelande en geniet van de zilte zeelucht, de zwoele wind en de zonsondergang, die in Zeeland onovertroffen en vaak te zien is.

Fotoblog Walcheren deel 2 | Fotoblog Walcheren deel 3

 


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.