Doorgaan naar hoofdcontent

Fotoblog Walcheren: deel 1

Walcheren is het kloppende hart van Zeeland. Een afwisselend  landschap, schilderachtige dorpjes, een monumentale hoofdstad, een bruisende havenstad, goudgele brede stranden met hoge duinen, molens, vuurtorens en kerktorens die boven de horizon uitsteken en gezellige badplaatsen kenmerken dit Zeeuwse schiereiland.
Ik bracht er een week door met vriendin en hond en ontdekte Walcheren. Aan de hand van foto's neem ik je in drie delen mee door dit kleine maar bezienswaardige deel van Zeeland. Onderstaand deel 1 in deze serie.


De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Deze historische stad is relatief klein, compact en overzichtelijk. Het beste om Middelburg te ontdekken is per voet. De plekken die je tijdens een stadswandeling niet mag missen zijn het abdijcomplex met de Lange Jan, het stadhuis aan de Markt, de koepelvormige Oostkerk, de oude pakhuizen uit de VOC-tijd en de kaaien. Het pittoreske Veere is een stadje dat zeker niet mag worden overgeslagen. Veere heeft naast historische bezienswaardigheden een hoog terrasgehalte. Lunchen kan bij d' Ouwe Werf aan de jachthaven met uitzicht op de Campveerse toren en de oude pakhuizen van weleer.


Wie naar Naar Zeeland gaat moet zeker vis gaan eten. Hier worden de beste mosselen gekweekt en tijdens het seizoen (meestal vanaf juni) kun je je hart ophalen aan deze schelpdieren. Een andere lekkernij in Zeeland is de kreeft. Het seizoen hiervan begint in april.


Elk strand op Walcheren heeft ze: strandkotten. Dit zijn kleine strandhuisjes die je kunt huren of kopen. Je kunt je strandspullen hierin opbergen en dat scheelt dus slepen met stoelen, bedden e.d. Sommige eigenaars weten hun strandkot op een ludieke manier onderscheidend te maken van een ander. Ga op zoek naar leuke en innovatieve strandkotten op de Zeeuwse stranden. Zo ontdekte ik o.a. deze en een echte Mondriaan.


Aan het begin van de boulevard in Vlissingen staat een beeld van Nederlands grootste zeeheld: Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Geroemd vanwege zijn inzicht bij diverse zeeslagen met Spanjaarden, Fransen en Engelsen werd hij uiteindelijk tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot benoemd.


Cultureel doen kan bij het Zeeuwse museum in Middelburg. Het museum is gevestigd in een prachtige Middeleeuwse abdij en toont de provincie Zeeland in verscheidene tentoonstellingen. Zo wordt de 80-jarige oorlog afgebeeld aan de hand van wandtapijten waarop zeeslagen zijn afgebeeld.Maak, na het avondeten, nog een avondwandeling over de dijk in Zoutelande en geniet van de zilte zeelucht, de zwoele wind en de zonsondergang, die in Zeeland onovertroffen en vaak te zien is.

Fotoblog Walcheren deel 2 | Fotoblog Walcheren deel 3

 


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.