Turkije: Efeze

Efeze is een van de best bewaarde geheimen van de oudheid: archeologisch is deze antieke stad één van de meest boeiende opgravingen ter wereld en meest bezochte bezienswaardigheid van Turkije.
Miljoenen mensen bezoeken deze, op Rome na, grootste stad van het Romeinse Rijk. Een stad die bol stond van pracht en praal, kunst en cultuur en een voorbeeld was voor alle andere steden uit haar bloeiperiode. Efeze bestond uit brede marmeren straten gedecoreerd met mozaieken en beeldhouwwerken en imposante gebouwen met fonteinen en palmen. Diverse culturen zoals de Grieken, Romeinen, Perzen en Byzanthijnen hebben een bijdrage geleverd aan de geschiedenis van deze stad. En ook nu is Efeze nog steeds indrukwekkend.

Efeze
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Tempel van Artemis, het Theater en de Celsus bibliotheek.
Het theater bood plaats aan ruim 24.000 bezoekers, die hier werden getrakteerd op dramavoorstellingen en gladiatorgevechten. Het theater is in onze tijd ook gastheer geweest voor popconcerten van o.a.Tom Jones, Diana Ross, Sting en Elton John.
De Celsus Bibliotheek was een van de mooiste en bekendste bouwwerken van de stad. De bibliotheek bood plaats aan ruim 120.000 rollen perkament.

Efeze is te bereiken vanuit Kusadasi of via een dagtocht vanaf het Griekse eiland Samos.

Andre van Luttikhuizen