Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Sevilla

Sevilla ligt in Andalusië en is de vierde stad van Spanje. Sevilla is op artistiek en cultureel vlak de belangrijkste stad van zuidelijk Spanje. Sevilla heeft nl. het grootste historische centrum van Europa, met als belangrijke bezienswaardigheden de kathedraal van Sevilla met zijn Giraldatoren, het Alcázar, het Plaza de España en de Torre del Oro.

Torre del Oro
De  Gouden Toren is een oude vestingtoren en gevangenis. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de naam: de ene theorie zegt dat de toren zijn naam dankt aan de vergulde tegels op de gevel, de ander theorie gaat er vanuit dat de toren dienst deed als opslag van goud uit Amerika.
De twaalfhoekige toren staat aan de oever van de Guadalquivir. Een wandeling langs deze rivier over de Paseo del Christobal Colon is een must.
De Torre del Oro is tegenwoordig een maritiem museum waarin de geschiedenis van de scheepvaart wordt tentoongesteld.

Paseo del Christobal Colon met de Torre del Oro / Gouden toren  van SevillaPlaza de España
De Plaza de España, die ligt in het Maria Luisa Park, bestaat uit een voormalig Spaans paviljoen dat ligt aan een halfcirkelvormig plein. Aan de rand ligt een kanaal met gezellige bruggetjes. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw van waaruit een bogengalerij naar de twee torens leidt op de uiteinden. Onder de bogen staan keramieke banken, één voor elke Spaanse provincie. Ze zijn prachtig gedecoreerd met o.a. een wapenschild. De bouwkunst van dit alles is typisch Sevilliaans met vooral veel tegeltjes of azulejos.
Het plein is al vele malen het decor geweest van diverse films waaronder Star Wars Episode II en Lawrence of Arabia.

Plaza de España Sevilla

Kathedraal
De kathedraal van Sevilla staat op de plek waar vroeger de moskee stond. Het is een van de grootste van alle middeleeuwse en gotische kathedralen. Elementen van de moskee zijn o.a. te herkennen in de klokkentoren (Giralda). Dit was nl. ooit een minaret van de moskee. Opvallend is dat de toren geen trappen heeft maar hellingen. Op deze manier kon een een paard naar de top gereden worden. Natuurlijk is de kathedraal gebouwd als een status- en prestige-object. Het liet de rijkdom zien van Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

Joodse wijk
Joodse wijk Sevilla
Deze wijk is een behoorlijke toeristische buurt en ligt rond de kathedraal. De nauwe pittoreske straatjes met haar witgekalkte huizen worden afgewisseld met kerken, waarvan er een aantal oorspronkelijk synagogen waren. Je vindt er veel toeristische winkeltjes met typische gerechten.


Alcázares Reales de Sevilla
Tegenover de kathedraal ligt een fascinerend Moors paleis bestaande uit diverse kamers, een weelderige tuin met binnenplaatsen en vijvers: de Alcázar van Sevilla. Behalve Moorse vind je er ook Renaissance stijlen.


Arena Real Maestranza
De Plaza de Toros, zoals de arena ook heet, ligt in de wijk El Arenal. Het ovalen gebouw heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en okergeel. Het is een van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje. Er is plaats voor 13.000 toeschouwers tijdens de stierengevechten waar ik, als dierenliefhebber geen reclame voor ga maken overigens. Maar een bezoek buiten deze gevechten is zeker de moeite waard. Er is een museum en elk half uur start er een rondleiding.

Arena Real Maestranza Sevilla
Festivals
Spanjaarden vieren hun fiësta's met veel toewijding. Sevilla heeft twee grote festivals:
- Semana Santa: de week voor pasen, waarin elke dag religieuze optochten worden gehouden.
- Aprilfeest: de wijk Los Remedios. Vrouwen in flamencojurken en mannen met Andalusische hoeden paraderen op paarden en in versierde rijtuigen door de straten.

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…