Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Sevilla

Sevilla ligt in Andalusië en is de vierde stad van Spanje. Sevilla is op artistiek en cultureel vlak de belangrijkste stad van zuidelijk Spanje. Sevilla heeft nl. het grootste historische centrum van Europa, met als belangrijke bezienswaardigheden de kathedraal van Sevilla met zijn Giraldatoren, het Alcázar, het Plaza de España en de Torre del Oro.

Torre del Oro
De  Gouden Toren is een oude vestingtoren en gevangenis. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de naam: de ene theorie zegt dat de toren zijn naam dankt aan de vergulde tegels op de gevel, de ander theorie gaat er vanuit dat de toren dienst deed als opslag van goud uit Amerika.
De twaalfhoekige toren staat aan de oever van de Guadalquivir. Een wandeling langs deze rivier over de Paseo del Christobal Colon is een must.
De Torre del Oro is tegenwoordig een maritiem museum waarin de geschiedenis van de scheepvaart wordt tentoongesteld.

Paseo del Christobal Colon met de Torre del Oro / Gouden toren  van SevillaPlaza de España
De Plaza de España, die ligt in het Maria Luisa Park, bestaat uit een voormalig Spaans paviljoen dat ligt aan een halfcirkelvormig plein. Aan de rand ligt een kanaal met gezellige bruggetjes. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw van waaruit een bogengalerij naar de twee torens leidt op de uiteinden. Onder de bogen staan keramieke banken, één voor elke Spaanse provincie. Ze zijn prachtig gedecoreerd met o.a. een wapenschild. De bouwkunst van dit alles is typisch Sevilliaans met vooral veel tegeltjes of azulejos.
Het plein is al vele malen het decor geweest van diverse films waaronder Star Wars Episode II en Lawrence of Arabia.

Plaza de España Sevilla

Kathedraal
De kathedraal van Sevilla staat op de plek waar vroeger de moskee stond. Het is een van de grootste van alle middeleeuwse en gotische kathedralen. Elementen van de moskee zijn o.a. te herkennen in de klokkentoren (Giralda). Dit was nl. ooit een minaret van de moskee. Opvallend is dat de toren geen trappen heeft maar hellingen. Op deze manier kon een een paard naar de top gereden worden. Natuurlijk is de kathedraal gebouwd als een status- en prestige-object. Het liet de rijkdom zien van Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

Joodse wijk
Joodse wijk Sevilla
Deze wijk is een behoorlijke toeristische buurt en ligt rond de kathedraal. De nauwe pittoreske straatjes met haar witgekalkte huizen worden afgewisseld met kerken, waarvan er een aantal oorspronkelijk synagogen waren. Je vindt er veel toeristische winkeltjes met typische gerechten.


Alcázares Reales de Sevilla
Tegenover de kathedraal ligt een fascinerend Moors paleis bestaande uit diverse kamers, een weelderige tuin met binnenplaatsen en vijvers: de Alcázar van Sevilla. Behalve Moorse vind je er ook Renaissance stijlen.


Arena Real Maestranza
De Plaza de Toros, zoals de arena ook heet, ligt in de wijk El Arenal. Het ovalen gebouw heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en okergeel. Het is een van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje. Er is plaats voor 13.000 toeschouwers tijdens de stierengevechten waar ik, als dierenliefhebber geen reclame voor ga maken overigens. Maar een bezoek buiten deze gevechten is zeker de moeite waard. Er is een museum en elk half uur start er een rondleiding.

Arena Real Maestranza Sevilla
Festivals
Spanjaarden vieren hun fiësta's met veel toewijding. Sevilla heeft twee grote festivals:
- Semana Santa: de week voor pasen, waarin elke dag religieuze optochten worden gehouden.
- Aprilfeest: de wijk Los Remedios. Vrouwen in flamencojurken en mannen met Andalusische hoeden paraderen op paarden en in versierde rijtuigen door de straten.

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.