Spanje: Sevilla

Sevilla ligt in Andalusië en is de vierde stad van Spanje. Sevilla is op artistiek en cultureel vlak de belangrijkste stad van zuidelijk Spanje. Sevilla heeft nl. het grootste historische centrum van Europa, met als belangrijke bezienswaardigheden de kathedraal van Sevilla met zijn Giraldatoren, het Alcázar, het Plaza de España en de Torre del Oro.

Torre del Oro
De  Gouden Toren is een oude vestingtoren en gevangenis. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de naam: de ene theorie zegt dat de toren zijn naam dankt aan de vergulde tegels op de gevel, de ander theorie gaat er vanuit dat de toren dienst deed als opslag van goud uit Amerika.
De twaalfhoekige toren staat aan de oever van de Guadalquivir. Een wandeling langs deze rivier over de Paseo del Christobal Colon is een must.
De Torre del Oro is tegenwoordig een maritiem museum waarin de geschiedenis van de scheepvaart wordt tentoongesteld.

Paseo del Christobal Colon met de Torre del Oro / Gouden toren  van SevillaPlaza de España
De Plaza de España, die ligt in het Maria Luisa Park, bestaat uit een voormalig Spaans paviljoen dat ligt aan een halfcirkelvormig plein. Aan de rand ligt een kanaal met gezellige bruggetjes. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw van waaruit een bogengalerij naar de twee torens leidt op de uiteinden. Onder de bogen staan keramieke banken, één voor elke Spaanse provincie. Ze zijn prachtig gedecoreerd met o.a. een wapenschild. De bouwkunst van dit alles is typisch Sevilliaans met vooral veel tegeltjes of azulejos.
Het plein is al vele malen het decor geweest van diverse films waaronder Star Wars Episode II en Lawrence of Arabia.

Plaza de España Sevilla

Kathedraal
De kathedraal van Sevilla staat op de plek waar vroeger de moskee stond. Het is een van de grootste van alle middeleeuwse en gotische kathedralen. Elementen van de moskee zijn o.a. te herkennen in de klokkentoren (Giralda). Dit was nl. ooit een minaret van de moskee. Opvallend is dat de toren geen trappen heeft maar hellingen. Op deze manier kon een een paard naar de top gereden worden. Natuurlijk is de kathedraal gebouwd als een status- en prestige-object. Het liet de rijkdom zien van Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

Joodse wijk
Joodse wijk Sevilla
Deze wijk is een behoorlijke toeristische buurt en ligt rond de kathedraal. De nauwe pittoreske straatjes met haar witgekalkte huizen worden afgewisseld met kerken, waarvan er een aantal oorspronkelijk synagogen waren. Je vindt er veel toeristische winkeltjes met typische gerechten.


Alcázares Reales de Sevilla
Tegenover de kathedraal ligt een fascinerend Moors paleis bestaande uit diverse kamers, een weelderige tuin met binnenplaatsen en vijvers: de Alcázar van Sevilla. Behalve Moorse vind je er ook Renaissance stijlen.


Arena Real Maestranza
De Plaza de Toros, zoals de arena ook heet, ligt in de wijk El Arenal. Het ovalen gebouw heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en okergeel. Het is een van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje. Er is plaats voor 13.000 toeschouwers tijdens de stierengevechten waar ik, als dierenliefhebber geen reclame voor ga maken overigens. Maar een bezoek buiten deze gevechten is zeker de moeite waard. Er is een museum en elk half uur start er een rondleiding.

Arena Real Maestranza Sevilla
Festivals
Spanjaarden vieren hun fiësta's met veel toewijding. Sevilla heeft twee grote festivals:
- Semana Santa: de week voor pasen, waarin elke dag religieuze optochten worden gehouden.
- Aprilfeest: de wijk Los Remedios. Vrouwen in flamencojurken en mannen met Andalusische hoeden paraderen op paarden en in versierde rijtuigen door de straten.

Andre van Luttikhuizen