Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Sevilla

Sevilla ligt in Andalusië en is de vierde stad van Spanje. Sevilla is op artistiek en cultureel vlak de belangrijkste stad van zuidelijk Spanje. Sevilla heeft nl. het grootste historische centrum van Europa, met als belangrijke bezienswaardigheden de kathedraal van Sevilla met zijn Giraldatoren, het Alcázar, het Plaza de España en de Torre del Oro.

Torre del Oro
De  Gouden Toren is een oude vestingtoren en gevangenis. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de naam: de ene theorie zegt dat de toren zijn naam dankt aan de vergulde tegels op de gevel, de ander theorie gaat er vanuit dat de toren dienst deed als opslag van goud uit Amerika.
De twaalfhoekige toren staat aan de oever van de Guadalquivir. Een wandeling langs deze rivier over de Paseo del Christobal Colon is een must.
De Torre del Oro is tegenwoordig een maritiem museum waarin de geschiedenis van de scheepvaart wordt tentoongesteld.

Paseo del Christobal Colon met de Torre del Oro / Gouden toren  van SevillaPlaza de España
De Plaza de España, die ligt in het Maria Luisa Park, bestaat uit een voormalig Spaans paviljoen dat ligt aan een halfcirkelvormig plein. Aan de rand ligt een kanaal met gezellige bruggetjes. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw van waaruit een bogengalerij naar de twee torens leidt op de uiteinden. Onder de bogen staan keramieke banken, één voor elke Spaanse provincie. Ze zijn prachtig gedecoreerd met o.a. een wapenschild. De bouwkunst van dit alles is typisch Sevilliaans met vooral veel tegeltjes of azulejos.
Het plein is al vele malen het decor geweest van diverse films waaronder Star Wars Episode II en Lawrence of Arabia.

Plaza de España Sevilla

Kathedraal
De kathedraal van Sevilla staat op de plek waar vroeger de moskee stond. Het is een van de grootste van alle middeleeuwse en gotische kathedralen. Elementen van de moskee zijn o.a. te herkennen in de klokkentoren (Giralda). Dit was nl. ooit een minaret van de moskee. Opvallend is dat de toren geen trappen heeft maar hellingen. Op deze manier kon een een paard naar de top gereden worden. Natuurlijk is de kathedraal gebouwd als een status- en prestige-object. Het liet de rijkdom zien van Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

Joodse wijk
Joodse wijk Sevilla
Deze wijk is een behoorlijke toeristische buurt en ligt rond de kathedraal. De nauwe pittoreske straatjes met haar witgekalkte huizen worden afgewisseld met kerken, waarvan er een aantal oorspronkelijk synagogen waren. Je vindt er veel toeristische winkeltjes met typische gerechten.


Alcázares Reales de Sevilla
Tegenover de kathedraal ligt een fascinerend Moors paleis bestaande uit diverse kamers, een weelderige tuin met binnenplaatsen en vijvers: de Alcázar van Sevilla. Behalve Moorse vind je er ook Renaissance stijlen.


Arena Real Maestranza
De Plaza de Toros, zoals de arena ook heet, ligt in de wijk El Arenal. Het ovalen gebouw heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en okergeel. Het is een van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje. Er is plaats voor 13.000 toeschouwers tijdens de stierengevechten waar ik, als dierenliefhebber geen reclame voor ga maken overigens. Maar een bezoek buiten deze gevechten is zeker de moeite waard. Er is een museum en elk half uur start er een rondleiding.

Arena Real Maestranza Sevilla
Festivals
Spanjaarden vieren hun fiësta's met veel toewijding. Sevilla heeft twee grote festivals:
- Semana Santa: de week voor pasen, waarin elke dag religieuze optochten worden gehouden.
- Aprilfeest: de wijk Los Remedios. Vrouwen in flamencojurken en mannen met Andalusische hoeden paraderen op paarden en in versierde rijtuigen door de straten.

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…