Doorgaan naar hoofdcontent

Sevilla

Sevilla ligt in Andalusië en is de vierde stad van Spanje. Sevilla is op artistiek en cultureel vlak de belangrijkste stad van zuidelijk Spanje. Sevilla heeft nl. het grootste historische centrum van Europa, met als belangrijke bezienswaardigheden de kathedraal van Sevilla met zijn Giraldatoren, het Alcázar, het Plaza de España en de Torre del Oro.

Torre del Oro

De  Gouden Toren is een oude vestingtoren en gevangenis. De meningen zijn verdeeld over de herkomst van de naam: de ene theorie zegt dat de toren zijn naam dankt aan de vergulde tegels op de gevel, de ander theorie gaat er vanuit dat de toren dienst deed als opslag van goud uit Amerika.
De twaalfhoekige toren staat aan de oever van de Guadalquivir. Een wandeling langs deze rivier over de Paseo del Christobal Colon is een must.
De Torre del Oro is tegenwoordig een maritiem museum waarin de geschiedenis van de scheepvaart wordt tentoongesteld.

Paseo del Christobal Colon met de Torre del Oro / Gouden toren  van Sevilla

Plaza de España

De Plaza de España, die ligt in het Maria Luisa Park, bestaat uit een voormalig Spaans paviljoen dat ligt aan een halfcirkelvormig plein. Aan de rand ligt een kanaal met gezellige bruggetjes. Het paviljoen bestaat uit een hoofdgebouw van waaruit een bogengalerij naar de twee torens leidt op de uiteinden. Onder de bogen staan keramieke banken, één voor elke Spaanse provincie. Ze zijn prachtig gedecoreerd met o.a. een wapenschild. De bouwkunst van dit alles is typisch Sevilliaans met vooral veel tegeltjes of azulejos.
Het plein is al vele malen het decor geweest van diverse films waaronder Star Wars Episode II en Lawrence of Arabia.

Plaza de España Sevilla
Kathedraal

De kathedraal van Sevilla staat op de plek waar vroeger de moskee stond. Het is een van de grootste van alle middeleeuwse en gotische kathedralen. Elementen van de moskee zijn o.a. te herkennen in de klokkentoren (Giralda). Dit was nl. ooit een minaret van de moskee. Opvallend is dat de toren geen trappen heeft maar hellingen. Op deze manier kon een een paard naar de top gereden worden. Natuurlijk is de kathedraal gebouwd als een status- en prestige-object. Het liet de rijkdom zien van Sevilla.

Kathedraal van Sevilla

Joodse wijk

Joodse wijk Sevilla
Deze wijk is een behoorlijke toeristische buurt en ligt rond de kathedraal. De nauwe pittoreske straatjes met haar witgekalkte huizen worden afgewisseld met kerken, waarvan er een aantal oorspronkelijk synagogen waren. Je vindt er veel toeristische winkeltjes met typische gerechten.


Alcázares Reales de Sevilla

Tegenover de kathedraal ligt een fascinerend Moors paleis bestaande uit diverse kamers, een weelderige tuin met binnenplaatsen en vijvers: de Alcázar van Sevilla. Behalve Moorse vind je er ook Renaissance stijlen.
Arena Real Maestranza

De Plaza de Toros, zoals de arena ook heet, ligt in de wijk El Arenal. Het ovalen gebouw heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en okergeel. Het is een van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje. Er is plaats voor 13.000 toeschouwers tijdens de stierengevechten waar ik, als dierenliefhebber geen reclame voor ga maken overigens. Maar een bezoek buiten deze gevechten is zeker de moeite waard. Er is een museum en elk half uur start er een rondleiding.

Arena Real Maestranza Sevilla
Festivals
Spanjaarden vieren hun fiësta's met veel toewijding. Sevilla heeft twee grote festivals:
- Semana Santa: de week voor pasen, waarin elke dag religieuze optochten worden gehouden.
- Aprilfeest: de wijk Los Remedios. Vrouwen in flamencojurken en mannen met Andalusische hoeden paraderen op paarden en in versierde rijtuigen door de straten.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…