Bourke’s Luck Potholes

Bourke's Luck Potholes is een van de fraaiste bezienswaardigheden van het Blyderivierspoort natuurreservaat. De potholes of kolkgate zoals de Afrikanen het noemen zijn vernoemd naar de goudzoeker Tom Bourke. Hier heeft de Blyde rivier een diepe scheur in in de rotsen gevreten. Bij samenvloeiing met de Treur rivier hebben wervelende draaikolken van water vermengd met zand bijzondere sculpturen uitgesleten in de rotsen die op de maan niet zouden misstaan.

Kolkgate / Potholes

De rivieren danken hun naam aan een aantal Voortrekkers die rond 1835 uit de Kaap vertrokken om zich ergens anders te vestigen. Aangekomen in dit gebied gingen de mannen de omgeving verkennen en de vrouwen bleven met hun kinderen achter om een kamp te maken.
Na 30 dagen waren de mannen nog niet terug. De afspraak was dat de vrouwen met hun kinderen naar de Kaap zouden teruggaan, omdat de mannen dan waarschijnlijk zouden zijn omgekomen. De vrouwen treurden om hun mannen en noemden de rivier waar ze op dat moment waren Treur.
De vrouwen en hun kinderen vertrokken terug naar de Kaap, maar al snel ontmoetten ze hun mannen. Ze waren zo blij dat de rivier waar ze elkaar tegenkwamen de Blyde hebben genoemd.

Bourke's Luck Potholes

De Potholes liggen aan de Panoramaroute en een bezoek kan goed worden gecombineerd met een lunch hier. Een mooi aangelegd pad leidt je langs de bovenkant van de rotsen zodat je goed zicht hebt op de kolkgaten in de diepte. Vanaf de bruggetjes, die over de door de rivier gespleten rotsen zijn gespannen, kun je genieten van het schouwspel van stromend water dat via watervalletjes afdaalt de diepte in en zijn weg vervolgt om uiteindelijk uit te monden in de draaikolken.

Helaas heeft Tom Bourke nooit goud gevonden, maar zijn voorstelling dat er goud zou liggen heeft wel gezorgd voor een echte goudkoorts.

Andre van Luttikhuizen