Doorgaan naar hoofdcontent

Bourke’s Luck Potholes

Bourke's Luck Potholes is een van de fraaiste bezienswaardigheden van het Blyderivierspoort natuurreservaat. De potholes of kolkgate zoals de Afrikanen het noemen zijn vernoemd naar de goudzoeker Tom Bourke. Hier heeft de Blyde rivier een diepe scheur in in de rotsen gevreten. Bij samenvloeiing met de Treur rivier hebben wervelende draaikolken van water vermengd met zand bijzondere sculpturen uitgesleten in de rotsen die op de maan niet zouden misstaan.

Kolkgate / Potholes

De rivieren danken hun naam aan een aantal Voortrekkers die rond 1835 uit de Kaap vertrokken om zich ergens anders te vestigen. Aangekomen in dit gebied gingen de mannen de omgeving verkennen en de vrouwen bleven met hun kinderen achter om een kamp te maken.
Na 30 dagen waren de mannen nog niet terug. De afspraak was dat de vrouwen met hun kinderen naar de Kaap zouden teruggaan, omdat de mannen dan waarschijnlijk zouden zijn omgekomen. De vrouwen treurden om hun mannen en noemden de rivier waar ze op dat moment waren Treur.
De vrouwen en hun kinderen vertrokken terug naar de Kaap, maar al snel ontmoetten ze hun mannen. Ze waren zo blij dat de rivier waar ze elkaar tegenkwamen de Blyde hebben genoemd.

Bourke's Luck Potholes

De Potholes liggen aan de Panoramaroute en een bezoek kan goed worden gecombineerd met een lunch hier. Een mooi aangelegd pad leidt je langs de bovenkant van de rotsen zodat je goed zicht hebt op de kolkgaten in de diepte. Vanaf de bruggetjes, die over de door de rivier gespleten rotsen zijn gespannen, kun je genieten van het schouwspel van stromend water dat via watervalletjes afdaalt de diepte in en zijn weg vervolgt om uiteindelijk uit te monden in de draaikolken.

Helaas heeft Tom Bourke nooit goud gevonden, maar zijn voorstelling dat er goud zou liggen heeft wel gezorgd voor een echte goudkoorts.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be