Geef mij maar Amsterdam

Amsterdamse grachten
Amsterdam is de trotse hoofdstad van ons land. Gelegen aan het IJ en de Amstel wordt de stad door haar bewoners Mokum genoemd. In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Ondanks haar wereldwijde bekendheid en internationale allure is het centrum altijd knus en kleinschalig gebleven. De beste manier om Amsterdam te ontdekken is per voet en vanaf het water. Vooral De Grachtengordel, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad om vanaf het water met een rondvaartboot, evt. incl. eten, te ontdekken. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met hun verhalen. Mis ook vooral de bruggen niet, zoals de Magere Brug. Amsterdam heeft vier hoofdgrachten: Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.


Behalve mooie grachtenpanden vind je hier nog meer mooie markante gebouwen: het station, de Westerkerk, het Koninklijk Paleis op de Dam zijn voorbeelden van oude gebouwen. Moderne gebouwen zijn o.a. het Science Center Nemo, het Eye Filminstituut, maar ook de voetbaltempel van Amsterdam: de Arena.

Modern vs authentiek Amsterdam

Amsterdam heeft een paar van de meest toeristische trekpleisters van Nederland. Genoemd is al de rondvaart door de grachten. Daarnaast staat een aantal musea hoog op de lijst met de meeste bezoekers: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis. Hier heeft het Joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten tijdens de 2e Wereldoorlog en schreef ze haar dagboek dat wereldberoemd is geworden. Het museum is ook gedeeltelijk online beschikbaar.
Populair zijn verder het net vernieuwde Stedelijk Museum, de coffeeshops, de Jordaan en Oud Amsterdam met Chinatown en de Wallen.

Oud Amsterdam
Het oude centrum verkennen doe je het best onder begeleiding van een gids. Kies daarvoor eens een wandeling op een ludieke manier met Beppie. Je maakt al wandelend kennis met de buurt, de typische sfeer, Chinatown en de herkomst van sommige spreekwoorden. Je waant je even helemaal terug in de tijd van de VOC en vergeet dat je in een grote stad loopt.
In dit deel van de stad bevinden zich tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk de Amstersdamse Wallen, ook wel The Red Light District genoemd vanwege de rode lampenversiering.

Oud Amsterdam
Jordaan
Er zijn diverse theorieën over de naam Jordaan: de naam voor de Prinsengracht; de buurt achter de Prinsengracht, afgeleid uit het Franse woord jardin vanwege de komst van de Franse Hugenoten, of van de immirantenfamilie Jourdain. Algemeen wordt aangenomen dat met de Prinsengracht de rivier de Jordaan wordt bedoeld en later gebruikt is voor de buurt erachter.
Muziek was heel belangrijk voor deze arme buurt. De saamhorigheid die er heerste kwam tot uitdrukking in de liedjes. In het Jordaanreportoire werd de liefde voor Mokum en de 'ouwe' Wester bezongen. De bekendste volkzangers zijn Johnny Jordaan, Willy Alberti, Manke Nelis en Tante Leen. Op het Johnny Jordaanplein staan bronzen beelden van een aantal zangers, waaronder Johnny Jordaan en Tante Leen.

Jordaan in Amsterdam


De 9 Straatjes
De Negen Straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum. Sinds de jaren 90 presenteren ze zich onder deze naam. Gelegen in het westelijk deel van de Grachtengordel vormen ze zich een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.


Amsterdam heeft door zijn toeristische trekpleisters een enorme aantrekkingskracht op dagjesmensen en (buitenlandse) toeristen. De cruiseschepen hebben Amsterdam ook ontdekt. Inmiddels is de hoofdstad van Nederland uitgegroeid tot openluchtpretpark.

Overnachten: Double Tree Hilton (gratis wifi, iMac voor internet en tv, super ontbijt, skylounge met zicht over Oud Amsterdam en het IJ)

Chocao Festival | DagtripKoffie festivalLightfestival 2013| Lightfestival 2016
Marilyn 90PintxosScheepvaartmuseumStadswandeling Oud Amsterdam
Pinned Up | RembrandthuisRijksmuseum | World Press Photo


Andre van Luttikhuizen