Doorgaan naar hoofdcontent

Geef mij maar Amsterdam

Amsterdamse grachten
Amsterdam is de trotse hoofdstad van ons land. Gelegen aan het IJ en de Amstel wordt de stad door haar bewoners Mokum genoemd. In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Ondanks haar wereldwijde bekendheid en internationale allure is het centrum altijd knus en kleinschalig gebleven. De beste manier om Amsterdam te ontdekken is per voet en vanaf het water. Vooral De Grachtengordel, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad om vanaf het water met een rondvaartboot, evt. incl. eten, te ontdekken. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met hun verhalen. Mis ook vooral de bruggen niet, zoals de Magere Brug. Amsterdam heeft vier hoofdgrachten: Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.


Behalve mooie grachtenpanden vind je hier nog meer mooie markante gebouwen: het station, de Westerkerk, het Koninklijk Paleis op de Dam zijn voorbeelden van oude gebouwen. Moderne gebouwen zijn o.a. het Science Center Nemo, het Eye Filminstituut, maar ook de voetbaltempel van Amsterdam: de Arena.

Modern vs authentiek Amsterdam

Amsterdam heeft een paar van de meest toeristische trekpleisters van Nederland. Genoemd is al de rondvaart door de grachten. Daarnaast staat een aantal musea hoog op de lijst met de meeste bezoekers: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis. Hier heeft het Joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten tijdens de 2e Wereldoorlog en schreef ze haar dagboek dat wereldberoemd is geworden. Het museum is ook gedeeltelijk online beschikbaar.
Populair zijn verder het net vernieuwde Stedelijk Museum, de coffeeshops, de Jordaan en Oud Amsterdam met Chinatown en de Wallen.

Oud Amsterdam
Het oude centrum verkennen doe je het best onder begeleiding van een gids. Kies daarvoor eens een wandeling op een ludieke manier met Beppie. Je maakt al wandelend kennis met de buurt, de typische sfeer, Chinatown en de herkomst van sommige spreekwoorden. Je waant je even helemaal terug in de tijd van de VOC en vergeet dat je in een grote stad loopt.
In dit deel van de stad bevinden zich tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk de Amstersdamse Wallen, ook wel The Red Light District genoemd vanwege de rode lampenversiering.

Oud Amsterdam
Jordaan
Er zijn diverse theorieën over de naam Jordaan: de naam voor de Prinsengracht; de buurt achter de Prinsengracht, afgeleid uit het Franse woord jardin vanwege de komst van de Franse Hugenoten, of van de immirantenfamilie Jourdain. Algemeen wordt aangenomen dat met de Prinsengracht de rivier de Jordaan wordt bedoeld en later gebruikt is voor de buurt erachter.
Muziek was heel belangrijk voor deze arme buurt. De saamhorigheid die er heerste kwam tot uitdrukking in de liedjes. In het Jordaanreportoire werd de liefde voor Mokum en de 'ouwe' Wester bezongen. De bekendste volkzangers zijn Johnny Jordaan, Willy Alberti, Manke Nelis en Tante Leen. Op het Johnny Jordaanplein staan bronzen beelden van een aantal zangers, waaronder Johnny Jordaan en Tante Leen.

Jordaan in Amsterdam


De 9 Straatjes
De Negen Straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum. Sinds de jaren 90 presenteren ze zich onder deze naam. Gelegen in het westelijk deel van de Grachtengordel vormen ze zich een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.


Amsterdam heeft door zijn toeristische trekpleisters een enorme aantrekkingskracht op dagjesmensen en (buitenlandse) toeristen. De cruiseschepen hebben Amsterdam ook ontdekt. Inmiddels is de hoofdstad van Nederland uitgegroeid tot openluchtpretpark.

Overnachten: Double Tree Hilton (gratis wifi, iMac voor internet en tv, super ontbijt, skylounge met zicht over Oud Amsterdam en het IJ)

Chocao Festival | DagtripKoffie festivalLightfestival 2013| Lightfestival 2016
Marilyn 90PintxosScheepvaartmuseumStadswandeling Oud Amsterdam
Pinned Up | RembrandthuisRijksmuseum | World Press Photo


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.