Doorgaan naar hoofdcontent

Geef mij maar Amsterdam

Amsterdamse grachten 

Amsterdam is de trotse hoofdstad van ons land. Gelegen aan het IJ en de Amstel wordt de stad door haar bewoners Mokum genoemd. In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Ondanks haar wereldwijde bekendheid en internationale allure is het centrum altijd knus en kleinschalig gebleven. De beste manier om Amsterdam te ontdekken is per voet en vanaf het water. Vooral De Grachtengordel, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad om vanaf het water met een rondvaartboot, evt. incl. eten, te ontdekken. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met hun verhalen. Mis ook vooral de bruggen niet, zoals de Magere Brug. Amsterdam heeft vier hoofdgrachten: Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

Behalve mooie grachtenpanden vind je hier nog meer mooie markante gebouwen: het station, de Westerkerk, het Koninklijk Paleis op de Dam zijn voorbeelden van oude gebouwen. Moderne gebouwen zijn o.a. het Science Center Nemo, het Eye Filminstituut, maar ook de voetbaltempel van Amsterdam: de Arena.

Modern vs authentiek Amsterdam

Amsterdam heeft een paar van de meest toeristische trekpleisters van Nederland. Genoemd is al de rondvaart door de grachten. Daarnaast staat een aantal musea hoog op de lijst met de meeste bezoekers: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis. Hier heeft het Joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten tijdens de 2e Wereldoorlog en schreef ze haar dagboek dat wereldberoemd is geworden. Het museum is ook gedeeltelijk online beschikbaar.
Populair zijn verder het net vernieuwde Stedelijk Museum, de coffeeshops, de Jordaan en Oud Amsterdam met Chinatown en de Wallen.

Oud Amsterdam
Het oude centrum verkennen doe je het best onder begeleiding van een gids. Kies daarvoor eens een wandeling op een ludieke manier met Beppie. Je maakt al wandelend kennis met de buurt, de typische sfeer, Chinatown en de herkomst van sommige spreekwoorden. Je waant je even helemaal terug in de tijd van de VOC en vergeet dat je in een grote stad loopt.
In dit deel van de stad bevinden zich tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk de Amstersdamse Wallen, ook wel The Red Light District genoemd vanwege de rode lampenversiering.

Oud Amsterdam

Jordaan
Er zijn diverse theorieën over de naam Jordaan: de naam voor de Prinsengracht; de buurt achter de Prinsengracht, afgeleid uit het Franse woord jardin vanwege de komst van de Franse Hugenoten, of van de immirantenfamilie Jourdain. Algemeen wordt aangenomen dat met de Prinsengracht de rivier de Jordaan wordt bedoeld en later gebruikt is voor de buurt erachter.
Muziek was heel belangrijk voor deze arme buurt. De saamhorigheid die er heerste kwam tot uitdrukking in de liedjes. In het Jordaanreportoire werd de liefde voor Mokum en de 'ouwe' Wester bezongen. De bekendste volkzangers zijn Johnny Jordaan, Willy Alberti, Manke Nelis en Tante Leen. Op het Johnny Jordaanplein staan bronzen beelden van een aantal zangers, waaronder Johnny Jordaan en Tante Leen.

Jordaan in Amsterdam


De 9 Straatjes
De Negen Straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum. Sinds de jaren 90 presenteren ze zich onder deze naam. Gelegen in het westelijk deel van de Grachtengordel vormen ze zich een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.


Amsterdam heeft door zijn toeristische trekpleisters een enorme aantrekkingskracht op dagjesmensen en (buitenlandse) toeristen. De cruiseschepen hebben Amsterdam ook ontdekt. Inmiddels is de hoofdstad van Nederland uitgegroeid tot openluchtpretpark.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La