Doorgaan naar hoofdcontent

Geef mij maar Amsterdam

Amsterdamse grachten
Amsterdam is de trotse hoofdstad van ons land. Gelegen aan het IJ en de Amstel wordt de stad door haar bewoners Mokum genoemd. In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Ondanks haar wereldwijde bekendheid en internationale allure is het centrum altijd knus en kleinschalig gebleven. De beste manier om Amsterdam te ontdekken is per voet en vanaf het water. Vooral De Grachtengordel, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad om vanaf het water met een rondvaartboot, evt. incl. eten, te ontdekken. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met hun verhalen. Mis ook vooral de bruggen niet, zoals de Magere Brug. Amsterdam heeft vier hoofdgrachten: Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.


Behalve mooie grachtenpanden vind je hier nog meer mooie markante gebouwen: het station, de Westerkerk, het Koninklijk Paleis op de Dam zijn voorbeelden van oude gebouwen. Moderne gebouwen zijn o.a. het Science Center Nemo, het Eye Filminstituut, maar ook de voetbaltempel van Amsterdam: de Arena.

Modern vs authentiek Amsterdam

Amsterdam heeft een paar van de meest toeristische trekpleisters van Nederland. Genoemd is al de rondvaart door de grachten. Daarnaast staat een aantal musea hoog op de lijst met de meeste bezoekers: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis. Hier heeft het Joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten tijdens de 2e Wereldoorlog en schreef ze haar dagboek dat wereldberoemd is geworden. Het museum is ook gedeeltelijk online beschikbaar.
Populair zijn verder het net vernieuwde Stedelijk Museum, de coffeeshops, de Jordaan en Oud Amsterdam met Chinatown en de Wallen.

Oud Amsterdam
Het oude centrum verkennen doe je het best onder begeleiding van een gids. Kies daarvoor eens een wandeling op een ludieke manier met Beppie. Je maakt al wandelend kennis met de buurt, de typische sfeer, Chinatown en de herkomst van sommige spreekwoorden. Je waant je even helemaal terug in de tijd van de VOC en vergeet dat je in een grote stad loopt.
In dit deel van de stad bevinden zich tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk de Amstersdamse Wallen, ook wel The Red Light District genoemd vanwege de rode lampenversiering.

Oud Amsterdam
Jordaan
Er zijn diverse theorieën over de naam Jordaan: de naam voor de Prinsengracht; de buurt achter de Prinsengracht, afgeleid uit het Franse woord jardin vanwege de komst van de Franse Hugenoten, of van de immirantenfamilie Jourdain. Algemeen wordt aangenomen dat met de Prinsengracht de rivier de Jordaan wordt bedoeld en later gebruikt is voor de buurt erachter.
Muziek was heel belangrijk voor deze arme buurt. De saamhorigheid die er heerste kwam tot uitdrukking in de liedjes. In het Jordaanreportoire werd de liefde voor Mokum en de 'ouwe' Wester bezongen. De bekendste volkzangers zijn Johnny Jordaan, Willy Alberti, Manke Nelis en Tante Leen. Op het Johnny Jordaanplein staan bronzen beelden van een aantal zangers, waaronder Johnny Jordaan en Tante Leen.

Jordaan in Amsterdam


De 9 Straatjes
De Negen Straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum. Sinds de jaren 90 presenteren ze zich onder deze naam. Gelegen in het westelijk deel van de Grachtengordel vormen ze zich een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.


Amsterdam heeft door zijn toeristische trekpleisters een enorme aantrekkingskracht op dagjesmensen en (buitenlandse) toeristen. De cruiseschepen hebben Amsterdam ook ontdekt. Inmiddels is de hoofdstad van Nederland uitgegroeid tot openluchtpretpark.

Overnachten: Double Tree Hilton (gratis wifi, iMac voor internet en tv, super ontbijt, skylounge met zicht over Oud Amsterdam en het IJ)

Chocao Festival | DagtripKoffie festivalLightfestival 2013| Lightfestival 2016
Marilyn 90PintxosScheepvaartmuseumStadswandeling Oud Amsterdam
Pinned Up | RembrandthuisRijksmuseum | World Press Photo


Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

De 10: Nederland

Terugkijkend op mijn reizende leven heb ik veel landen, streken, steden, natuurparken en eilanden bezocht. Ook ben ik op diverse locaties in Nederland geweest. De 10 mooiste streken en steden waar ik ben geweest deel ik graag met jou.

Amsterdam
Onze hoofdstad is een van de mooiste steden om te bezoeken. Of het nu voor een dag is of voor een week, er is altijd iets te beleven. Zo zijn er vaak festivals, is er altijd een museum open,
kun je per boot over de grachten of wandelend door het Vondelpark, kun je schommelen op de Amsterdamtoren of slenteren langs de grachten en pak je een terras voor een lunch of een drankje. Kortom: Amsterdam is hot.

Meer lezen over Amsterdam, klik dan hier

Zuid Limburg

Zuid Limburg is enige deel deel van Nederland met bergen. De Cauberg (135m), de Geulhemmerberg (212m) en de Brakkeberg (75 m) zijn hiervan voorbeelden. Voor de fanatieke mountainbiker en wielrenner een echte uitdaging. Langs de rivieren van de Geul en Gulp loopt een prachtige autoroute. Zuid Li…

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden is een gezellige stad met grachten, leuke straatjes, terrassen, musea en een rijk verleden. Vanaf het einde van de 16e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland.


Ken je Margaretha Geertruida Zelle? Vast niet. Mati Hari dan? Waarschijnlijk wel. Deze iconische vrouw is geboren in Leeuwarden en was tijdens haar leven een hype en tegenwoordig een van de meest mytische vrouwen die er bestaan. Het Fries museum heeft een prachtige tentoonstelling over haar. Deze is te zien tot en met 2 april 2018.


In het Fries museum, zelf een modern en markant gebouw. ontdek je ook alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.


De horeca is goed vertegenwoordigd in Leeuwarden. Bij mooi weer zijn de terrassen langs de grachten goed gevuld en heerst er veel geze…