Doorgaan naar hoofdcontent

Geef mij maar Amsterdam

Amsterdamse grachten
Amsterdam is de trotse hoofdstad van ons land. Gelegen aan het IJ en de Amstel wordt de stad door haar bewoners Mokum genoemd. In de Gouden Eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de grootste handelssteden van de wereld. Ondanks haar wereldwijde bekendheid en internationale allure is het centrum altijd knus en kleinschalig gebleven. De beste manier om Amsterdam te ontdekken is per voet en vanaf het water. Vooral De Grachtengordel, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad om vanaf het water met een rondvaartboot, evt. incl. eten, te ontdekken. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met hun verhalen. Mis ook vooral de bruggen niet, zoals de Magere Brug. Amsterdam heeft vier hoofdgrachten: Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.


Behalve mooie grachtenpanden vind je hier nog meer mooie markante gebouwen: het station, de Westerkerk, het Koninklijk Paleis op de Dam zijn voorbeelden van oude gebouwen. Moderne gebouwen zijn o.a. het Science Center Nemo, het Eye Filminstituut, maar ook de voetbaltempel van Amsterdam: de Arena.

Modern vs authentiek Amsterdam

Amsterdam heeft een paar van de meest toeristische trekpleisters van Nederland. Genoemd is al de rondvaart door de grachten. Daarnaast staat een aantal musea hoog op de lijst met de meeste bezoekers: het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis. Hier heeft het Joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten tijdens de 2e Wereldoorlog en schreef ze haar dagboek dat wereldberoemd is geworden. Het museum is ook gedeeltelijk online beschikbaar.
Populair zijn verder het net vernieuwde Stedelijk Museum, de coffeeshops, de Jordaan en Oud Amsterdam met Chinatown en de Wallen.

Oud Amsterdam
Het oude centrum verkennen doe je het best onder begeleiding van een gids. Kies daarvoor eens een wandeling op een ludieke manier met Beppie. Je maakt al wandelend kennis met de buurt, de typische sfeer, Chinatown en de herkomst van sommige spreekwoorden. Je waant je even helemaal terug in de tijd van de VOC en vergeet dat je in een grote stad loopt.
In dit deel van de stad bevinden zich tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk de Amstersdamse Wallen, ook wel The Red Light District genoemd vanwege de rode lampenversiering.

Oud Amsterdam
Jordaan
Er zijn diverse theorieën over de naam Jordaan: de naam voor de Prinsengracht; de buurt achter de Prinsengracht, afgeleid uit het Franse woord jardin vanwege de komst van de Franse Hugenoten, of van de immirantenfamilie Jourdain. Algemeen wordt aangenomen dat met de Prinsengracht de rivier de Jordaan wordt bedoeld en later gebruikt is voor de buurt erachter.
Muziek was heel belangrijk voor deze arme buurt. De saamhorigheid die er heerste kwam tot uitdrukking in de liedjes. In het Jordaanreportoire werd de liefde voor Mokum en de 'ouwe' Wester bezongen. De bekendste volkzangers zijn Johnny Jordaan, Willy Alberti, Manke Nelis en Tante Leen. Op het Johnny Jordaanplein staan bronzen beelden van een aantal zangers, waaronder Johnny Jordaan en Tante Leen.

Jordaan in Amsterdam


De 9 Straatjes
De Negen Straatjes zijn een aantal zijstraatjes van de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel in Amsterdam-Centrum. Sinds de jaren 90 presenteren ze zich onder deze naam. Gelegen in het westelijk deel van de Grachtengordel vormen ze zich een buurt met veel kleine, aparte winkeltjes en restaurants.


Amsterdam heeft door zijn toeristische trekpleisters een enorme aantrekkingskracht op dagjesmensen en (buitenlandse) toeristen. De cruiseschepen hebben Amsterdam ook ontdekt. Inmiddels is de hoofdstad van Nederland uitgegroeid tot openluchtpretpark.

Overnachten: Double Tree Hilton (gratis wifi, iMac voor internet en tv, super ontbijt, skylounge met zicht over Oud Amsterdam en het IJ)

Chocao Festival | DagtripKoffie festivalLightfestival 2013| Lightfestival 2016
Marilyn 90PintxosScheepvaartmuseumStadswandeling Oud Amsterdam
Pinned Up | RembrandthuisRijksmuseum | World Press Photo


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.