Weekendje weg in eigen land

Ooit een ziekenhuis, daarna een sanitorium en AZC, nu een hotel: Landgoed Ehzerwold.


Het Landgoed is een goede uitvalbasis voor een weekendje weg in eigen land. Het landgoed ligt temidden van een rustige omgeving in de Berkelvallei, even buiten het schattige dorpje Almen in de Gelderse Achterhoek en grenst aan het prachtige natuurgebied de Velhorst. De hond is welkom hier en mag ook in het restaurant.


De Achterhoek heeft eigen wijnroutes die je langs wijnboerderijen met wijngaarden voert. Je kunt een rondleiding krijgen, de wijnen proeven en ter plekke kopen.
Wie van wandelen houdt, kan kiezen uit een aantal routes die door het natuurgebied de Velhorst loopt. De wandeltijd varieert van 1,5 uur tot 6 uur. Vanuit het landgoed loop je aan de achterzijde zo het natuurgebied van de Velhorst in.

Een lunch, een koffie of een drankje kan in Almen, dat  bekend is door de dichter A.C.W. Staring. Een mooie locatie is de Hoofdige Boer. Zij beschikken over een heerlijke theetuin, waar het prima vertoeven is als de eerste zonnestralen doorkomen.
Kinderen hoeven zich ook niet te vervelen. Op korte afstand ligt pannenkoekenboerderij Erve Brooks.

Behalve een drankje en een pannenkoek heeft de boerderij diverse speeltuinen en een avonturenpad, kun je klootschieten en een tocht maken per huifkar. Op hetzelfde terrein bevindt zich ook een museumboerderij waar op zolder de vaste expositie "Grensland binnenstebuiten" is te bezichtigen. Ze hebben er een groot assortiment koffiespecialiteiten.

Techneuten mogen een bezoek aan de sluizen van Eefde eigenlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Maar ook niet-technici en kinderen zullen dit staaltje van techniek kunnen waarderen.


Voor shoppen, tenslotte, kun je naar Lochem of Zutphen of, wie meer wil, naar Apeldoorn of Deventer of zelfs Arnhem.

Andre van Luttikhuizen