Wijnen uit de Achterhoek

Het verhaal achter Nederlandse wijn

De bodem van de Nederlandse Achterhoek is zeer geschikt om wijnstokken aan te planten. Mede door verbeterde vinificatietechnieken en de verdere veredeling van druivenrassen is dit mogelijk geworden. Menig Achterhoekse boer zag wel brood in deze nieuwe vorm van landbouw en wisselden hun veebedrijf in voor een wijnboerderij.

In 2004 begint het Cooperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, een samenwerkingsverband tussen 12 Achterhoekse wijnboeren, met professionele hulp van gerenommeerde wijnmakers uit Zuid-Afrika (Oliver Meckler) en Duitsland (Marcus Regnery) druiven te verbouwen. Doel is een zo hoog mogelijke kwaliteitswijn te produceren. De 12 individuele bedrijven produceren gezamenlijk hun wijnen. Ze controleren elkaar op kwaliteit en kunnen door hun gezamenlijke volume voldoen aan de vraag.

Na zes jaar groei zijn de druivenstruiken volwassen en worden er uitstekende witte, rode en rosé wijnen geproduceerd. De boeren hebben de juiste balans gevonden, want hun wijnen hebben inmiddels diverse prijzen gewonnen. De KLM serveert de Johanitter wijn vanaf november 2010 in hun Business Class.

Vanaf 2015, als de kwaliteit van de druivenstruiken hun top heeft bereikt, kan Nederland gaan meetellen als één van de wijnlanden van de wereld.

Wijnroutes

Aan de hand van drie wijnroutes kan men met de wijngaarden kennis maken:


  • De westelijke route is zo’n 55 kilometer lang en loopt in de streek rond Vorden-Lochem-Ruurlo. Onderweg worden vier wijngaarden aangedaan. 
  • De oostelijke route gaat door de omgeving van Groenlo-Aalten-Winterswijk en is zo’n 65 kilometer lang met zes wijngaarden aan de route. 
  • De zuidelijke wijnroute is zo’n 78 kilometer, gaat door de omgeving Doetinchem-Montferland en kan tot de helft worden ingekort. Aan de route zijn zes wijngaarden. 


Bijna elke wijngaard kan worden bezocht. Soms is de wijngaard alleen open voor de verkoop van de wijn, maar in de meeste gevallen worden er arrangementen aangeboden inclusief proeverij van de verschillende soorten wijn. Een rondleiding door wijngaard en bottelarij hoort daar vaak bij.
Lees meer

Overnachten: Hotel Bon'Aparte (zeer goed ontbijt en diner)
Andre van Luttikhuizen