Leiden: stad van ontdekkingen

Molen de Put
Wapen van Leiden
Leiden is een gezellige, historische stad vol verborgen schatten en ligt in de provincie Zuid-Holland. Leiden is een grachtenstad en heeft na Amsterdam het meeste water door de stad stromen. Leiden heeft mooie vaarroutes, meer dan 2500 monumenten bestaande uit hofjes, molens, grachtenpanden, kerken, stadspoorten en pleinen. Leiden is één openluchtmuseum.
Leiden is ook de sleutelstad. Overal zie je het wapen van Leiden. De oorsprong van de sleutel gaat terug naar de apostel Petrus, die afgebeeld stond op het stadszegel en die in zijn hand een sleutel droeg. De Pieterskerk is aan deze apostel gewijd, evenals aan Paulus. Leiden is tevens de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn.
Leiden vanaf het water
Leiden ontdekken kan het beste te voet of per boot. Voor de voetganger is een mooie wandelroute uitgestippeld. De bordjes 'De Leidse Loper' brengt je langs alle hoogtepunten. Ontdek de stadspoëzie op muren en gevels, die versierd zijn met meer dan 100 gedichten. Op diverse plekken in de stad zijn startpunten van boottochtjes door de grachten en ontdek je Leiden vanaf het water.

De Burcht van Leiden is een voorbeeld van een originele burcht in Nederland. De Burcht staat op een heuvel en is te bereiken via een trap. Vanaf de kantelen heb je een mooi uitzicht over de stad.
Leiden bij nacht met de Koornbrug op de achtergrond
De Rijn was de levensader van Leiden en goederen kwamen dus ook binnen via het water. In de Waag werden de goederen gewogen. De Gravensteen was vroeger de gevangenis. Vanaf de galerij had men destijds zicht over de executieplaats. Op de Koornbrug werd het koren verhandeld. De brug heeft een overkapping, zodat het koren droog bleef. Het Academiegebouw was de eerste universiteit van Leiden en wordt tegenwoordig nog gebruikt voor afstuderen en promoties. Het stadhuis is ooit door brand verwoest, waarna de gevel opnieuw werd opgebouwd, maar de rest was nieuw.

Anatomisch theater in museum Boerhaave










Leiden heeft diverse musea zoals het Siebolthuis, De Lakenhal, Hortus Botanicus, Naturalis, Museum Volkenkunde (met wisselende tentoonstellingen) en Boerhaave. Boerhaave neemt je mee door de wereld van de wetenschap.


Residence 102
Op culinair gebied heeft Leiden ook genoeg te bieden. Voor een ontbijt, lunch, borrel of diner ga je naar Dende. Alles is er vers en huisgemaakt. De koffie is onovertroffen. Voor een goede Griek, en als je eens iets anders wilt dan gyros of souvlaki, ga je naar specialiteitenrestaurant Rhodos. Kies bijvoorbeeld dorade vis of ossenhaas op zijn Grieks. Wie een High Tea op zondag wenst kan terecht bij Grand Cafe De Nachtwacht.
Overnachten kan in een hotel aan de rand van de stad, maar leuker is natuurlijk om een gezellig Bed en Breakfast te kiezen in het centrum van de stad met uitzicht op de gracht. Residence 102 is zo'n gezellig en knus Bed en Breakfast. Het is gevestigd in een grachtenpand aan de Nieuwe Rijn. Het Bed en Breakfast heeft een studio, 2 kamers en een loft. Gastvrouw Ingrid ontvangt je hartelijk en leid je rond door het pand. De kamers zijn verzorgd en goed. 's Morgens wordt er een heerlijk ontbijt voor je klaargemaakt. Boeken kun je rechtstreeks op de site of via BedandBreakfast.nl. Kortom, een echte aanrader.
Dende
















Andre van Luttikhuizen