Doorgaan naar hoofdcontent

Leiden: stad van ontdekkingen

Molen de Put
Wapen van Leiden
Leiden is een gezellige, historische stad vol verborgen schatten en ligt in de provincie Zuid-Holland. Leiden is een grachtenstad en heeft na Amsterdam het meeste water door de stad stromen. Leiden heeft mooie vaarroutes, meer dan 2500 monumenten bestaande uit hofjes, molens, grachtenpanden, kerken, stadspoorten en pleinen. Leiden is één openluchtmuseum.
Leiden is ook de sleutelstad. Overal zie je het wapen van Leiden. De oorsprong van de sleutel gaat terug naar de apostel Petrus, die afgebeeld stond op het stadszegel en die in zijn hand een sleutel droeg. De Pieterskerk is aan deze apostel gewijd, evenals aan Paulus. Leiden is tevens de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn.
Leiden vanaf het water
Leiden ontdekken kan het beste te voet of per boot. Voor de voetganger is een mooie wandelroute uitgestippeld. De bordjes 'De Leidse Loper' brengt je langs alle hoogtepunten. Ontdek de stadspoëzie op muren en gevels, die versierd zijn met meer dan 100 gedichten. Op diverse plekken in de stad zijn startpunten van boottochtjes door de grachten en ontdek je Leiden vanaf het water.

De Burcht van Leiden is een voorbeeld van een originele burcht in Nederland. De Burcht staat op een heuvel en is te bereiken via een trap. Vanaf de kantelen heb je een mooi uitzicht over de stad.
Leiden bij nacht met de Koornbrug op de achtergrond
De Rijn was de levensader van Leiden en goederen kwamen dus ook binnen via het water. In de Waag werden de goederen gewogen. De Gravensteen was vroeger de gevangenis. Vanaf de galerij had men destijds zicht over de executieplaats. Op de Koornbrug werd het koren verhandeld. De brug heeft een overkapping, zodat het koren droog bleef. Het Academiegebouw was de eerste universiteit van Leiden en wordt tegenwoordig nog gebruikt voor afstuderen en promoties. Het stadhuis is ooit door brand verwoest, waarna de gevel opnieuw werd opgebouwd, maar de rest was nieuw.

Anatomisch theater in museum Boerhaave


Leiden heeft diverse musea zoals het Siebolthuis, De Lakenhal, Hortus Botanicus, Naturalis, Museum Volkenkunde (met wisselende tentoonstellingen) en Boerhaave. Boerhaave neemt je mee door de wereld van de wetenschap.


Residence 102
Op culinair gebied heeft Leiden ook genoeg te bieden. Voor een ontbijt, lunch, borrel of diner ga je naar Dende. Alles is er vers en huisgemaakt. De koffie is onovertroffen. Voor een goede Griek, en als je eens iets anders wilt dan gyros of souvlaki, ga je naar specialiteitenrestaurant Rhodos. Kies bijvoorbeeld dorade vis of ossenhaas op zijn Grieks. Wie een High Tea op zondag wenst kan terecht bij Grand Cafe De Nachtwacht.
Overnachten kan in een hotel aan de rand van de stad, maar leuker is natuurlijk om een gezellig Bed en Breakfast te kiezen in het centrum van de stad met uitzicht op de gracht. Residence 102 is zo'n gezellig en knus Bed en Breakfast. Het is gevestigd in een grachtenpand aan de Nieuwe Rijn. Het Bed en Breakfast heeft een studio, 2 kamers en een loft. Gastvrouw Ingrid ontvangt je hartelijk en leid je rond door het pand. De kamers zijn verzorgd en goed. 's Morgens wordt er een heerlijk ontbijt voor je klaargemaakt. Boeken kun je rechtstreeks op de site of via BedandBreakfast.nl. Kortom, een echte aanrader.
Dende
Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Dekselse pannetjes

Op twintig minuten van ons huis ligt in een landelijke omgeving brasserie Kriebelz. Hier hebben mijn vriendin en ik met onze Zwitserse herder afgelopen vrijdagavond het weekend ingeluid.

De brasserie ligt in het centrum van het dorp Terwolde. Je kunt hier terecht voor brunch, tapas, buffetten en het is ook mogelijk om zelf een feest te geven in een van de zalen.Wij gingen voor de Dekselse Pannetjes als hoofdgerecht, een onderscheidende specialiteit van Kriebelz. De Dekselse Pannetjes bestaan uit diverse kleine gerechten, drie per hoofdgerecht opgediend in blauwe pannetjes met deksel, en koekenpannetjes. We kozen voor een combinatie van vega, vis en vlees, omlijst met een voor- en nagerecht. Friet, opgebakken krieltjes en een frisse salade maakten het het gerecht compleet. Zijn de frietjes op dan krijg je van het vriendelijke personeel gewoon een extra portie.