Doorgaan naar hoofdcontent

Leiden: stad van ontdekkingen

Leiden is een gezellige, historische stad vol verborgen schatten en ligt in de provincie Zuid-Holland. De grachtenstad heeft na Amsterdam het meeste water door de stad stromen. Mooie vaarroutes, vele monumenten bestaande uit hofjes, molens, grachtenpanden, kerken, stadspoorten en pleinen maken van Leiden één groot openluchtmuseum.

Molen de Put

Leiden is ook de sleutelstad en dat zie je. Overal is het wapen van Leiden, de sleutel, te zien. De oorsprong van de sleutel gaat terug naar de apostel Petrus, die afgebeeld stond op het stadszegel en die in zijn hand een sleutel droeg. De Pieterskerk is aan deze apostel gewijd, evenals aan Paulus. Leiden is tevens de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn.

Wapen van Leiden 

Leiden ontdekken kan het beste te voet of per boot. Voor de voetganger is een mooie wandelroute uitgestippeld. De bordjes 'De Leidse Loper' brengt je langs alle hoogtepunten. Ontdek de stadspoëzie op muren en gevels, die versierd zijn met meer dan 100 gedichten. Op diverse plekken in de stad zijn startpunten van boottochtjes door de grachten en ontdek je de stad vanaf het water.

Leiden vanaf het water 

De Burcht van Leiden is een voorbeeld van een originele burcht in Nederland. De Burcht staat op een heuvel en is te bereiken via een trap. Vanaf de kantelen heb je een mooi uitzicht over de stad.

Leiden bij nacht met de Koornbrug op de achtergrond 

De Rijn was de levensader van Leiden en goederen kwamen dus ook binnen via het water. In de Waag werden de goederen gewogen. De Gravensteen was vroeger de gevangenis. Vanaf de galerij had men destijds zicht over de executieplaats. Op de Koornbrug werd het koren verhandeld. De brug heeft een overkapping, zodat het koren droog bleef. Het Academiegebouw was de eerste universiteit van Leiden en wordt tegenwoordig nog gebruikt voor afstuderen en promoties. Het stadhuis is ooit door brand verwoest, waarna de gevel opnieuw werd opgebouwd, maar de rest was nieuw.

Anatomisch theater in museum Boerhaave 

Leiden heeft diverse musea zoals het Siebolthuis, De Lakenhal, Hortus Botanicus, Naturalis, Museum Volkenkunde (met wisselende tentoonstellingen) en Boerhaave. Boerhaave neemt je mee door de wereld van de wetenschap.


Residence 102 

Op culinair gebied heeft Leiden ook genoeg te bieden. Voor een ontbijt, lunch, borrel of diner ga je naar Dende. Alles is er vers en huisgemaakt. De koffie is onovertroffen. Voor een goede Griek, en als je eens iets anders wilt dan gyros of souvlaki, ga je naar specialiteitenrestaurant Rhodos. Kies bijvoorbeeld dorade vis of ossenhaas op zijn Grieks. Wie een High Tea op zondag wenst kan terecht bij Grand Cafe De Nachtwacht.
Overnachten kan in een hotel aan de rand van de stad, maar leuker is natuurlijk om een gezellig Bed en Breakfast te kiezen in het centrum van de stad met uitzicht op de gracht. Residence 102 is zo'n gezellig en knus Bed en Breakfast. Het is gevestigd in een grachtenpand aan de Nieuwe Rijn. Het Bed en Breakfast heeft een studio, 2 kamers en een loft. Gastvrouw Ingrid ontvangt je hartelijk en leid je rond door het pand. De kamers zijn verzorgd en goed. 's Morgens wordt er een heerlijk ontbijt voor je klaargemaakt. Boeken kun je rechtstreeks op de site of via BedandBreakfast.nl. Kortom, een echte aanrader.


Dende

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La