Doorgaan naar hoofdcontent

Leiden: stad van ontdekkingen

Molen de Put
Wapen van Leiden
Leiden is een gezellige, historische stad vol verborgen schatten en ligt in de provincie Zuid-Holland. Leiden is een grachtenstad en heeft na Amsterdam het meeste water door de stad stromen. Leiden heeft mooie vaarroutes, meer dan 2500 monumenten bestaande uit hofjes, molens, grachtenpanden, kerken, stadspoorten en pleinen. Leiden is één openluchtmuseum.
Leiden is ook de sleutelstad. Overal zie je het wapen van Leiden. De oorsprong van de sleutel gaat terug naar de apostel Petrus, die afgebeeld stond op het stadszegel en die in zijn hand een sleutel droeg. De Pieterskerk is aan deze apostel gewijd, evenals aan Paulus. Leiden is tevens de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn.
Leiden vanaf het water
Leiden ontdekken kan het beste te voet of per boot. Voor de voetganger is een mooie wandelroute uitgestippeld. De bordjes 'De Leidse Loper' brengt je langs alle hoogtepunten. Ontdek de stadspoëzie op muren en gevels, die versierd zijn met meer dan 100 gedichten. Op diverse plekken in de stad zijn startpunten van boottochtjes door de grachten en ontdek je Leiden vanaf het water.

De Burcht van Leiden is een voorbeeld van een originele burcht in Nederland. De Burcht staat op een heuvel en is te bereiken via een trap. Vanaf de kantelen heb je een mooi uitzicht over de stad.
Leiden bij nacht met de Koornbrug op de achtergrond
De Rijn was de levensader van Leiden en goederen kwamen dus ook binnen via het water. In de Waag werden de goederen gewogen. De Gravensteen was vroeger de gevangenis. Vanaf de galerij had men destijds zicht over de executieplaats. Op de Koornbrug werd het koren verhandeld. De brug heeft een overkapping, zodat het koren droog bleef. Het Academiegebouw was de eerste universiteit van Leiden en wordt tegenwoordig nog gebruikt voor afstuderen en promoties. Het stadhuis is ooit door brand verwoest, waarna de gevel opnieuw werd opgebouwd, maar de rest was nieuw.

Anatomisch theater in museum Boerhaave


Leiden heeft diverse musea zoals het Siebolthuis, De Lakenhal, Hortus Botanicus, Naturalis, Museum Volkenkunde (met wisselende tentoonstellingen) en Boerhaave. Boerhaave neemt je mee door de wereld van de wetenschap.


Residence 102
Op culinair gebied heeft Leiden ook genoeg te bieden. Voor een ontbijt, lunch, borrel of diner ga je naar Dende. Alles is er vers en huisgemaakt. De koffie is onovertroffen. Voor een goede Griek, en als je eens iets anders wilt dan gyros of souvlaki, ga je naar specialiteitenrestaurant Rhodos. Kies bijvoorbeeld dorade vis of ossenhaas op zijn Grieks. Wie een High Tea op zondag wenst kan terecht bij Grand Cafe De Nachtwacht.
Overnachten kan in een hotel aan de rand van de stad, maar leuker is natuurlijk om een gezellig Bed en Breakfast te kiezen in het centrum van de stad met uitzicht op de gracht. Residence 102 is zo'n gezellig en knus Bed en Breakfast. Het is gevestigd in een grachtenpand aan de Nieuwe Rijn. Het Bed en Breakfast heeft een studio, 2 kamers en een loft. Gastvrouw Ingrid ontvangt je hartelijk en leid je rond door het pand. De kamers zijn verzorgd en goed. 's Morgens wordt er een heerlijk ontbijt voor je klaargemaakt. Boeken kun je rechtstreeks op de site of via BedandBreakfast.nl. Kortom, een echte aanrader.
Dende
Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …