Doorgaan naar hoofdcontent

Leiden: stad van ontdekkingen

Molen de Put
Wapen van Leiden
Leiden is een gezellige, historische stad vol verborgen schatten en ligt in de provincie Zuid-Holland. Leiden is een grachtenstad en heeft na Amsterdam het meeste water door de stad stromen. Leiden heeft mooie vaarroutes, meer dan 2500 monumenten bestaande uit hofjes, molens, grachtenpanden, kerken, stadspoorten en pleinen. Leiden is één openluchtmuseum.
Leiden is ook de sleutelstad. Overal zie je het wapen van Leiden. De oorsprong van de sleutel gaat terug naar de apostel Petrus, die afgebeeld stond op het stadszegel en die in zijn hand een sleutel droeg. De Pieterskerk is aan deze apostel gewijd, evenals aan Paulus. Leiden is tevens de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn.
Leiden vanaf het water
Leiden ontdekken kan het beste te voet of per boot. Voor de voetganger is een mooie wandelroute uitgestippeld. De bordjes 'De Leidse Loper' brengt je langs alle hoogtepunten. Ontdek de stadspoëzie op muren en gevels, die versierd zijn met meer dan 100 gedichten. Op diverse plekken in de stad zijn startpunten van boottochtjes door de grachten en ontdek je Leiden vanaf het water.

De Burcht van Leiden is een voorbeeld van een originele burcht in Nederland. De Burcht staat op een heuvel en is te bereiken via een trap. Vanaf de kantelen heb je een mooi uitzicht over de stad.
Leiden bij nacht met de Koornbrug op de achtergrond
De Rijn was de levensader van Leiden en goederen kwamen dus ook binnen via het water. In de Waag werden de goederen gewogen. De Gravensteen was vroeger de gevangenis. Vanaf de galerij had men destijds zicht over de executieplaats. Op de Koornbrug werd het koren verhandeld. De brug heeft een overkapping, zodat het koren droog bleef. Het Academiegebouw was de eerste universiteit van Leiden en wordt tegenwoordig nog gebruikt voor afstuderen en promoties. Het stadhuis is ooit door brand verwoest, waarna de gevel opnieuw werd opgebouwd, maar de rest was nieuw.

Anatomisch theater in museum Boerhaave


Leiden heeft diverse musea zoals het Siebolthuis, De Lakenhal, Hortus Botanicus, Naturalis, Museum Volkenkunde (met wisselende tentoonstellingen) en Boerhaave. Boerhaave neemt je mee door de wereld van de wetenschap.


Residence 102
Op culinair gebied heeft Leiden ook genoeg te bieden. Voor een ontbijt, lunch, borrel of diner ga je naar Dende. Alles is er vers en huisgemaakt. De koffie is onovertroffen. Voor een goede Griek, en als je eens iets anders wilt dan gyros of souvlaki, ga je naar specialiteitenrestaurant Rhodos. Kies bijvoorbeeld dorade vis of ossenhaas op zijn Grieks. Wie een High Tea op zondag wenst kan terecht bij Grand Cafe De Nachtwacht.
Overnachten kan in een hotel aan de rand van de stad, maar leuker is natuurlijk om een gezellig Bed en Breakfast te kiezen in het centrum van de stad met uitzicht op de gracht. Residence 102 is zo'n gezellig en knus Bed en Breakfast. Het is gevestigd in een grachtenpand aan de Nieuwe Rijn. Het Bed en Breakfast heeft een studio, 2 kamers en een loft. Gastvrouw Ingrid ontvangt je hartelijk en leid je rond door het pand. De kamers zijn verzorgd en goed. 's Morgens wordt er een heerlijk ontbijt voor je klaargemaakt. Boeken kun je rechtstreeks op de site of via BedandBreakfast.nl. Kortom, een echte aanrader.
Dende
Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.