Brazilië: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, officieel São Sebastião do Rio de Janeiro, of gewoon Rio ligt in het zuidoosten Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baía de Guanabara en was tot 1960 hoofdstad van Brazilië. De stad is beroemd om zijn stranden, waarvan Copacabana en Ipanema het meest bekend zijn, het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser, die op de 710 meter hoge Corcovadoberg over de stad kijkt. Ook is Rio bekend vanwege de vele sloppenwijken, de favelas. Rio de Janeiro herbergt vier voetbalclubs die op het hoogste niveau uitkomen. Het Maracanã is één van de grootste voetbalstadions ter wereld.  En Rio is natuurlijk de carnavalsstad van de wereld.

Copacabana - Rio

Het Maracanã stadion, genoemd naar de naam van de buurt, heeft als officiële naam Estádio Jornalista Mário Filho en is een van de grootste voetbalstadions ter wereld.
De bekendste stranden zijn de  wereldberoemde Copacabana en Ipanema. Het Copacabanastrand is 4 kilometer lang en heeft de vorm van een halve maan.
Het Ipanemastrand en de omliggende gelijknamige wijk is overigens één van de veiligste van Rio dankzij de vele politie. Surfers vind je op het Arpoadorstrand dat bekend staat als 'het Rode Strand', omdat het zand door de zon rood kleurt. Op de stranden staan volleybalnetten en spelen mannen strandvoetbal. Onder het genot van een caipirinha is het heerlijk toeven op de stranden, waar schaarsgeklede vrouwen het plaatje compleet maken.


Rio de Janeiro
Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de krottenwijken van Rio. Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag.
Het hoogtepunt zijn de parades, die sinds 1984 in de Sambadrome gehouden worden. De Sambadrome is een zevenhonderd meter lang deel van de rua Marquês de Sapucaí dat speciaal voor de optochten van tribunes is voorzien. Elke sambaschool krijgt dan 80 minuten om door de Sambadrome te trekken. Juist deze parades worden gezien als een grote competitie tussen de verschillende wijken en Sambascholen. Elke optocht heeft dan ook een thema, en maakt gebruik van uitbundig uitgedoste danseressen en praalwagens.

Voetbalgekte Rio

Het Tijucawoud is een regenwoud, midden in de stad Rio de Janeiro in de wijk Tijuca. Het regenwoud is handmatig aangelegd en is het grootste bos ter wereld dat midden in een stad ligt. In het woud bevindt zich onder andere het Cristo Redentor beeld op de 710 meter hoge Corcovadoberg. Het beeld van Christus de Verlosser is 38 meter hoog.

Suikerbroodberg Rio de Janeiro

De Suikerbroodberg is een bergtop van 396 meter hoog, gelegen bij de ingang van de Baía de Guanabara. De berg is één van de populairste attracties in Rio. De berg is makkelijk te bereiken via een 1400 meter lange kabelbaan met een stop halverwege. Je kunt even rondwandelen en vervolgens met een andere gondel naar de top. Wie avontuurlijk is ingesteld, kan de berg ook te voet bedwingen. Vanaf de top heb je fantastisch uitzicht over Rio.

Bekend is deze locatie ook van James Bond, die hier een gevecht levert met Jaws in de film Moonraker.


Andre van Luttikhuizen