Doorgaan naar hoofdcontent

Brazilië: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, officieel São Sebastião do Rio de Janeiro, of gewoon Rio ligt in het zuidoosten Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baía de Guanabara en was tot 1960 hoofdstad van Brazilië. De stad is beroemd om zijn stranden, waarvan Copacabana en Ipanema het meest bekend zijn, het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser, die op de 710 meter hoge Corcovadoberg over de stad kijkt. Ook is Rio bekend vanwege de vele sloppenwijken, de favelas. Rio de Janeiro herbergt vier voetbalclubs die op het hoogste niveau uitkomen. Het Maracanã is één van de grootste voetbalstadions ter wereld.  En Rio is natuurlijk de carnavalsstad van de wereld.

Copacabana - Rio

Het Maracanã stadion, genoemd naar de naam van de buurt, heeft als officiële naam Estádio Jornalista Mário Filho en is een van de grootste voetbalstadions ter wereld.
De bekendste stranden zijn de  wereldberoemde Copacabana en Ipanema. Het Copacabanastrand is 4 kilometer lang en heeft de vorm van een halve maan.
Het Ipanemastrand en de omliggende gelijknamige wijk is overigens één van de veiligste van Rio dankzij de vele politie. Surfers vind je op het Arpoadorstrand dat bekend staat als 'het Rode Strand', omdat het zand door de zon rood kleurt. Op de stranden staan volleybalnetten en spelen mannen strandvoetbal. Onder het genot van een caipirinha is het heerlijk toeven op de stranden, waar schaarsgeklede vrouwen het plaatje compleet maken.


Rio de Janeiro
Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de krottenwijken van Rio. Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag.
Het hoogtepunt zijn de parades, die sinds 1984 in de Sambadrome gehouden worden. De Sambadrome is een zevenhonderd meter lang deel van de rua Marquês de Sapucaí dat speciaal voor de optochten van tribunes is voorzien. Elke sambaschool krijgt dan 80 minuten om door de Sambadrome te trekken. Juist deze parades worden gezien als een grote competitie tussen de verschillende wijken en Sambascholen. Elke optocht heeft dan ook een thema, en maakt gebruik van uitbundig uitgedoste danseressen en praalwagens.

Voetbalgekte Rio

Het Tijucawoud is een regenwoud, midden in de stad Rio de Janeiro in de wijk Tijuca. Het regenwoud is handmatig aangelegd en is het grootste bos ter wereld dat midden in een stad ligt. In het woud bevindt zich onder andere het Cristo Redentor beeld op de 710 meter hoge Corcovadoberg. Het beeld van Christus de Verlosser is 38 meter hoog.

Suikerbroodberg Rio de Janeiro

De Suikerbroodberg is een bergtop van 396 meter hoog, gelegen bij de ingang van de Baía de Guanabara. De berg is één van de populairste attracties in Rio. De berg is makkelijk te bereiken via een 1400 meter lange kabelbaan met een stop halverwege. Je kunt even rondwandelen en vervolgens met een andere gondel naar de top. Wie avontuurlijk is ingesteld, kan de berg ook te voet bedwingen. Vanaf de top heb je fantastisch uitzicht over Rio.

Bekend is deze locatie ook van James Bond, die hier een gevecht levert met Jaws in de film Moonraker.


Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…