Doorgaan naar hoofdcontent

Brazilië: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, officieel São Sebastião do Rio de Janeiro, of gewoon Rio ligt in het zuidoosten Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baía de Guanabara en was tot 1960 hoofdstad van Brazilië. De stad is beroemd om zijn stranden, waarvan Copacabana en Ipanema het meest bekend zijn, het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser, die op de 710 meter hoge Corcovadoberg over de stad kijkt. Ook is Rio bekend vanwege de vele sloppenwijken, de favelas. Rio de Janeiro herbergt vier voetbalclubs die op het hoogste niveau uitkomen. Het Maracanã is één van de grootste voetbalstadions ter wereld.  En Rio is natuurlijk de carnavalsstad van de wereld.

Copacabana - Rio

Het Maracanã stadion, genoemd naar de naam van de buurt, heeft als officiële naam Estádio Jornalista Mário Filho en is een van de grootste voetbalstadions ter wereld.
De bekendste stranden zijn de  wereldberoemde Copacabana en Ipanema. Het Copacabanastrand is 4 kilometer lang en heeft de vorm van een halve maan.
Het Ipanemastrand en de omliggende gelijknamige wijk is overigens één van de veiligste van Rio dankzij de vele politie. Surfers vind je op het Arpoadorstrand dat bekend staat als 'het Rode Strand', omdat het zand door de zon rood kleurt. Op de stranden staan volleybalnetten en spelen mannen strandvoetbal. Onder het genot van een caipirinha is het heerlijk toeven op de stranden, waar schaarsgeklede vrouwen het plaatje compleet maken.


Rio de Janeiro
Het carnaval van Rio de Janeiro wordt grotendeels georganiseerd door de inwoners van de favela’s, de krottenwijken van Rio. Het hele feest duurt vier dagen en eindigt op de dag voor Aswoensdag.
Het hoogtepunt zijn de parades, die sinds 1984 in de Sambadrome gehouden worden. De Sambadrome is een zevenhonderd meter lang deel van de rua Marquês de Sapucaí dat speciaal voor de optochten van tribunes is voorzien. Elke sambaschool krijgt dan 80 minuten om door de Sambadrome te trekken. Juist deze parades worden gezien als een grote competitie tussen de verschillende wijken en Sambascholen. Elke optocht heeft dan ook een thema, en maakt gebruik van uitbundig uitgedoste danseressen en praalwagens.

Voetbalgekte Rio

Het Tijucawoud is een regenwoud, midden in de stad Rio de Janeiro in de wijk Tijuca. Het regenwoud is handmatig aangelegd en is het grootste bos ter wereld dat midden in een stad ligt. In het woud bevindt zich onder andere het Cristo Redentor beeld op de 710 meter hoge Corcovadoberg. Het beeld van Christus de Verlosser is 38 meter hoog.

Suikerbroodberg Rio de Janeiro

De Suikerbroodberg is een bergtop van 396 meter hoog, gelegen bij de ingang van de Baía de Guanabara. De berg is één van de populairste attracties in Rio. De berg is makkelijk te bereiken via een 1400 meter lange kabelbaan met een stop halverwege. Je kunt even rondwandelen en vervolgens met een andere gondel naar de top. Wie avontuurlijk is ingesteld, kan de berg ook te voet bedwingen. Vanaf de top heb je fantastisch uitzicht over Rio.

Bekend is deze locatie ook van James Bond, die hier een gevecht levert met Jaws in de film Moonraker.


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.