Zuid-Afrika: Panoramaroute

De Panoramaroute is een van de meest fantastische landschapsroutes die de Aarde rijk is. Eigenlijk is het een oude Voortrekkersroute. Op de route ligt een aantal bezienswaardigheden: God's window met uitzicht over het laagland tot aan het Krugerpark, Bourcke’s Luck Potholes, Blyde Rivier Canyon en de Drie Rondavels. Daarnaast vind je langs de route vele watervallen.
De drie rondavels

De Panoramaroute brengt je langs de mooiste plekjes van de provincie Mpumalanga. De route ligt ten westen van het Krugerpark en leid je langs canyons, rivieren, watervallen, rotspartijen en berglandschappen met de meest fantastische uitzichten.

Blyde river canyon

Start in het plaatsje Graskop met koffie bij Harrie's Pancakes en volg de R532 in noordelijke richting. Indien het helder is, sla rechtsaf naar de R534. Direct rechts vind je 'The Pinnacle'. Vervolg je weg en stop bij God's Window. Hier vind je ook diverse souvenirs.

God's Window
Volg de R534 tot je weer op de R532 komt en sla rechtsaf. Rij nu helemaal door tot je de afslag krijgt van de 'Drie Rondawels'. Je hebt hier een fantastisch uitzicht op de Blyde River Canyon en de Drie Rondawels.
Bourke's Luck Potholes
Na een bezoek aan de rondavels keer je terug richting Graskop. Breng een bezoek aan 'Bourke's Luck Potholes'. Probeer hier de lunch te gebruiken, omdat er tussen Graskop en de drie rondawels verder niet veel te krijgen is.

Op de weg naar Graskop kom je langs de Berlin falls en de Lisbon falls.
Terug in Graskop volg je de bordjes naar Pilgrim's Rest, een oud mijnwerkersstadje. Hier vind je een paar eetgelegenheden.
Rij terug richting Graskop en volg de bordjes Sabie via de R532. Stop bij de Mac Mac falls. Volg in Sabie de Main road en sla rechtsaf naar de Old Lydenburg Road. Je komt achtereenvolgens langs de Bridal Veil falls, de Lone Creek falls en de Horshoe falls.
Pas je route evt. aan aan de locatie waar je overnacht!

Berlin Falls
Tips: trek een hele dag uit voor deze route; de watervallen sluiten om 17.00 uur en de entree is 10 Rand (1 euro); overnachten kan in Sabie, Graskop en Hazyview. Vooral tussen Sabie en Hazyview zitten veel accomodaties, bijvoorbeeld Casa do Sol.


Andre van Luttikhuizen