Doorgaan naar hoofdcontent

Zuid-Afrika: Krugerpark

'Tijdens een ochtendsafari in het Krugerpark zag ik de mooiste van de big five, liggend in een boom met aan iedere zijde van een dwarstak twee poten. Daar lag hij in het ochtendlicht: het luipaard.'


Het bekendste en grootste wildpark van Zuid-Afrika is het Krugerpark. Het is gesticht door Paul Kruger, de eerste president van Zuid-Afrika. De wildtuin, zoals het Krugerpark door de Afrikaner wordt genoemd, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het ligt evenwijdig aan Mozambique en strekt zich uit over 350km van de Limpopo rivier in het noorden tot de Sabierivier in het zuiden. Het park loopt door twee provincies, Limpopo en Mpumalanga en loopt door tot in Mozambique. Het park is half zo groot als Nederland.

Krugerpark

In het park komen bijna alle diersoorten voor die Afrika rijk is. Naast de ‘Big five’ (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) vind je er antilopensoorten, nijlpaarden, giraffes, zebra’s, krokodillen, cheetah's en vele vogelsoorten in hun natuurlijke omgeving. De entreeprijs is € 15,= p.p. (kan inmiddels veranderd zijn)
Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, van luxe tot goedkoop. In het park ligt een aantal restcamps, die meestal eenvoudig zijn. Luxere lodges liggen vaak net buiten de toegangspoorten van het park. Daarnaast bestaan er ook privé wildparken, met zeer fraaie lodges, die gedeeltelijk in het park of aan de rand liggen.
Safari’s of gamedrives kun je zelfstandig maken met je eigen huurauto, maar ook met landrover of bus onder begeleiding van een ranger. Vanuit je accomodatie worden meestal safari's verzorgd en soms zit er één safari standaard bij de prijs in. Als je een paar nachten boekt in een veelal prijzig Private Game Park, zijn de safari's inbegrepen, incl. een uitgebreide braai.

Safari in het Krugerpark

Sefapane Lodge - Zuid Afrika
Safari's zijn het beste te maken in de vroege morgen of de late middag, als de dieren het meest actief zijn. Een bezoek aan het Krugerpark staat garant voor een unieke belevenis. Denk er wel aan dat het Krugerpark  in een malariagebied ligt. Laat je vooraf goed informeren door je huisarts of kijk eens op de site van het Havenziekenhuis.
Ik heb overnacht in de Sefapane Lodge, net buiten de Phalaborwa gate en op het Private Game Park Mohlabetsi.

Kaart van het Krugerpark

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - januari 2018

Tijdens mijn reis door Brazilië bezocht ik de Foz do Iguacu. Deze spectaculaire watervallen liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Een van de activiteiten die ik heb ondernomen is met een speedboot op hoge snelheid over de rivier de Iguacu gevaren. Hoogtepunt van deze excursie was een gratis douche onder een van de watervallen.
Nadat we zijn ingestapt en onze poncho's en zwemvesten hebben aangetrokken varen we op hoge snelheid stroomopwaarts. We varen langs diverse watervallen richting Duivelskeel, een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.
Een eind voor deze waterval buigen we af. Aan het eind ligt een brede waterval. Het linker deel ziet er spectaculair uit. We liggen even stil en kijken naar het met geweld neerstortende water dat een gordijn van water veroorzaakt. De camera's en alle andere elektronica verdwijnen in een waterdichte ton die is vastgegespt aan de bodem. Ik doe de rits van de poncho dicht en trek het …

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 poste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Walking Dinner Amersfoort

Dit jaar was het mijn beurt om met twee collega's het jaarlijkse eindejaars uitje, dat bestaat uit een combinatie van gezellig tafelen met een activiteit te organiseren. We kozen voor een Walking Dinner in onze werkstad Amersfoort. 

Het Walking Dinner bestaat deze avond uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht, die elk in een ander restaurant werd geserveerd. Tussen de gerechten door wandelen we in twee groepen, elk onder begeleiding van een gids, door het oude centrum van Amersfoort.
Vanaf ons kantoor lopen we gezamenlijk naar restaurant Dara, waar het voorgerecht wordt geserveerd. Dara is een culinaire ontmoetingsplaats aan de Eemhaven in Amersfoort waar verrassende kleine gerechten (mezzes) uit verschillende streken worden geserveerd.

De eerste ronde van de wandeling door Amersfoort start om 18 uur. De ene helft van de collega's gaat mee met Femke, de andere helft met Norman. Denk je al veel te weten over Amersfoort dan kom je er met deze gidsen achter dat er no…

Seychellen

In 2001 maakte ik samen met mijn vriendin onder begeleiding van gids Layzar een safaritrip naar Tanzania. Na de overweldigende natuur en wildlife sloten we onze vakantie af op een tropische bestemming: De Seychellen.

De Seychellen, alleen bij de naam al denk je aan een tropische verrassing. En dat is het zeker. De eilandengroep ligt ten noorden van Madagaskar op ruim 1500 km ten oosten van Kenia. Na een lange busreis van Arusha in Tanzania naar Nairobi vlogen we naar Mahé. Mahé is met Praslin, Silhouette en La Digue een van de bekendste eilanden van de archipel. Het klimaat is warm en vochtig vanwege de ligging op een paar graden van de evenaar.


Mahé De toegang tot de Sychellen is Mahé, het belangrijkste eiland van de archipel waar 90% van de bevolking woont. Hier ligt ook de internationale luchthaven. Een gebergte in het midden deelt het eiland in tweeën. Met hoogtes tot bijna 1000m heb je een mooi uitzicht over het nationaal park Morne Seychellois. Het noorden van Mahé is het levendi…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.