Zuid-Afrika: Krugerpark

'Tijdens een ochtendsafari in het Krugerpark zag ik de mooiste van de big five, liggend in een boom met aan iedere zijde van een dwarstak twee poten. Daar lag hij in het ochtendlicht: het luipaard.'


Het bekendste en grootste wildpark van Zuid-Afrika is het Krugerpark. Het is gesticht door Paul Kruger, de eerste president van Zuid-Afrika. De wildtuin, zoals het Krugerpark door de Afrikaner wordt genoemd, ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het ligt evenwijdig aan Mozambique en strekt zich uit over 350km van de Limpopo rivier in het noorden tot de Sabierivier in het zuiden. Het park loopt door twee provincies, Limpopo en Mpumalanga en loopt door tot in Mozambique. Het park is half zo groot als Nederland.

Krugerpark

In het park komen bijna alle diersoorten voor die Afrika rijk is. Naast de ‘Big five’ (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel) vind je er antilopensoorten, nijlpaarden, giraffes, zebra’s, krokodillen, cheetah's en vele vogelsoorten in hun natuurlijke omgeving. De entreeprijs is € 15,= p.p. (kan inmiddels veranderd zijn)
Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, van luxe tot goedkoop. In het park ligt een aantal restcamps, die meestal eenvoudig zijn. Luxere lodges liggen vaak net buiten de toegangspoorten van het park. Daarnaast bestaan er ook privé wildparken, met zeer fraaie lodges, die gedeeltelijk in het park of aan de rand liggen.
Safari’s of gamedrives kun je zelfstandig maken met je eigen huurauto, maar ook met landrover of bus onder begeleiding van een ranger. Vanuit je accomodatie worden meestal safari's verzorgd en soms zit er één safari standaard bij de prijs in. Als je een paar nachten boekt in een veelal prijzig Private Game Park, zijn de safari's inbegrepen, incl. een uitgebreide braai.

Safari in het Krugerpark

Sefapane Lodge - Zuid Afrika
Safari's zijn het beste te maken in de vroege morgen of de late middag, als de dieren het meest actief zijn. Een bezoek aan het Krugerpark staat garant voor een unieke belevenis. Denk er wel aan dat het Krugerpark  in een malariagebied ligt. Laat je vooraf goed informeren door je huisarts of kijk eens op de site van het Havenziekenhuis.
Ik heb overnacht in de Sefapane Lodge, net buiten de Phalaborwa gate en op het Private Game Park Mohlabetsi.

Kaart van het Krugerpark

Andre van Luttikhuizen