Zuid-Afrika: Durban

Met 300 dagen zon per jaar is Durban het perfecte vakantieparadijs. De derde stad van Zuid-Afrika ligt aan de Indische Oceaan en is gezegend met 300 dagen zon. Je loopt hier tussen de zonaanbidders en surfers. De zonaanbidders liggen aan het 3 kilometer lange zandstrand en omdat er vaak hoge golven zijn, is Durban de surfstad bij uitstek. De naam Durban komt van de gouverneur van de Kaap, Benjamin D'Urban.

Juma Musjid moskee Durban
Durban is de grootste havenstad van Afrika en zusterstad van Rotterdam. Durban is vooral bekend om zijn Golden Mile, een 6 kilometer lange promenade langs de kust, vol met luxe hotels, restaurants, pretparken en winkels. En tussen dit alles en de zee ligt een fraai zandstrand waar je o.a.het waterpretpark uShaka Marine World vindt.
Durban is een smeltkroes van culturen die de stad een bijzondere atmosfeer geven. Opvallend is de aanwezigheid van veel Indiase bewoners. De bekendste Indiër was Mahatma Gandhi, die hier woonde en streed voorde  rechten van zijn landgenoten. Je vindt hier moskeeën, kerken en hindoetempels. De grootste moskee van het zuidelijk halfrond staat hier in Durban: de Juma Musjid moskee. Langs de promenade verkopen zoeloevrouwen hun waar die bestaat uit kunstzinnige handenarbeid en kun je bij de zoeloemannen terecht voor een ritje met hun versierde riksja's.
Naast de promenade en het strand is de markt aan Victoria Street een aanrader. Dit is het centrum van de Indiase bevolking. Hier bevindt zich de Indische markt met alle kruiden die je maar kunt bedenken. Breng daarnaast een bezoek aan het raadhuis met zijn enorme koepel die uit de koloniale tijd stamt.
Het nieuwe Mabhiba stadion, dat gastheer was van een aantal WK voetbalwedstrijden van 2010, heeft sinds het WK een aantal bijzondere attracties erbij (zie het artikel van The Big Swing hieronder).


The Big Swing


Andre van Luttikhuizen