Doorgaan naar hoofdcontent

Fotoblog Achterhoek

De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland en grenst aan Duitsland. De Achterhoek bestaat uit een afwisselend coulisselandschap dat bestaat uit houtwallen, weilanden, beekjes en bos. Je vindt er kastelen, historische stadjes, musea en goeie horeca.

Wij van Travel en Taste sliepen in drie verschillende B&B's en laten je met dit fotoblog de prachtige Achterhoek zien.  

De vestingstad Groenlo heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de 80-jarige oorlog. Sporen uit die tijd zijn het stratenpatroon in het centrum, de stadsgrachten en de kanonnen die op de stadswallen staan. Elke twee jaar is Groenlo het decor van de Slag om Grolle, zoals Groenlo ooit heette.
In het stadsmuseum leer je veel over de geschiedenis van Groenlo. Van hieruit gingen we met een gids naar verborgen plekjes en hoor je bijzondere verhalen over het verrassende stadje.

De markt bruist van de horeca. Plof neer in een van de horeaca-gelegenheden en geniet van een koffie met gebak of een lunch. Bezoek de bierbrouwerij Brouwersnös, vaar met gids door de grachten of ontdek bijzondere muurgedichten.

Groenlo

Houd je van boeken en snuffelen langs kraampjes? Zoek je een speciale uitgave van een (strip)boek? Dan ben je in Bredevoort op het goede adres. Bredevoort is de Nationale Boekenstad. Ondanks dat boeken veel via online-verkopen gaat, weten echte boekenliefhebbers hun weg naar het sfeervolle Bredevoort te vinden.

Net als Groenlo is Bredevoort een vestingstad met een rijk verleden. Tijdens de 80-jarige oorlog legerde Maurits hier. De band met het Koningshuis is sindsdien altijd gebleven. Willem Alexander is zelfs 'Heer van Bredevoort'. Daarnaast is het stadje ook muntstad.  Bredevoort nodigt je uit voor een wandeling door de gezellige straten en hofjes. Vergeet niet om even neer te ploffen op een terras en te genieten van een hapje en een drankje.

Bredevoort

Zodra je de achterhoekse stad Doetinchem in oostelijke richting verlaat rijd je de prachtige bossen van Landgoed Slangenburg in. Aan het einde van de oprijlaan doemt het imposante kasteel Slangenburg op aan de rechterkant. 
Het Koetshuis ligt op de binnenplaats van het Kasteel. Wij namen er een koffie en maakten vervolgens een gemarkeerde wandeling door de bossen van het landgoed van 7 kilometer. Daarna keerden we terug bij het Koetshuis voor de lunch. 
Het nabij gelegen Doetinchem heeft veel en diverse horeca. Onze favorieten waren MACAMBA en LEV Foodbar.

Kasteel Slangenburg

De Achterhoek heeft zijn eigen Silo-Art route. Verhalen uit de Achterhoek komen tot leven in de kunstwerken op diverse gebouwen zoals silo's en fabrieken. Je vindt de silo-art objecten o.a in Lochem, Winterswijk, Aalten en deze in Doetichem. 

Silo-Art Achterhoek

Laag Keppel is een prachtig kasteelstadje aan de Oude IJssel. Het centrum is nog hetzelfde als als eeuwen geleden. Laag Keppel heeft een mooi kasteel dat verscholen ligt op een eiland in de Oude IJssel. 

Als je via de ophaalbrug Laag Keppel binnenkomt zie je links een watermolen en een spinkop windmolen. Die laatste zorgt dat Laag Keppel geen natte voeten krijgt.
Aan het eind van het dijkje vind je de jachthaven.
Voor de wandelaars zijn er diverse wandelroutes te volgen. Wij liepen via het Sterrebos en landgoed Keppel naar Hummelo en terug.

Spinkop windmolen - Laag Keppel

Wie Hummelo zegt, zegt Normaal. Hummelo is nl. het geboortedorp van Bennie Jolink van de Achterhoekse band Normaal. Het standbeeld van de band staat voor het geboortehuis van Bennie. Vanuit Hummelo kun je wandelingen maken of neerploffen bij de Gouden Karper voor eten en drinken.

Standbeeld Normaal

De Achterhoek is één van de grootste wijnstreken van Nederland. Sinds 2004 wordt er op zo'n 20 Wijnboerderijen kwaliteitswijn gemaakt. Bij een aantal wijnhuizen kun je ook overnachten, zoals Wijngaard Um d'n Olden Smid in Zelhem. In deze wijngaard deden we een kleine proeverij. Ook brachten we een bezoek aan de wijnboerderij van Hesselink in Winterswijk. Ben je van plan om de Achterhoek te gaan ontdekken vergeet dan niet een bezoek te brengen aan een wijngaard.


Wijngaard Um d'n Olden Smid in Zelhem

In het glooiende landschap van Montferland ligt 's Heerenberg. Het stadje ligt op de grens van Duitsland. Publiekstrekker is kasteel Huis Bergh, een van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland. Het kasteel is omgeven met een gracht en gedeeltelijk door de oude vestingwal. Je vindt in het kasteel o.a schilderijen van de vroegere bewoners en vooraanstaande figuren uit de 16e eeuw. Daarnaast heeft het kasteel een verzameling harnassen en wapens, zoals speren en bommen. Wil je alles weten van dit kasteel boek dan een toer met een gids van ruim een uur. 


Kasteel Huis Bergh

In Zeddam staat een bijzondere molen. Het is een zeldzaam exemplaar van een torenmolen uit de Middeleeuwen. Deze torenmolen is de oudste nog bestaande en werkende molen in Nederland. De molen behoorde met drie andere molens toe aan de Graven Van den Bergh. De andere drie stonden in ’s-Heerenberg, Didam en Gendringen.

Torenmolen Zeddam

Rondom Vorden liggen vele kastelen en landgoederen. De Wiersse en De Wildeborch hebben prachtige tuinen met invloeden uit Engeland, Frankrijk en Italië. Je vindt er beken en vijvers, bomen, planten en struiken, bruggetjes, fonteinen en beelden. Een deel van de landgoederen is slechts een paar keer per jaar toegankelijk, bijvoorbeeld tijdens de Open Tuindagen. Check voor informatie de site van het betreffende landgoed.

Landgoed De Wildeborch

Hou je van wandelen en wil je het Coulisse landschap van de Achterhoek van dichtbij ervaren maak dan een wandeling over de Kale en Lochemse Berg bij Barchem. De 9 kilometer lange route is bewegwijzerd met paarse bordjes. Parkeren kan bij Eethuis De Kale Berg of bij Landgoedhotel Woodbrooke. Na de wandeling kun je bij Woodbrooke terecht voor een drankje en een lunch of diner. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op het buitenterras.

Achterhoekse Coulisse landschap

Borculo is een kleine stad waar je heerlijk doorheen kunt struinen zonder te verdwalen. Borculo wordt ook wel het Venetië van de Achterhoek genoemd, vanwege de rivier de Berkel die door de stad slingert en de pittoreske (ophaal)bruggen en watermolens. Borculo heeft hoogstaande horeca zoals Bistro de Olliemölle. Borculo heeft twee musea: het Kristalmuseum gevestigd in het voormalig gemeentehuis en het Brandweermuseum waar je alles te weten komt over brandbestrijding.

Borculo



Horeca
The Gallery tapas en wijnen - Winterswijk
De Stadschpomp - Groenlo
Uitspanning 't Peeske - Beek
LEV Foodbar - Doetinchem
MACAMBA - Doetinchem
Landgoed hotel Woodbrooke - Barchem
Berenschot's watermolen - Winterswijk
Il Tonno rosso - Zeddam
Café restaurant De Tapperij - Ruurlo
Lunchroom De Heerlijkheid - Borculo




Overnachten
B&B De Balkende Ezel - Winterswijk
B&B Puur Geluk - Wehl
B&B De Groes - Borculo







Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be