Doorgaan naar hoofdcontent

Malaga deel 1

Malaga is de meest zonnige bestemming van Spanje. In de zomer komen de toeristen naar de stranden van de costa del sol en in de winter zijn er vooral overwinteraars. Maar wist je dat Malaga ook een mooie bestemming is voor een stedentrip. De geboorteplaats van Picasso heeft een rijke diversiteit aan bezienswaardigheden.
Wij waren hier in januari. Echter zat het weer niet mee. Het was maar 13 graden, het regende vaak en er viel zelfs sneeuw. Waarschijnlijk had het te maken met de storm Gloria die langs de oostkust van Spanje raasde. We hebben ondanks het weer toch veel gezien van Malaga.


Na een ontbijt bij Noviembre gingen we direct de Gibralfaro-berg op. Het was droog en de zon probeerde door de bewolking te breken. We startten vanuit het centrum en lieten de Alcazaba links liggen om direct helemaal naar de top te lopen waar het kasteel Gibralfaro ligt. Het pad naar boven was behoorlijk steil. We maakten een paar stops om van het uitzicht te genieten.

Uitzicht over Malaga

Het kasteel Gibralfaro dankt zijn naam aan de berg met de gelijknamige naam. Je kunt helemaal rond lopen over de kantelen zodat je een fantatisch uitzicht hebt over Malaga, de zee en de achterliggende bergen.

Kasteel Gibralfaro

We daalden weer af en kwamen uit bij de Alcazaba. Deze citadel (al-qasbah) die door de Moren is  gebouwd ligt in het centrum van Malaga. De prachtige begroeiing, de mooie gebouwen en de ligging in het oude centrum van Malaga maakt de Alcazaba een van mooiste bezienswaardigheden van de stad. 's Avonds is de Alcazaba prachtig verlicht.

Alcazaba Malaga

Wandelen maakt hongerig en een restaurant was snel gevonden. De bodega El Pimpi is een fijn restaurant en een van de beste van Malaga. Je kunt hier zowel lunchen als dineren. In het hoogseizoen is reserveren een must. Wie weet kom je nog beroemdheden tegen want die komen hier vaak eten. Hun handtekeningen vind je op de wijnvaten.

El Pimpi Malaga

Het centrum van Malaga is voor een groot deel autovrij zodat je heerlijk door de winkelstraten en over de pleinen kunt slenteren. De belangrijkste winkelstraat die in het voetgangersgebied ligt is Calle Marqués de Larios. Hier vind je prachtige winkels en bekende merken zoals Mango, Desigual en Springfield. Je vindt hier ook een van de beste ijssalons van Malaga: Casa Mira.

Calle Marqués de Larios

De bezienswaardigheden liggen op redelijke loopafstand van elkaar. Een aantal liggen wat verder weg en deze zijn prima per fiets te bereiken. Gelukkig is een fietsverhuurbedrijf niet moeilijk te vinden. Wij hadden er zelfs een direct naast het hotel. En het waren ook nog eens Nederlanders. Behalve de oerfiets, die wij huurden,  kun je ook elektrische fietsen huren en er zijn ook bedrijven die e-steps verhuren, zoals de segway.

Een kwartier fietsen vanuit het centrum naar het oosten ligt een verborgen pareltje. Aan de Avenida de Sor Teresa Prat ligt het Museo Automovilístico de Málaga. Hier wordt de auto tot kunst verheven. En na het zien van de prachtige klassiekers kan ik dit beamen. Hier staan stuk voor stuk pareltjes uit het verleden. Ook de mode heeft een plek gekregen in dit museum. Elke auto nodigt namelijk uit voor het dragen van een bijpassend kledingstuk.

Automuseum Malaga

Een kwartier fietsen naar het westen brengt je via de stadsboulevard met het strand naar de leuke vissersdorpen Pedregalejo en El Palo. De visserij voort hier de boventoon. Overal zie je vissersbootjes. Op het strand staan behalve palmbomen houten mini-huisjes waar je sardientjes kunt kopen, die vers gevangen worden. De boulevard bestaat voornamelijk uit horeca, zoals koffietentjes en tapas bars. Het uitzicht op zee is weids. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de oude scheepswerf, die aan het begin van de boulevard ligt.


Pedregalejo en El Palo

Tijdens ons verblijf was er een bijzondere multimediale tentoonstelling ‘El oro de Klimt’ (Het goud van Klimt) te zien op de Muelle Uno bij de haven. Door middel van audiovisuele effecten komt het typerende goud van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt tot leven.
Je zit, of ligt, op een zitzak en aan alle kanten, ook op de grond, zie je prachtige beelden voorbij komen ondersteund door muziek. Het spektakel is zo echt dat je er helemaal in wordt meegesleurd. Dit wordt ook veroorzaakt door de dieptewerking van de beelden. De show duurt ongeveer een half uur. Kan ook langer zijn want ik was elk gevoel van tijd kwijt. Deze tentoonstelling is een must-see. Tot 19 april 2020 is de tentoonstelling nog in Malaga te zien.

Tentoonstelling ‘El oro de Klimt’

De haven van Malaga bestaat uit twee lange pieren die samen een levendige boulevard vormen.  Muelle Dos loopt evenwijdig aan het park central en heet ook wel 'Palmeral de las Sorpresas' (palmbos van de verrassingen). Het kunstige bouwwerk lijkt op een visgraat. Muelle Dos loopt van de vuurtoren tot het Centre Pompidou.

Muelle Dos Malaga

Sla rechtsaf bij Centre Pompidou en je loopt op de Muelle Uno. Links bevinden zich winkeltjes en horeca, rechts heb je een mooi uitzicht op de haven. De haven is het terrein van de  cruiseschepen, rondvaartboten en visserschepen. Muelle Uno en Dos is een visitekaartje van Malaga en een hotspot die je niet mag overslaan. Beide boulevards nodigen je uit om te flaneren.

Muelle Uno Malaga

Lees ook deel 2


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be