Doorgaan naar hoofdcontent

Texel

Tijdens een weekje Texel zat ik met vriendin en onze hond in boutique hotel Texel net buiten het dorpje De Cocksdorp. Het luxe hotel heeft een spa en ruime kamers. Het ontbijt is zeer uitgebreid en verzorgd. Een heerlijke plek en een goede uitvalbasis om Texel te ontdekken.

Boutique-hotel Texel

Wie heeft de mooiste vuurtoren van de Waddeneilanden? Elk eiland heeft prachtige exemplaren. Die van Vlieland is heel klein, van Terschelling de oudste, maar die van Texel is de enige waar je vanaf drie kanten over zee kan kijken. De top van de zes verdiepingentellende toren is alleen te bereiken via een wenteltrap.

Vuurtoren Texel

'Grote Vlak' is de grootste natte duinvallei van Nederland. Het mooie stukje natuur ligt in het zuidelijk deel van het Nationaal Park 'Duinen van Texel. Vanaf Den Hoorn volg je de weg Hoornderslag. Net voor de duinen bij Paal 9 vind je aan beide kanten van de weg het natuurgebied.


Natuurgebied 'Grote Vlak' - Texel

De 'Vriendschap' is het enige passagiersschip dat mag varen in het gebied rond het 'Eierlandse Gat' bij De Cocksdorp. Dit is de enige plek bij Texel waar nog grote groepen zeehonden te zien zijn. Omdat het hier erg rustig is en de zandbanken hoog en steil zijn kruipen de zeehonden op de drooggevallen platen om te genieten van de zon.


Zeehonden spotten - Texel

Een uniek stukje Nederland is het nationaal park 'De Duinen van Texel'. Je vindt hier kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos en uitgestrekte stranden. Tijdens een wandeling kun je zomaar een kudde Schotse hooglanders tegenkomen. Samen met Exmoorpony’s worden deze grazers ingezet bij het terugdringen van de verruiging in de duinen. Ze zorgen ervoor dat snelgroeiende planten en struiken de overige vegetatie niet overwoekeren.

Schotse hooglanders - Texel

Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder een bezoek aan de Texelse brouwerij in Oudeschild.
Sinds 1999 worden hier bijzondere bieren gebrouwen van duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, en hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Deze ingrediënten maken de bieren speciaal en tot een puur product van Texel.

Texelse brouwerij in Oudeschild

Het Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Je vindt hier een diversiteit aan strandvondsten van meer dan 75 jaar. Aan de hand van exposities en diverse filmpjes kom je alles te weten over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij.

Juttersmuseum Flora

Het museum Kaap Skil in Oudeschild is een uniek museum vol verhalen en avonturen uit het leven met de zee en het belang van Texel in de Gouden Eeuw. Destijds was het eiland namelijk een belangrijk knooppunt voor de scheepvaart. Daarnaast is er ook een openluchtmuseum waar je teruggaat in de tijd.

Musem Kaap Skil - Oudeschild

De boot van Texel naar Vlieland vertrekt vanaf het strand van De Cocksdorp. Dit waddenveer is alleen voor voetgangers met eventueel een fiets. Daarnaast vertrekken hier ook de excursies van de Vriendschap naar Vlieland en de de zandplaat van de zeehonden.

Waddenveer Texel - Vlieland

De Slufter is het bekendste natuurgebied van Texel. De Slufter wordt grotendeels omsloten door duinen en staat voor een deel in open verbinding met de Noordzee. Het gebied bestaat uit zoutwater kreken. Hierdoor is een bijzondere vegetatie ontstaan, met zoutminnende planten, zoals zeekraal.


De Slufter - texel

De Waal is met 415 inwoners het kleinste dorp op Texel. Tijdens een wandeling door de straatjes kom je langs karakteristieke huisjes en monumentale boerderijen. Vroeger lag het dorpje aan zee, maar door drooglegging ligt het inmiddels een stukje landinwaarts.

De Waal - Texel

Langs de stranden vind je veel strandpaviljoens. De meeste heten naar de Paal waar ze staan. Aanraders zijn Paal 9 voor de lunch, Paal 17 Zomers voor 's avonds, Paal 21 voor lunch en deze, Kaap Noord, ook vooral voor de lunch, in de Cocksdorp.

Strandpaviljoen Kaap Noord - De Cocksdorp

Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. Het was de thuishaven van de Texelse vissersvloot. De VOC-schepen zorgden hier voor handel en welvaart in de 17e eeuw. Het prachtige kleine havenstadje heeft een paar gezellige restaurants, zoals Visrestaurant 't Pakhuus.


Oudeschild - Texel

Het groenste vliegveld van Europa heeft voor elke liefhebber van vliegen wel iets leuks te bieden. Op het vliegveld bevindt zicht de zweefvliegclub Texel, het paracentrum, springkussens vor de kids, een vliegtuigrestaurant en een hotel met luxe hotelsuites.

Spannende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog afgewisseld met interessantie onderwerpen, zoals de ruim 80-jarige Texelse luchtvaartgeschiedenis maken het Luchtvaart en Oorlogsmuseum een aanrader.

Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel

Liefhebbers van chocolade kunnen terecht bij De Texelse Chocolaterie in Den Burg. Hier worden met de hand ambachtelijke bonbons en andere chocoladeprodukten gemaakt, zoals chocolade-schaapjes, chocolade-eilandjes en breekchocola.


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be