Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.

Carel Willink: Statue bij lustlot - 1935

De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. Afhankelijk van tijd en wensen van bewoners is de tuin dan weer strak of formeel ingericht met rechthoekige vlakken, dan weer parkachtig met slingerende paden en waterpartijen.
De gerestaureerde landschapstuin nodigt uit voor een wandeling en de Oranjerie, die is omgetoverd tot brasserie, nodigt uit voor een koffie met gebak, een drankje of een uitgebreide lunch. Een mooi uitzicht is verzekerd.

Oranjerie - Kasteel Ruurlo