De Nazca lijnen

550 meter boven zeeniveau ligt de Nazca-woestijn. Dit deel van Peru herbergt een van de grootste mysteries van de mensheid: de Nazcalijnen. De lijnen bestaan uit afbeeldingen van dieren en gigantisch perfect gevormde geometrische vormen die lopen over een gebied van 600 vierkante kilometer. Het is moeilijk voor te stellen dat deze lijnen door mensen zijn gemaakt. Er zijn vele theorieën over de Nazcalijnen: zijn ze onderdeel van een kalender, zijn het astronomische tekens of hebben ze betrekking op goddelijke krachten? Een ding staat vast: de vorm van de lijnen en de perfectie van de hoeken maken dit gebied tot een mysterie.


Hand - Nazcalijnen Peru

Al rijdend over highway door het gebied vallen de lijnen niet tot nauwelijks op. De beste manier om deze om de lijnen te zien is daarom vanuit de lucht. Een halfuur durende vlucht geeft je een mooi zicht op het fenomeen beneden.

Huarango boom - Nazcalijnen Peru

De meeste beroemde en tevens het best zichtbaar zijn de dierentekeningen: vogels, zoals kolibries en condors, andere dieren zoals een aap, hagedis en een spin. De hagedis is helaas doorgesneden tijdens de aanleg van de weg door dit gebied.

Highway Nazca-woestijn - Peru

Het definitieve bewijs van het nut en de aanwezigheid van de figuren is nog steeds niet gevonden. Allerlei theorieën dat ze zomaar gemaakt zijn, of om regenwater af te voeren zijn niet bevredigend. Zo leeft het mysterie van de Nazcalijnen voort.