Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden is een gezellige stad met grachten, leuke straatjes, terrassen, musea en een rijk verleden. Vanaf het einde van de 16e eeuw tot halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland.

Leeuwarden

Ken je Margaretha Geertruida Zelle? Vast niet. Mati Hari dan? Waarschijnlijk wel. Deze iconische vrouw is geboren in Leeuwarden en was tijdens haar leven een hype en tegenwoordig een van de meest mytische vrouwen die er bestaan. Het Fries museum heeft een prachtige tentoonstelling over haar. Deze is te zien tot en met 2 april 2018.

Mata Hari

In het Fries museum, zelf een modern en markant gebouw. ontdek je ook alles over de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld.

Fries museum - Leeuwarden

De horeca is goed vertegenwoordigd in Leeuwarden. Bij mooi weer zijn de terrassen langs de grachten goed gevuld en heerst er veel gezelligheid. Wie van haute cuisine, biologisch of intiem houdt vindt in in deze stad zeker een goede plek om te eten. Daarnaaast organiseert Leeuwarden diverse evenementen en  openlucht concerten.

Grachten en horeca - Leeuwarden

Leeuwarden heeft vele monumenten. De Waag is een van de rijksmonumenten in Leeuwarden. Hier werd voornamelijk boter verhandeld. Nu kun je er terecht voor de lunch. Het stadspaleis Princessehof is een herenhuis, waarin het keramiekmuseum is gevestigd.

Waag Leeuwarden

Op de monumentenlijst staat ook veel grachtenpanden, huizen en kerken. Je vindt ze in diverse delen van de stad, zoals de Grote Kerkstraat en het centrum.

Grote Kerkstraat - Leeuwarden

Sint Bonifatiuskerk - Leeuwarden

Naast de bovengenoemde musea is ook het Natuurmuseum een vermelding waard. Hier kun je de natuur zien, voelen, ruiken en horen. Erg leuk voor kinderen.

Natuurmuseum Leeuwarden
Moe van een hele dag slenteren? Zoek dan een intiem restaurant en geniet van heerlijk eten terwijl je de dag nog eens aan je voorbij laat gaan. Ik zeg: 'Leeuwarden: DOEN!'