Doorgaan naar hoofdcontent

Harlingen

Harlingen is één van de mooiste steden van Friesland en tevens een belangrijke havenstad. Harlingen verbindt de eilanden Vlieland en Terschelling met het vaste land.

Er valt veel te ontdekken aan deze prachtige stad. Behalve een haven heeft Harlingen vele monumentale gebouwen, een leuk centrum, musea en goede horecagelegenheden. Al wandelend door straten en steegjes zie je een deel van de verdedigingswerken, de grachtgordels en oude pakhuizen. Een van de monumentale pareltjes is het stadhuis van Harlingen. Dit prachtige gebouw vind je aan de Noorderhaven.

Stadhuis Harlingen

Muurschilderingen Harlingen

De Blauwe Hand is één van de oudste en best bewaarde pakhuizen van Harlingen. Het pand uit 1647 heeft een prachtige trapgevel. In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Daarna heeft er een wijnhandel gezeten. Tegenwoordig zit hier eetcafé Nooitgedagt. Je kunt hier terecht voor lunch en diner. Een echte aanrader.

Eetcafé Nooitgedagt - Harlingen
De oude buitenhaven ligt als een spin in het web tussen de Noorderhaven, de Zuiderhaven en de Havenmond die uitkomt in de Waddenzee. Van hieruit vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Rechts ligt restaurant het Havenmantsje, dat ooit dienst deed als kantongerecht. Daarvoor stond hier de Leeuwenburg, het gebouw van de Friese Admiraliteit.

Oude Buitenhaven - Harlingen

De oudste brug van Harlingen is een nationaal monument en heet de Zakkendragerspijp. De
halfronde gemetselde lage boogbrug heeft ijzeren balusterleuningen. Je vindt de brug op het einde van de Voorstraat, bij het Noordijs.

Zakkendragerspijp - Harlingen

Simon Vestdijk is een Nederlandse schrijver en geboren in Harlingen. In een serie van acht boeken beschrijft Vestdijk zijn eigen leven aan de hand van de hoofdpersoon Anton Wachter. De eerste vier delen spelen zich af in Lahringen. Harlingen dus. Beeldhouwster Suze Boschma-Berkhout heeft een beeld van Anton Wachter gemaakt, dat aan de Voorstraat in Harlingen staat. 

Standbeeld Anto Wachter - Harlingen
De Noorderhaven en Zuiderhaven zijn jachthavens. De Zuiderhaven is bestemd voor vaste ligplaatshouders en de Noorderhaven voor passanten. De Noorerhaven ligt gunstig in het centrum van Harlingen in de directe nabijheid van horecavoorzieningen.

Noorderhaven - Harlingen

In het Hannemahuis staat de rijke geschiedenis en cultuur van Harlingen centraal. Je vindt hier veel scheepvaart, tegel- en aardewerkindustrie, zilver, klokken, stadsgezichten en Vestdijk. Naast objecten is er ook bewegend beeld.

Hannemahuis - Harlingen

De zomer van 2018 belooft een speciale zomer te worden. Harlingen is dan gastheer van Sail Harlingen, waarin ’s werelds mooiste tallships zijn te bewonderen. De schepen varen na hun race Harlingen binnen op 3 augustus 2018,

Sail Harlingen

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…