Harlingen

Harlingen is één van de mooiste steden van Friesland en tevens een belangrijke havenstad. Harlingen verbindt de eilanden Vlieland en Terschelling met het vaste land.

Er valt veel te ontdekken aan deze prachtige stad. Behalve een haven heeft Harlingen vele monumentale gebouwen, een leuk centrum, musea en goede horecagelegenheden. Al wandelend door straten en steegjes zie je een deel van de verdedigingswerken, de grachtgordels en oude pakhuizen. Een van de monumentale pareltjes is het stadhuis van Harlingen. Dit prachtige gebouw vind je aan de Noorderhaven.

Stadhuis Harlingen

Muurschilderingen Harlingen

De Blauwe Hand is één van de oudste en best bewaarde pakhuizen van Harlingen. Het pand uit 1647 heeft een prachtige trapgevel. In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Daarna heeft er een wijnhandel gezeten. Tegenwoordig zit hier eetcafé Nooitgedagt. Je kunt hier terecht voor lunch en diner. Een echte aanrader.

Eetcafé Nooitgedagt - Harlingen
De oude buitenhaven ligt als een spin in het web tussen de Noorderhaven, de Zuiderhaven en de Havenmond die uitkomt in de Waddenzee. Van hieruit vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Rechts ligt restaurant het Havenmantsje, dat ooit dienst deed als kantongerecht. Daarvoor stond hier de Leeuwenburg, het gebouw van de Friese Admiraliteit.

Oude Buitenhaven - Harlingen

De oudste brug van Harlingen is een nationaal monument en heet de Zakkendragerspijp. De
halfronde gemetselde lage boogbrug heeft ijzeren balusterleuningen. Je vindt de brug op het einde van de Voorstraat, bij het Noordijs.

Zakkendragerspijp - Harlingen

Simon Vestdijk is een Nederlandse schrijver en geboren in Harlingen. In een serie van acht boeken beschrijft Vestdijk zijn eigen leven aan de hand van de hoofdpersoon Anton Wachter. De eerste vier delen spelen zich af in Lahringen. Harlingen dus. Beeldhouwster Suze Boschma-Berkhout heeft een beeld van Anton Wachter gemaakt, dat aan de Voorstraat in Harlingen staat. 

Standbeeld Anto Wachter - Harlingen
De Noorderhaven en Zuiderhaven zijn jachthavens. De Zuiderhaven is bestemd voor vaste ligplaatshouders en de Noorderhaven voor passanten. De Noorerhaven ligt gunstig in het centrum van Harlingen in de directe nabijheid van horecavoorzieningen.

Noorderhaven - Harlingen

In het Hannemahuis staat de rijke geschiedenis en cultuur van Harlingen centraal. Je vindt hier veel scheepvaart, tegel- en aardewerkindustrie, zilver, klokken, stadsgezichten en Vestdijk. Naast objecten is er ook bewegend beeld.

Hannemahuis - Harlingen

De zomer van 2018 belooft een speciale zomer te worden. Harlingen is dan gastheer van Sail Harlingen, waarin ’s werelds mooiste tallships zijn te bewonderen. De schepen varen na hun race Harlingen binnen op 3 augustus 2018,

Sail Harlingen