Doorgaan naar hoofdcontent

Harlingen

Harlingen is één van de mooiste steden van Friesland en tevens een belangrijke havenstad. Harlingen verbindt de eilanden Vlieland en Terschelling met het vaste land.

Er valt veel te ontdekken aan deze prachtige stad. Behalve een haven heeft Harlingen vele monumentale gebouwen, een leuk centrum, musea en goede horecagelegenheden. Al wandelend door straten en steegjes zie je een deel van de verdedigingswerken, de grachtgordels en oude pakhuizen. Een van de monumentale pareltjes is het stadhuis van Harlingen. Dit prachtige gebouw vind je aan de Noorderhaven.

Stadhuis Harlingen

Muurschilderingen Harlingen

De Blauwe Hand is één van de oudste en best bewaarde pakhuizen van Harlingen. Het pand uit 1647 heeft een prachtige trapgevel. In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Daarna heeft er een wijnhandel gezeten. Tegenwoordig zit hier eetcafé Nooitgedagt. Je kunt hier terecht voor lunch en diner. Een echte aanrader.

Eetcafé Nooitgedagt - Harlingen
De oude buitenhaven ligt als een spin in het web tussen de Noorderhaven, de Zuiderhaven en de Havenmond die uitkomt in de Waddenzee. Van hieruit vertrekken de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Rechts ligt restaurant het Havenmantsje, dat ooit dienst deed als kantongerecht. Daarvoor stond hier de Leeuwenburg, het gebouw van de Friese Admiraliteit.

Oude Buitenhaven - Harlingen

De oudste brug van Harlingen is een nationaal monument en heet de Zakkendragerspijp. De
halfronde gemetselde lage boogbrug heeft ijzeren balusterleuningen. Je vindt de brug op het einde van de Voorstraat, bij het Noordijs.

Zakkendragerspijp - Harlingen

Simon Vestdijk is een Nederlandse schrijver en geboren in Harlingen. In een serie van acht boeken beschrijft Vestdijk zijn eigen leven aan de hand van de hoofdpersoon Anton Wachter. De eerste vier delen spelen zich af in Lahringen. Harlingen dus. Beeldhouwster Suze Boschma-Berkhout heeft een beeld van Anton Wachter gemaakt, dat aan de Voorstraat in Harlingen staat. 

Standbeeld Anto Wachter - Harlingen
De Noorderhaven en Zuiderhaven zijn jachthavens. De Zuiderhaven is bestemd voor vaste ligplaatshouders en de Noorderhaven voor passanten. De Noorerhaven ligt gunstig in het centrum van Harlingen in de directe nabijheid van horecavoorzieningen.

Noorderhaven - Harlingen

In het Hannemahuis staat de rijke geschiedenis en cultuur van Harlingen centraal. Je vindt hier veel scheepvaart, tegel- en aardewerkindustrie, zilver, klokken, stadsgezichten en Vestdijk. Naast objecten is er ook bewegend beeld.

Hannemahuis - Harlingen

De zomer van 2018 belooft een speciale zomer te worden. Harlingen is dan gastheer van Sail Harlingen, waarin ’s werelds mooiste tallships zijn te bewonderen. De schepen varen na hun race Harlingen binnen op 3 augustus 2018,

Sail Harlingen

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…