21 maal Deventer op Stelten

Afgelopen weekend vond de 21e editie plaats van het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ plaats. Het festival biedt jaarlijks ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op het gebied van buitentheater in de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum.

In de Boreeltuin trad de Spaanse vrouwengroep Cia Maduixa op met een krachtige dans als eerbetoon aan alle vrouwen die eeuwenlang hebben gestreden tegen onderdrukking.

Cia Maduixa
De mooiste voorstelling vond ik het optreden van Close Act. Deze groep is al 25 jaar actief en een veelgeziene groep op het festival. Hun muzikale parade 'Convoy Red' op de Brink was spectaculair met op de achtergrond De Waag. Begeleid door een slagwerkmobiel, rook en een gigantische vogel torenden negen steltdansers in imposante kostuums hoog boven het publiek uit. De show is zowel geïnspireerd op de traditionele Spaanse toreadors, als op romantische Chines geisha's.

Close Act

Close Act

Metershoog springen de mannen van Tac o Tac de lucht in op hun stelten. Helaas is het mij niet gelukt om de sprongen vast te leggen. De acrobaten mixen acrobatiek met gewaagde stunts en worden door een futuristische wagen begeleid.

Tac O Tac

Deventer op Stelten is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend buiten theaterfestival in Nederland en ver daarbuiten. In 2014 is ‘Deventer Op Stelten’ uitgeroepen tot Beste Publieksevenement van Nederland.