Doorgaan naar hoofdcontent

Arequipa

Arequipa is een Peruaanse stad in de Andes en ligt op 2300 meter. Arequipa heeft de bijnaam 'Witte Stad' vanwege de vele gebouwen die zijn opgetrokken uit het zilverwitte tufgesteente sillar, dat door de vulkaan Misti is uitgestoten . De stad ligt sprookjesachtig aan de voet van drie actieve vulkanen: El Misti, El Picchu Picchu en El Chachani.

Arequipa

Arequipa is een plezierige stad om te voet te verkennen. Het centrum is gezellig, de mensen vriendelijk en de bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. De stad van de eeuwige lente is een van de mooiste steden van Peru.

Plaza de Armas
Het centrale plein is het mooiste plein van Peru en een groene oase in de stad. Rondom staan er koloniale gebouwen, zuilengalerijen, restaurants en kerken. De enorme kathedraal neemt de gehele breedte van het plein in beslag.

Zuilengalerij Plaza de Armas - Arequipa
Overdag heerst er een gezellige drukte. Neem plaats op een bankje en geniet van het levendige plein of kies een mooi plekje bij een van de café's op de eerste verdieping van de zuilengalerij. Hier wordt goede koffie en cappuccino geserveerd. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het plein. Ook 's avonds als het plein sfeervol is verlicht, is het hier goed toeven.

Plaza de Armas - Arequipa

Markt
De overdekte markt van San Camilo is niet echt toeristisch, dus voor mij de reden om een kijkje te nemen. Zodra je binnen bent komen de geuren en kleuren je tegemoet.  De grote overdekte hal beschikt over alle dagelijkse behoeften, zoals groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, elektronica en kleding.

San Camilo markt - Arequipa

Santa Catalina klooster
In het historische centrum van Arequipa ligt het Santa Catalina klooster, een van de belangrijkste toeristische attracties. Het is een stad binnen de stad en ooit bedoeld om dochters van de voornaamste families van de stad te beschermen. Het klooster heeft straatjes, pleintjes en binnenplaatsen. De kleuren zijn voornamelijk blauw en rood. Tot 1970 was het klooster compleet afgesloten voor de buitenwereld. Tegenwoordig kun je er een rondleiding krijgen. Je mag bijna alles bekijken, behalve een deel dat nog steeds door nonnen in afzondering wordt bewoond.

Santa Catalina klooster

Museo Santuarios Andinos
De trekpleister van dit musem is nogal macaber. Het gaat namelijk om het bevroren lichaam van een mummy die de naam Juanita heeft gekregen. Juanita was de eerste mummy van 17 die tijdens een expeditie in de jaren 90 werd gevonden, nadat ze eeuwen onder het ijs had gelegen van de Ampato vulkaan. Deze 'ijsprinses van de Andes' is model voor de vele jonge kinderen tussen de 12 en 16 jaar die tijdens de Incatijd ritueel werden geofferd om de goden gunstig te stemmen.

Tijdens een video over de expeditie wordt verslag gedaan van de bizarre vondst van de goed geconserveerde lichamen. Een gids neemt je mee langs een aantal ruimtes met o.a. beelden, sieraden en foto's. Aan het eind sta je ineens oog in oog met Juanita, of zoals ik met een van de andere meisjes, omdat Juanita voor onderzoek om een andere locatie was.


Na een intensieve dag kun je je 's avonds culinair laten verwennen in een van de vele restaurants in Arequipa. Mijn tips: ZigZag en SambambaiasPopulaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 plaatste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

Harlingen

Harlingen is één van de mooiste steden van Friesland en tevens een belangrijke havenstad. Harlingen verbindt de eilanden Vlieland en Terschelling met het vaste land.

Er valt veel te ontdekken aan deze prachtige stad. Behalve een haven heeft Harlingen vele monumentale gebouwen, een leuk centrum, musea en goede horecagelegenheden. Al wandelend door straten en steegjes zie je een deel van de verdedigingswerken, de grachtgordels en oude pakhuizen. Een van de monumentale pareltjes is het stadhuis van Harlingen. Dit prachtige gebouw vind je aan de Noorderhaven.De Blauwe Hand is één van de oudste en best bewaarde pakhuizen van Harlingen. Het pand uit 1647 heeft een prachtige trapgevel. In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Daarna heeft er een wijnhandel gezeten. Tegenwoordig zit hier eetcafé Nooitgedagt. Je kunt hier terecht voor lunch en diner. Een echte aanrader.

De oude buitenhaven ligt als een spin in het web tussen de Noorderhaven, de Zuiderhaven en de …

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De foto en zijn verhaal - juni 2018

Een van de meest bizarre locaties in de wereld vond ik The Killing Fields in Cambodja. Vooral de huiveringwekkende sfeer die er heerst. Alsof je midden in een nachtmerrie bent terecht gekomen waaruit je maar niet wakker wordt.


Tijdens de regeerperiode van de Rode Khmer, van 1975- 1979, werden onder leiding van Pol Pot zo'n drie miljoen mensen omgebracht. De reden was dat deze mensen niet in het plaatje pasten van een zelfvoorzienende, klassenloze maatschappij. Het eindstation waren The Killing Fields, maar niet voordat ze eerst gevangen werden gehouden en gemarteld in speciale gevangenissen. Vooral leraren, dokters, intellectuelen en monniken moesten het ontgelden.

De Tuol Sleng gevangenis (foto) was een van die gevangenissen. Tegenwoordig is het een museum ter herinnering aan de verschrikkelijke volkenmoord.