Doorgaan naar hoofdcontent

Machu Picchu

Wie Peru zegt, zegt Machu Picchu. Dit wereldwonder is voor velen de reden om naar Peru te gaan en het hoogtepunt van je reis door Zuid-Amerika. Machu Picchu (Oude Piek) is een van de archeologische sites die niet door de Spaanse veroveraars van Zuid-Amerika is vernietigd. Gelukkig lag deze stad zo goed verborgen dat hij pas in 1866 werd gevonden door een Duitse goudzoeker die de stad plunderde en de schatten verkocht aan musea in Europa. Pas nadat Hiram Bingham de stad in 1911 herontdekte, kreeg de Incastad aandacht door een artikel in National Geographic. Inmiddels staat Machu Picchu op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Machu Picchu - Peru

De laatste halte op weg naar Machu Picchu is Aguas Calientes, een dorp aan de voet van Machu Picchu dat voornamelijk bestaat uit overnachtingsadressen en eetgelegenheden. Ook is er een overdekte markt.
Aguas Calientes of Pueblo Machu Picchu, zoals het dorp ook wel wordt genoemd, is per trein te bereiken of per voet over het Incapad. Beide trajecten starten in Ollantaytambo. De treinreis is een leuke ervaring. De trein is luxe en heeft een panoramadak dat uitzicht biedt op de omringende bergtoppen die steeds verder naar elkaar toe kruipen. Het traject loopt evenwijdig aan de heilige Urubambarivier.

Aguas Calientes - Peru

Vanaf Aguas Calientes is het mogelijk om het wereldwonder per voet bergop te bereiken via een klim van 350 meter, maar de makkelijke manier is met een busje vanuit het dorp, dat je via een slingerweg en haarspeldbochten naar de ingang brengt.

Zodra je binnen bent moet je nog een stukje door wat struikgewas lopen voordat de eerste contouren van de heilige stad zichtbaar worden. De eerste kennismaking is overweldigend en als je wat verder klimt wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Zorg dat je vroeg bent, zodat je het mooiste licht hebt voor je foto's.

Machu Picchu - Peru
De spectaculaire ligging van Machu Picchu wordt deels veroorzaakt door de berg die je achter de Incastad ziet liggen. De 2700 meter hoge top van de Huayna Picchu (jonge berg) is ook onder begeleiding per voet te bereiken.

Geniet van de omgeving met de prachtige natuur en de bijzondere bouwwerken. Beklim de terrassen en vind steeds weer een ander uitzicht op deze magische stad. Spot een lama of sluit je ogen en spring vijf eeuwen terug in de tijd. De toeristen verdwijnen en maken plaats voor de Inca bevolking.

Heb je alles gezien? Dan is het tijd om je bezoek formeel vast te leggen. Bij de uitgang ligt een stempelkussen waarmee je je bezoek aan deze heilige stad kunt bevestigen met een stempel in je paspoort. Zo heb je een bijzondere herinnering aan je bezoek aan Machu Picchu.

Wetenswaardigheden
  • Bereid je goed voor als je op eigen gelegenheid gaat
  • Vooraf boeken: excursies, trein, Inca Trail en beklimming Huayna Picchu
  • Gelimiteerd aantal toeristen per dag
  • De Inca Trail kun je zo zwaar maken als je zelf wilt door te kiezen voor 2, 4 of meerdere dagen. Ben je nieuwsgierig naar de trail kijk dan eens op deze site: De Inca Trail.
  • Een gids is onmisbaar als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van deze magische plek.

Restauranttip in Aguas Calientes: Tree House

Machu Picchu - Peru

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Alcantara kloof

Een verblijf in oostelijk Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan de Alcantarakloof. De kloof is te bereiken vanuit Giardini Naxos. Neem de SS185 naar Gaggi en volg de borden richting Gole Alcantara. De betaalde parkeerplaats bevindt zich aan de linkerkant van de weg, gratis parkeren kan in de berm of achter de vangrail iets verderop. Een kaartje voor de kloof kost €1,50. Er is ook een lift, je betaalt dan € 5,= voor een kaartje.

De Alcantarakloof is ruim twee eeuwen voor onze jaartelling ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De uitbarsting bedolf het hele dal van Alcantara onder een laag lava. Een aardbeving splitste de lava waardoor de kloof ontstond.
Het stromende water van de ontstane Alcantararivier heeft een deel van de rotswanden een natuurlijke glans gegeven. De rivier mondt uit in de Ionische zee bij Capo Schiso nabij Giardini Naxos.

Je kunt zowel lopend via een 224 treden tellende trap als met een lift de kloof bereiken. Wandelen en canyoning is mogelijk, maar ook leu…

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …