Doorgaan naar hoofdcontent

De Heilige Incavallei van Peru

De Heilige Inca Vallei (Valle Sagrado de los Incas) in Peru ligt tussen Pisac en Ollantaytambo. De vallei herbergt diverse archeologische overblijfselen. Vanwege het klimaat en de beschutte ligging was deze plek erg geliefd bij de Inca's. Veel bewoners leven hier nog steeds volgens de Inca-tradities. De vallei is ook het stroomgebied van de heilige rivier de Urubamba.

Vanuit Cusco kun je diverse excursies maken naar de Heilige Vallei. Mijn vriendin en ik bezochten de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo.

Pisac

De rit van Cusco naar Pisac duurt drie kwartier. Vervolgens rijden we aan de andere kant van het dorp de berg op. Bijna boven kopen we een kaartje voor de site en even later staan we op de oude en nog steeds intactzijnde Incaterrassen. De ruïnes liggen prachtig tegen de berg en zijn indrukwekkend,
Vanaf de terrassen heb je een geweldig uitzicht op de Heilige Vallei. Helaas was het behoorlijk bewolkt, maar dat zorgt wel voor een magisch effect.

Heilige Incavallei - Pisac
De afdaling gaat weer via Pisac waar we nog even kort over de markt wandelen. Vervolgens een lange rit, onderbroken door een lunch, naar Ollantaytambo voor weer een prachtige Incasite.

Markt - Pisac

Ollantaytambo
Een dorp met een prachtige naam, vernoemd naar een Incageneraal, en een hoogtepunt in de Heilige Inca Vallei, dat is Ollantaytambo. Ollantaytambo staat bekend als de enige nog levende Incastad. Hier houden de inwoners de oude Incatradities nog in ere.

Ollantaytambo is een gezellig dorp met een groot plein, een markt en vele gezellige winkeltjes en horecazaken. Het dorp is ook het startpunt van de trein naar Machu Picchu.

Ollantaytambo - Peru
Aan het eind van de markt bevindt zicht de toegang tot de archeologische site met de agrarische terrassen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht op Ollantaytambo en de omgeving. Het onderhoud wordt gedaan door de alpaca's. Zij houden het gras kort. De oplettende toerist zal ook zeker het ingenieuze watersysteem, dat door de straten van het dorp loopt, opvallen.

Incaterassen - Ollantaytambo
Bovenstaande sites zijn een mooie generale voor wie Machu Picchu gaat bezoeken. En wie doet dat nu niet, want de reden dat je naar Peru komt is toch Machu Picchu.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…