De Heilige Incavallei van Peru

De Heilige Inca Vallei (Valle Sagrado de los Incas) in Peru ligt tussen Pisac en Ollantaytambo. De vallei herbergt diverse archeologische overblijfselen. Vanwege het klimaat en de beschutte ligging was deze plek erg geliefd bij de Inca's. Veel bewoners leven hier nog steeds volgens de Inca-tradities. De vallei is ook het stroomgebied van de heilige rivier de Urubamba.

Vanuit Cusco kun je diverse excursies maken naar de Heilige Vallei. Mijn vriendin en ik bezochten de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo.

Pisac

De rit van Cusco naar Pisac duurt drie kwartier. Vervolgens rijden we aan de andere kant van het dorp de berg op. Bijna boven kopen we een kaartje voor de site en even later staan we op de oude en nog steeds intactzijnde Incaterrassen. De ruïnes liggen prachtig tegen de berg en zijn indrukwekkend,
Vanaf de terrassen heb je een geweldig uitzicht op de Heilige Vallei. Helaas was het behoorlijk bewolkt, maar dat zorgt wel voor een magisch effect.

Heilige Incavallei - Pisac
De afdaling gaat weer via Pisac waar we nog even kort over de markt wandelen. Vervolgens een lange rit, onderbroken door een lunch, naar Ollantaytambo voor weer een prachtige Incasite.

Markt - Pisac

Ollantaytambo
Een dorp met een prachtige naam, vernoemd naar een Incageneraal, en een hoogtepunt in de Heilige Inca Vallei, dat is Ollantaytambo. Ollantaytambo staat bekend als de enige nog levende Incastad. Hier houden de inwoners de oude Incatradities nog in ere.

Ollantaytambo is een gezellig dorp met een groot plein, een markt en vele gezellige winkeltjes en horecazaken. Het dorp is ook het startpunt van de trein naar Machu Picchu.

Ollantaytambo - Peru
Aan het eind van de markt bevindt zicht de toegang tot de archeologische site met de agrarische terrassen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht op Ollantaytambo en de omgeving. Het onderhoud wordt gedaan door de alpaca's. Zij houden het gras kort. De oplettende toerist zal ook zeker het ingenieuze watersysteem, dat door de straten van het dorp loopt, opvallen.

Incaterassen - Ollantaytambo
Bovenstaande sites zijn een mooie generale voor wie Machu Picchu gaat bezoeken. En wie doet dat nu niet, want de reden dat je naar Peru komt is toch Machu Picchu.