Doorgaan naar hoofdcontent

De Heilige Incavallei van Peru

De Heilige Inca Vallei (Valle Sagrado de los Incas) in Peru ligt tussen Pisac en Ollantaytambo. De vallei herbergt diverse archeologische overblijfselen. Vanwege het klimaat en de beschutte ligging was deze plek erg geliefd bij de Inca's. Veel bewoners leven hier nog steeds volgens de Inca-tradities. De vallei is ook het stroomgebied van de heilige rivier de Urubamba.

Vanuit Cusco kun je diverse excursies maken naar de Heilige Vallei. Mijn vriendin en ik bezochten de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo.

Pisac

De rit van Cusco naar Pisac duurt drie kwartier. Vervolgens rijden we aan de andere kant van het dorp de berg op. Bijna boven kopen we een kaartje voor de site en even later staan we op de oude en nog steeds intactzijnde Incaterrassen. De ruïnes liggen prachtig tegen de berg en zijn indrukwekkend,
Vanaf de terrassen heb je een geweldig uitzicht op de Heilige Vallei. Helaas was het behoorlijk bewolkt, maar dat zorgt wel voor een magisch effect.

Heilige Incavallei - Pisac
De afdaling gaat weer via Pisac waar we nog even kort over de markt wandelen. Vervolgens een lange rit, onderbroken door een lunch, naar Ollantaytambo voor weer een prachtige Incasite.

Markt - Pisac

Ollantaytambo
Een dorp met een prachtige naam, vernoemd naar een Incageneraal, en een hoogtepunt in de Heilige Inca Vallei, dat is Ollantaytambo. Ollantaytambo staat bekend als de enige nog levende Incastad. Hier houden de inwoners de oude Incatradities nog in ere.

Ollantaytambo is een gezellig dorp met een groot plein, een markt en vele gezellige winkeltjes en horecazaken. Het dorp is ook het startpunt van de trein naar Machu Picchu.

Ollantaytambo - Peru
Aan het eind van de markt bevindt zicht de toegang tot de archeologische site met de agrarische terrassen. Vanaf boven heb je een mooi uitzicht op Ollantaytambo en de omgeving. Het onderhoud wordt gedaan door de alpaca's. Zij houden het gras kort. De oplettende toerist zal ook zeker het ingenieuze watersysteem, dat door de straten van het dorp loopt, opvallen.

Incaterassen - Ollantaytambo
Bovenstaande sites zijn een mooie generale voor wie Machu Picchu gaat bezoeken. En wie doet dat nu niet, want de reden dat je naar Peru komt is toch Machu Picchu.

Populaire posts van deze blog

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Maleisië: Borneo

Borneo is na Groenland en Nieuw Guinea het grootste eiland ter wereld en ligt tussen het schiereiland Maleisie en de noordelijke eilanden van Indonesie. Zowel Indonesië (Kalimantan), Maleisië (Sabah en Sarawak) als Brunei bezitten een deel van het eiland.


De hoofdstad en tevens de enige stad van betekenis op Sarawak is Kuching. De Chinese invloed die hier heerst in combinatie het geweldige eten en de bezienswaardigheden om de hoek maken van Kuching een prima uitvalsbasis voor een paar mooie dagen

Een van de kleinste parken met de meeste variaties op Sarawak is Bako NP. Alle flora die je op Borneo tegenkomt, vind je hier. Je kunt er mooie wandelingen maken door de jungle. En wie geluk heeft ontmoet hier de neusaap, ook wel Orang Belanda (Hollandse aap) genoemd door de lokale bevolking.  Als je, na een stevige wandeling moe en bezweet bent, krijg je als beloning een fantastisch uitzicht op de Zuid Chinese zee, waarin je even kunt afkoelen.


Batang Ai is de plek om om zowel het regenwoud…

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

Alcantara kloof

Een verblijf in oostelijk Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan de Alcantarakloof. De kloof is te bereiken vanuit Giardini Naxos. Neem de SS185 naar Gaggi en volg de borden richting Gole Alcantara. De betaalde parkeerplaats bevindt zich aan de linkerkant van de weg, gratis parkeren kan in de berm of achter de vangrail iets verderop. Een kaartje voor de kloof kost €1,50. Er is ook een lift, je betaalt dan € 5,= voor een kaartje.

De Alcantarakloof is ruim twee eeuwen voor onze jaartelling ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De uitbarsting bedolf het hele dal van Alcantara onder een laag lava. Een aardbeving splitste de lava waardoor de kloof ontstond.
Het stromende water van de ontstane Alcantararivier heeft een deel van de rotswanden een natuurlijke glans gegeven. De rivier mondt uit in de Ionische zee bij Capo Schiso nabij Giardini Naxos.

Je kunt zowel lopend via een 224 treden tellende trap als met een lift de kloof bereiken. Wandelen en canyoning is mogelijk, maar ook leu…