Doorgaan naar hoofdcontent

Giro kleurt rood-wit-blauw

6 mei gaat de geschiedenis in waarin Apeldoorn even sporthoofdstad van Europa was. De proloog van de Giro begon in Apeldoorn en de Nederlander Tom Dumoulin kwam als winnaar over de streep, zij het nipt.

Giro d' Italia terrein Omnisport Apeldoorn

Ruim een uur voor de start kwam ik met een kennis aan bij het Omnisport. Veel toeschouwers hadden zich al opgesteld langs het parcours van de proloog die om 13.45 uur zou beginnen. Het parkeerterrein was omgetoverd tot een complete 'camping' met ploegwagens en tentjes met merchandising artikelen, zoals de originele roze trui. Overal stonden roze busjes met allerlei Giro-artikelen, zoals de mascotte Lupo de wolf. De fietsen van de renners stonden overdekt onder een luifel, netjes op volgorde van nummer. Sommige renners reden zich warm op een inrijfiets, anderen verkenden nog even het parcours.

Giro d' Italia terrein Omnisport Apeldoorn
Om half twee zaten we vooraan in de hal van het Omnisport met zicht op het startpodium. De hal was nagenoeg vol. Ik probeerde de koning nog te spotten, maar helaas, hij was te goed verstopt.
Stipt om 13.45 uur vertrok de eerste renner vanaf het podium. Na 50 meter in het bijna donker van de hal was het contrast groot naar het licht met de strakke blauwe lucht van buiten. Even wennen, maar het publiek dat de renner toejuichte, maakte alles goed.

Startpodium Giro - Omnisport Apeldoorn
Na een half uur gingen we richting het centrum waar we aan de Soerenseweg bij schouwburg Orpheus een mooie plek vonden. Intussen had mijn vriendin zich bij ons aangesloten.
De renners kwamen met 50 kilometer voorbij. Voor je het wist waren ze voorbij. Na een minuut kwam de volgende. Gelukkig reed een motoragent voorop, zodat de camera op tijd kon worden ingesteld. In de ene hand de camera en in de andere hand de smartphone met de volgorde van de renners. Elke renner werd aangemoedigd, de Nederlanders werden extra vooruit geschreeuwd.


Cancellara
Kruiswijk
Nibali
Valverde
                          
Dumoulin

Uiteindelijk won Tom Dumoulin met 22/1000 voorsprong op nummer twee. Wat was dat gaaf, een Nederlander wint in Nederland de proloog van de Giro in Apeldoorn. Het feest kon beginnen in Apeldoorn. De terrassen stroomden vol. Het bier en andere dranken vloeide rijkelijk in alle delen van de stad en diverse DJ's vermaakten het publiek met stampende beats. Een groot feest voor een super georganiseerd evenement met een Nederlandse winnaar.

Afterparty Giro Apeldoorn

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.