Doorgaan naar hoofdcontent

Enkhuizen

De 'Haringsstad' Enkhuizen is door zijn ligging aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer een belangrijk toeristisch centrum voor o.a. de watersport. Daarnaast is het een stad met een rijk verleden.

Enkhuizen
Een bezoek aan Enkhuizen is niet compleet zonder de historische binnenstad te hebben gezien. Het historische centrum ademt de sfeer uit de tijd van de VOC. Er bevinden zich gezellige cafés en winkels. Een terrasje pakken hoort zeker bij een dagje Enkhuizen.

Zuiderzee museum - Enkhuizen
Tijdens een wandeling langs de grachten, havens en historische gebouwen krijg je een goed beeld van deze mooi gelegen stad. Vergeet niet over de oude stadsmuur langs het water te lopen. Vanaf deze muur heb je een mooi zicht over een deel van het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum.
Een bezoek aan het museum geeft je een beeld van het leven van Nederland van vroeger. In het binnenmuseum wordt de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee in beeld gebracht.
Zicht op de jachthaven met de Dromedaris - Enkhuizen
Enkhuizen heeft diverse monumenten in de vorm van huizen, poorten, kerken, muren en parken. Een ervan is De Dromedaris. Dit is een verdedigingstoren uit 1540. Hij staat bij de ingang van de Oude Haven.Muurtegel - Enkhuizen

Aanraders
Lunch: De Mastenbar, Compagnieshaven 3
IJs: Vivaldi, Dijk 2
Diner: Restaurant Lounge Eighteen, op de MelkmarktPopulaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…