De foto en zijn verhaal - november 2015

San Juan Chamula - Mexico

Een uitstapje naar San Juan Chamula, in de deelstaat Chiapas in Zuid-oost Mexico, is een ware belevenis. Op het centrale plein van dit indianendorp staat een bijzondere kerk. De buitenkant is zoals elke kerk, maar eenmaal binnen word je verrast met een met dennenaalden bedekte vloer, offerplaatsen waar de indianen kaarsen branden, enorme hoeveelheden cola drinken en offers brengen aan hun heiligen. Het geloof van de indianen is een mengeling van katholicisme en oude Indiase (Maya) religies.

Het verbaasde me dat de kerk nog niet is afgebrand. De vele kaarsen die overal verspreid staan in de kerk op de dennenaalden vloer is vragen om brand.

Het drinken van de cola heeft ook een heilige functie: hoe meer cola ze drinken hoe meer ze boeren en daarmee kwade geesten verjagen uit hun lichaam.

Op zondag is er markt op het plein. Indianen uit de omliggende Tzeltal en Tzotzildorpjes komen hier groente en fruit verkopen.

Wees voorzichtig met fotograferen. In de kerk is het verboden en als je de indianen op het plein gaat fotograferen heb je kans dat je tomaten of andere etenswaar naar je hoofd geslingerd krijgt.