Doorgaan naar hoofdcontent

Groningse dorpjes

Tijdens een week vakantie hebben mijn vriendin en ik met onze hond vele uitstapjes gemaakt vanuit ons vakantiehuis op het Landal Natuurdorp aan het Lauwersmeer. In een serie fotoblogs neem ik je mee op wandelingen langs het Lauwersmeer en de aanliggende bossen, bezienswaardigheden rondom het Lauwersmeer en langs de Wadden. Ik laat je kennismaken met Groningse en Friese dorpen, de steden Groningen en Dokkum en met de zeehonden van de Waddenzee.


Mosterdmakerij Eenrum
Vroeger had Groningen veel fabriekjes die zelf hun producten maakten met elk hun eigenaardigheden zoals naam en receptuur. Eén van de  producten was mosterd. Door de opkomst van de grote fabrieken verdwenen de oude ambachten. Behalve in Eenrum, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is Abraham's Mosterdmakerij de enige ambachtelijke mosterdmaker van het noorden die nog bestaat.
Je kunt hier ervaren hoe de echte mosterd gemaakt wordt. Daarnaast is er ook een restaurant voor lunch en diner. Natuurlijk staat er mosterdsoep op het menu.Zeehondencrèche Pieterburen

Pieterburen huisvest de zeehondencrèche, een gespecialiseerd ziekenhuis voor zeehonden die door vervuiling ziek zijn geworden of verweesd zijn geraakt. De crèche is opgericht door Lenie 't Hart.
Met een bezoek steun je het werk van de medewerkers. Naast een regulier bezoek aan de crèche kun je ook achter de schermen kijken of zeehondenverzorger zijn voor één dag.

Menkemaborg Uithuizen

In Uithuizen staat de Menkemaborg. Ooit gebouwd als verdedigingstoren en vluchtplaats had dit huis van steen, dat in die tijd een uitzondering was, een bijzondere functie in een dorp: het was namelijk de plek om bij gevaar enkele dagen te overleven. Later deed deze borg dienst als buitenhuis van adelijke Groningse families. Naast het huis met diverse kamers heeft het een lusthof of siertuin en een schathuis. Vroeger werd hier het vee gestald en geslacht, bier werd gebrouwen, gekookt en gewassen. Nu kun je er genieten van een heerlijke koffie met gebak.

Borg Verhildersum
De provincie Groningen heeft vele borgen. Borg Verhildersum ligt in het plaatsje Leens. De borg is iets minder chique dan de Menkemaborg, maar de tuin is wel erg fraai. Verspreid in de tuin staan bronzen vrouwenfiguren van Eddy Roos tentoongesteld. Het Schathuys schenkt heerlijke koffie met diverse lekkernijen.


Visserijmuseum Zoutkamp

Het historische Zoutkamp was voor de afsluiting van het Lauwersmeer een belangrijke vissershaven. Tegenwoordig vind je aan de binnenhaven het Visserijmuseum. Hier wordt in een oude betonningloods, waar de geur van vis, hout, teer en diesel nog hangt, de geschiedenis van de Zoutkamper visserij verteld. Op de binnenplaats staat het 'Siegerlida's Hoeske', een origineel herbouwd Zoutkamper vissershuisje.
In Zoutkamp is het bijna verplicht om vis te eten. Voor paling, garnalen of andere vis kun je terecht bij Gaele Postma, bij de binnenhaven met uitzicht op het Reitdiep. Voor een goed diner is De Deurenloods aan de sluis een aanrader.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek in Houwerzijl is gevestigd in de voormalige kerk en pastorie van het dorp. In de fabriek is het enige theemuseum van Nederland gevestigd. Daarnaast kun je in de theeschenkerij genieten van een van de vele soorten thee. Ze hebben echt alles.


Openluchtmuseum Warffum

In het dorp Warffum komt het platteland van ruim honderd jaar geleden tot leven in het Openluchtmuseum Het Hoogeland. De bewoners zijn even weg en maken plaats voor de bezoeker van nu die een kijkje willen nemen in hun huizen en werkplaatsen.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Alcantara kloof

Een verblijf in oostelijk Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan de Alcantarakloof. De kloof is te bereiken vanuit Giardini Naxos. Neem de SS185 naar Gaggi en volg de borden richting Gole Alcantara. De betaalde parkeerplaats bevindt zich aan de linkerkant van de weg, gratis parkeren kan in de berm of achter de vangrail iets verderop. Een kaartje voor de kloof kost €1,50. Er is ook een lift, je betaalt dan € 5,= voor een kaartje.

De Alcantarakloof is ruim twee eeuwen voor onze jaartelling ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De uitbarsting bedolf het hele dal van Alcantara onder een laag lava. Een aardbeving splitste de lava waardoor de kloof ontstond.
Het stromende water van de ontstane Alcantararivier heeft een deel van de rotswanden een natuurlijke glans gegeven. De rivier mondt uit in de Ionische zee bij Capo Schiso nabij Giardini Naxos.

Je kunt zowel lopend via een 224 treden tellende trap als met een lift de kloof bereiken. Wandelen en canyoning is mogelijk, maar ook leu…

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

Langs Geul en Gulp

De autoroute 'Langs Geul en Gulp' voert door een heuvelachtig Zuidlimburgs landschap langs kastelen en landgoederen. Ze volgt de riviertjes de Geul en de Gulp door idyllische en slaperige stadjes met vakwerkhuizen en het drielandenpunt waar Nederland, Duitsland en België samenkomen.


Start: Valkenburg
Valkenburg is een openlucht attractie. Maak hier een wandeling door het centrum, pak een terrasje en slenter langs de Geul. Daarnaast kun je de kasteelruïne bezoeken, die hoog boven Valkenburg uittorent. Verder zijn er diverse grotten, zoals de Fluweelgrot en Mergelrijk. Bedwing de bekendste berg van Nederland: de Cauberg, die tevens de finish is van de Amstel Gold Race. Vanaf de 68 meter hoog gelegen Wilhelminatoren kun je via een 325 of 375 rodelbaan afdalen.