Doorgaan naar hoofdcontent

Langs Geul en Gulp

De autoroute 'Langs Geul en Gulp' voert door een heuvelachtig Zuidlimburgs landschap langs kastelen en landgoederen. Ze volgt de riviertjes de Geul en de Gulp door idyllische en slaperige stadjes met vakwerkhuizen en het drielandenpunt waar Nederland, Duitsland en België samenkomen.


Start: Valkenburg
Kasteelruïne Valkenburg
Valkenburg is een openlucht attractie. Maak hier een wandeling door het centrum, pak een terrasje en slenter langs de Geul. Daarnaast kun je de kasteelruïne bezoeken, die hoog boven Valkenburg uittorent. Verder zijn er diverse grotten, zoals de Fluweelgrot en Mergelrijk. Bedwing de bekendste berg van Nederland: de Cauberg, die tevens de finish is van de Amstel Gold Race. Vanaf de 68 meter hoog gelegen Wilhelminatoren kun je via een 325 of 375 rodelbaan afdalen.
Valkenburg aan de Geul


Oud Valkenburg
Oud Valkenburg ligt op een steenworp van Valkenburg. Belangrijkste hotspot is kasteel Schaloen. Geniet hier van een kopje koffie met vlaai. Wil je langer blijven dan kun je hier ook overnachten.
Kasteel Schaloen Oud Valkenburg


Gulpen
Gulpen ontleent zijn naam aan het riviertje de Gulp, dat dwars door het dorpje stroomt. Je vindt hier de Neubourger watermolen. Gulpen is verder beroemd om zijn bier Gulpener.

Gulpen

Mechelen
Mechelen ligt in het Geuldal en heeft veel mooie vakwerkhuizen.

Mechelen
Wilhelminatoren Vaals
Vijlen
Vijlen is HET bergdorpje van Nederland.

Vaals
Vaals is vooral bekend vanwege het drielandenpunt. Hier kun je Nederland, België en Duitsland in 5 seconden bezoeken. Vanaf de Wilhelminatoren heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving.


Epen
Epen is een van de zuidelijkst gelegen dorpen. ook Epen staat bekend om zijn vakwerkhuizen.

Slenaken
Slenaken ligt op de grens met België en is geliefd om het omliggende heuvelachtige landschap. Door het dal stroomt de Gulp.

Heuvelland Zuid-Limburg


Margraten
Margraten is bekend vanwege de Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden soldaten in de Tweede Wereldoorlog, die strijd hebben gevoerd in Zuid-Limburg, het Roergebied en tijdens het Ardennenoffensief.

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Finish: Valkenburg
Tenslotte ben je weer terug in Valkenburg. Valkenburg heeft genoeg horecagelegenheden voor 's avonds. Probeer ook eens het restaurant De Zoete Zoen. Dit restaurant ligt op het terrein van Landal Kasteeldomein De Cauberg, op de top van de Cauberg door de poort direct rechts.

Restaurant De Zoete Zoen Valkenburg

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…