Langs Geul en Gulp

De autoroute 'Langs Geul en Gulp' voert door een heuvelachtig Zuidlimburgs landschap langs kastelen en landgoederen. Ze volgt de riviertjes de Geul en de Gulp door idyllische en slaperige stadjes met vakwerkhuizen en het drielandenpunt waar Nederland, Duitsland en België samenkomen.


Start: Valkenburg
Kasteelruïne Valkenburg
Valkenburg is een openlucht attractie. Maak hier een wandeling door het centrum, pak een terrasje en slenter langs de Geul. Daarnaast kun je de kasteelruïne bezoeken, die hoog boven Valkenburg uittorent. Verder zijn er diverse grotten, zoals de Fluweelgrot en Mergelrijk. Bedwing de bekendste berg van Nederland: de Cauberg, die tevens de finish is van de Amstel Gold Race. Vanaf de 68 meter hoog gelegen Wilhelminatoren kun je via een 325 of 375 rodelbaan afdalen.
Valkenburg aan de Geul


Oud Valkenburg
Oud Valkenburg ligt op een steenworp van Valkenburg. Belangrijkste hotspot is kasteel Schaloen. Geniet hier van een kopje koffie met vlaai. Wil je langer blijven dan kun je hier ook overnachten.
Kasteel Schaloen Oud Valkenburg


Gulpen
Gulpen ontleent zijn naam aan het riviertje de Gulp, dat dwars door het dorpje stroomt. Je vindt hier de Neubourger watermolen. Gulpen is verder beroemd om zijn bier Gulpener.

Gulpen

Mechelen
Mechelen ligt in het Geuldal en heeft veel mooie vakwerkhuizen.

Mechelen
Wilhelminatoren Vaals
Vijlen
Vijlen is HET bergdorpje van Nederland.

Vaals
Vaals is vooral bekend vanwege het drielandenpunt. Hier kun je Nederland, België en Duitsland in 5 seconden bezoeken. Vanaf de Wilhelminatoren heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving.


Epen
Epen is een van de zuidelijkst gelegen dorpen. ook Epen staat bekend om zijn vakwerkhuizen.

Slenaken
Slenaken ligt op de grens met België en is geliefd om het omliggende heuvelachtige landschap. Door het dal stroomt de Gulp.

Heuvelland Zuid-Limburg


Margraten
Margraten is bekend vanwege de Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden soldaten in de Tweede Wereldoorlog, die strijd hebben gevoerd in Zuid-Limburg, het Roergebied en tijdens het Ardennenoffensief.

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Finish: Valkenburg
Tenslotte ben je weer terug in Valkenburg. Valkenburg heeft genoeg horecagelegenheden voor 's avonds. Probeer ook eens het restaurant De Zoete Zoen. Dit restaurant ligt op het terrein van Landal Kasteeldomein De Cauberg, op de top van de Cauberg door de poort direct rechts.

Restaurant De Zoete Zoen Valkenburg