Samos - de stadjes

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Samos heeft vele bezienswaardige plaatsen. De grotere plaatsen (stadjes) die we bezocht hebben staan hieronder beschreven.

Vathy

Vathy is de hoofdstad van Samos en wordt ook wel Samos-Stad genoemd. De stad bestaat uit nieuw Vathy en oud Vathy. Nieuw Vathy is de moderne stad met een brede boulevard, hippe winkels en pleinen met bars en cafés. Oud Vathy is eigenlijk een apart dorpje dat uitkijkt over het nieuwe deel. Vathy ligt aan de baai van Samos.

Vathy (Samos-Stad)

Pythagorion

Pythagorion, genoemd naar de filosoof Pythagoras, is een gezellig toeristenstadje. De jachthaven is het middelpunt met vele terrassen. Hier staat ook het beeld van Pythagoras, dat zijn stelling a² + b²=c² symboliseert. De steile straatjes achter de haven nodigen uit voor een wandeling. In de directe omgeving vind je nog vele opgravingen, zoals de Eupalinos tunnel, het amfitheater en de tempel van Hera.

Jachthaven Pythagorion

Kokkari

Kokkari is een populaire badplaats aan de noordkant van het eiland. Het stadje heeft vele terrassen en gezellige restaurants aan het water. Behalve mooie stranden in de directe omgeving heeft Kokkari ook een achterland met veel natuurschoon.

Kokkari