Samos - de dorpjes

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven en dat zie je terug in onderstaande dorpjes.

Bergdorpjes

De bergdorpjes Ampelos, Manolates en Vourliotes zijn traditionele witte dorpen. Ampelos ligt midden in een wijngebied, Manolates is erg toeristisch en ligt in de Vallei der Nachtegalen. Vourliotes is een schilderachtig dorp met een leuk centraal pleintje.

Vourliotes

Avlakia

Avlakia ligt ingeklemd tussen de zee en de noordelijke hoofdweg van Samos. Het dorpje wordt vaak overgeslagen voor een bezoekje. Maak toch even tijd voor een wandelingetje door de smalle straatjes. Je vindt hier enkele kleinschalige hotels en appartementen, een wit kerkje en een kiezelstrand.

Avlakia

Ano Vathy

Ano (Oud) Vathy ligt boven Samos-Stad tegen de heuvel geplakt. Het dorpje bestaat uit smalle steile straatjes. Je hebt vanaf boven een prachtig uitzicht over Samos-Stad en de baai van Samos.

Ano Vathy
Ireon

Ireon is een gezellig rustig dorpje met pleintjes en veel tavernes zowel in het dorpshart als bij de zee. Even buiten het dorp ligt het populaire Pappa Beach, een 'terrassen' strand, dat via een onverharde weg bereikbaar is.

Ireon