Doorgaan naar hoofdcontent

Samos - culinair

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. De Griekse keuken met haar heerlijke gerechten is hier een voorbeeld van.

De Griekse keuken is bekend om haar souvlaki, keftedes en gyros, maar ook de Griekse ovenschotels zoals moussaka en briam zijn beroemd. Hieronder een paar heerlijke Griekse gerechten. Kali orexi, eet smakelijk!


Spinazietaart

Benodigdheden: 1 kilo spinazie, 6 lente-uitjes, 1 el dille, olijfolie, bladerdeeg, zout en peper, peterselie

Bereiding: verwarm olie in de pan en fruit de uitjes. Was de spinazie, grof snijden en 15 min. koken in water. Roer de dille er door.
Doe drie met olie bestreken laagjes bladerdeeg in een ovenschaal. Voeg de spinazie met dille, zout en peper toe. Dek het geheel af met opnieuw met olie bestreken laagjes bladerdeeg. Bak de taart 45 min op 150 graden. Strooi aan het eind wat kaas of feta over het gerecht. Voeg ter garnering wat peterselie toe.

Spinazietaart

Tonijnsalade

Benodigdheden: tonijn, ui, olijven, olijfolie diverse groenten als paprika, komkommer, sla, mayonaise, ketchup, peper en zout

Bereiding: verdeel de tonijn en groenten op een bord. Besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Maak het af met een sausje van mayonaise en ketchup.

Tonijnsalade

Briam

Briam is een boeren groenteprutje uit de oven.

Benodigdheden (2 pers.): 300 gr. aardappels, halve courgette, halve aubergine, 2 tomaten, 1 paprika, 1 ui, olijfolie, tl. munt, 1 tl. peterselie, zout en peper

Bereiding: schil de aardappels en maak de groenten schoon. Kook de aardappels 15 minuten en verwarm de oven op 160 graden. Snijd intussen de groenten en meng ze. Voeg zout en peper toe. Doe wat olijfolie en een beetje water in een ovenschaal. Doe de groenten en de aardappels er in. Laat het geheel in 90 minuten in de oven. Controleer of het niet aanbrandt. Strooi er tien minuten voor tijd nog wat Parmezaanse kaas over of wat feta bij het opdienen.

Briam

Aubergineschotel

Benodigdheden (2 pers.): 2 aubergines, 2 uien, 2 rijpe tomaten, 1 el. fijngehakte peterselie, 1 tl. fijngehakte munt, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker, 1 tomaat in plakjes

Bereiding: Snij de aubergines in plakken en zet ze 1 uur in zout water (tegen de bittere smaak). Bak ze daarna in olijfolie. Verwarm de oven op 160 graden. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui en voeg de fijngesneden tomaten, peterselie, munt en de knoflook toe. Laat het 20-30 minuten sudderen.
Leg het mengsel in een ovenschaal en top het af met een plakje tomaat. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Dien het gerecht op met bijv. feta of strooi 5 minuten voor tijd wat geraspte kaas over het gerecht. Strooi als laatste ter garnering peterselie over het gerecht.

Aubergineschotel

Gevulde courgette

Benodigdheden (2 pers.): 2 brede courgettes, 1 ui, 2 rijpe tomaten, 1 el. tijm, 1 el. fijngehakte peterselie, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker en een kopje rijst.

Bereiding: Snij de courgette in de lengte door en hol hem uit. Bewaar het vruchtvlees. Verwarm de oven op 180 graden, maak een snee in de tomaten en dompel ze in kokend water. Laat ze na 5 minuten schrikken met koud water en haal het vel eraf. (een blik gepelde tomaten kan ook :-))
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg de gepelde tomaten, peterselie, tijm, de knoflook, de suiker en het vruchtvlees van de courgette toe. Laat het 20-30 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Zet intussen de uitgeholde courgette alvast in de warme oven. Vul de courgette en laat zet het geheel nog een half uur in de oven. Kook intussen de rijst en dien het samen op. Strooi er aan het eind nog wat peterselie over.

Gevulde courgette

Baklava

Benodigdheden: flinterdun bladerdeeg, 2 kopjes amandelen, 1,5 kopje boter, 0,5 kopje suiker, 1 el. kaneel
Voor de siroop: 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, 2 kopjes water, kaneel, 1 tl kruidnagel

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng de amandelen, suiker en kaneel in een kom. Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar vellen ingevet bladerdeeg in. Vervolgens een deel amandelmengsel en ingevette bladerdeegvelletjes afwisselen. Sluit af met 6 bladerdeegvelletjes. Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de bovenkant (dun insnijden) en besprenkel het met een beetje water. Zet de ovenschaal een uur in de oven.
Siroop maken: water, kruiden, honing en suiker in een pannetje 15 minuten koken.

Laat de baklava afkoelen en giet de hete siroop erover. Snijd de baklava in stukken op de ingesneden lijnen. Geniet van dit heerlijk nagerecht,

Vervang ook eens de amandelen met walnoten of pistachenoten

Baklava

Populaire posts van deze blog

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.



Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

Fotoblog Voorne-Putten

Landal Ouddorp Duin is een heerlijke uitvalbasis om de Zuid-Hollandse eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland te ontdekken. Ik was er een week met mijn vriendin en hond. Geniet van dit fotoblog met tips van dit mooie stukje Nederland.

Voorne-Putten behoort tot de Zuid-Hollandse eilanden en heeft totaal 150.000 inwoners. Kenmerkend voor de regio zijn niet alleen de vele stranden en recreatiegebieden, maar ook de historische bezienswaardigheden en gezellige winkellocaties. De bekendste steden zijn Brielle en Hellevoetsluis

Brielle is een historische vestingstad en als zodanig herkenbaar aan de muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken die de stad omringen.
Brielle heeft na Harlingen de meeste monumenten per inwoner van Nederland. De ruim 400 monumenten zijn onmogelijk om in een dag te bezoeken. Wij hebben een selectie ervan tijdens een wandeling gezien : de Jacobskerk, het Asyl voor oude en gebrekkige Zeelieden, het Merulaweeshuis…

De foto en zijn verhaal - oktober 2018

Iedereen die bij de vismarkt van Negombo in Sri Lanka is geweest, heeft zeker deze man gezien. Kijk op instagram bij Negombo en je vindt hem. Is het een visser of is ie ingehuurd door de lokale gidsen. Ik heb het niet kunnen achterhalen. Ik was hier met een groepje met gids en ineens doemde hij op. Hij zeurde niet om geld, begon niet te schreeuwen en liep niet weg. Hij poseerde als een fotomodel met deze vis in de hand. Geweldig toch?


Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. De stad ligt in het zuidoosten waar de rivieren de Mekong en de Tonlé Saprivier samenvloeien. Phnom Penh heeft een aantal interessante bezienswaardigheden.

Tuol Sleng-museum Het Tuol Sleng-museum, beter bekend als Genocide Museum is gevestigd in een oude school die door de Rode Khmer werd omgebouwd tot de beruchte 'Gevangenis S-21'. Hier werden
gevangenen tijdens het schrikbewind in de jaren zeventig van Pol Pot ondervraagd, gemarteld en vermoord. In het museum vind je de meest afschrikwekkende foto's van slachtoffers van de Rode Khmer. Er is ook een landkaart van Cambodja te zien, gemaakt met schedels van slachtoffers. Maak een bewuste keuze voor een bezoek, want het kan zeer schokkend zijn.
Mocht je na een bezoek aan het museum nog meer willen weten over de duistere periode van Cambodja bezoek dan ook  de Killing Fields in Choeung Ek, zo'n 15 km buiten Phnom Penh.


Het Koninklijk Paleis Het koninklijk paleis bestaat uit een ter…