Doorgaan naar hoofdcontent

Samos - culinair

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. De Griekse keuken met haar heerlijke gerechten is hier een voorbeeld van.

De Griekse keuken is bekend om haar souvlaki, keftedes en gyros, maar ook de Griekse ovenschotels zoals moussaka en briam zijn beroemd. Hieronder een paar heerlijke Griekse gerechten. Kali orexi, eet smakelijk!


Spinazietaart

Benodigdheden: 1 kilo spinazie, 6 lente-uitjes, 1 el dille, olijfolie, bladerdeeg, zout en peper, peterselie

Bereiding: verwarm olie in de pan en fruit de uitjes. Was de spinazie, grof snijden en 15 min. koken in water. Roer de dille er door.
Doe drie met olie bestreken laagjes bladerdeeg in een ovenschaal. Voeg de spinazie met dille, zout en peper toe. Dek het geheel af met opnieuw met olie bestreken laagjes bladerdeeg. Bak de taart 45 min op 150 graden. Strooi aan het eind wat kaas of feta over het gerecht. Voeg ter garnering wat peterselie toe.

Spinazietaart

Tonijnsalade

Benodigdheden: tonijn, ui, olijven, olijfolie diverse groenten als paprika, komkommer, sla, mayonaise, ketchup, peper en zout

Bereiding: verdeel de tonijn en groenten op een bord. Besprenkel het met olijfolie, peper en zout. Maak het af met een sausje van mayonaise en ketchup.

Tonijnsalade

Briam

Briam is een boeren groenteprutje uit de oven.

Benodigdheden (2 pers.): 300 gr. aardappels, halve courgette, halve aubergine, 2 tomaten, 1 paprika, 1 ui, olijfolie, tl. munt, 1 tl. peterselie, zout en peper

Bereiding: schil de aardappels en maak de groenten schoon. Kook de aardappels 15 minuten en verwarm de oven op 160 graden. Snijd intussen de groenten en meng ze. Voeg zout en peper toe. Doe wat olijfolie en een beetje water in een ovenschaal. Doe de groenten en de aardappels er in. Laat het geheel in 90 minuten in de oven. Controleer of het niet aanbrandt. Strooi er tien minuten voor tijd nog wat Parmezaanse kaas over of wat feta bij het opdienen.

Briam

Aubergineschotel

Benodigdheden (2 pers.): 2 aubergines, 2 uien, 2 rijpe tomaten, 1 el. fijngehakte peterselie, 1 tl. fijngehakte munt, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker, 1 tomaat in plakjes

Bereiding: Snij de aubergines in plakken en zet ze 1 uur in zout water (tegen de bittere smaak). Bak ze daarna in olijfolie. Verwarm de oven op 160 graden. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui en voeg de fijngesneden tomaten, peterselie, munt en de knoflook toe. Laat het 20-30 minuten sudderen.
Leg het mengsel in een ovenschaal en top het af met een plakje tomaat. Zet het ongeveer 45 minuten in de oven. Dien het gerecht op met bijv. feta of strooi 5 minuten voor tijd wat geraspte kaas over het gerecht. Strooi als laatste ter garnering peterselie over het gerecht.

Aubergineschotel

Gevulde courgette

Benodigdheden (2 pers.): 2 brede courgettes, 1 ui, 2 rijpe tomaten, 1 el. tijm, 1 el. fijngehakte peterselie, 2 teentjes knoflook, olijfolie, 1 tl. suiker en een kopje rijst.

Bereiding: Snij de courgette in de lengte door en hol hem uit. Bewaar het vruchtvlees. Verwarm de oven op 180 graden, maak een snee in de tomaten en dompel ze in kokend water. Laat ze na 5 minuten schrikken met koud water en haal het vel eraf. (een blik gepelde tomaten kan ook :-))
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg de gepelde tomaten, peterselie, tijm, de knoflook, de suiker en het vruchtvlees van de courgette toe. Laat het 20-30 minuten sudderen. Breng het op smaak met zout en peper. Zet intussen de uitgeholde courgette alvast in de warme oven. Vul de courgette en laat zet het geheel nog een half uur in de oven. Kook intussen de rijst en dien het samen op. Strooi er aan het eind nog wat peterselie over.

Gevulde courgette

Baklava

Benodigdheden: flinterdun bladerdeeg, 2 kopjes amandelen, 1,5 kopje boter, 0,5 kopje suiker, 1 el. kaneel
Voor de siroop: 3 kopjes suiker, 1 kopje honing, 2 kopjes water, kaneel, 1 tl kruidnagel

Bereiding: Verwarm de oven op 160 graden. Meng de amandelen, suiker en kaneel in een kom. Vet een ovenschaal in met boter en leg er een paar vellen ingevet bladerdeeg in. Vervolgens een deel amandelmengsel en ingevette bladerdeegvelletjes afwisselen. Sluit af met 6 bladerdeegvelletjes. Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de bovenkant (dun insnijden) en besprenkel het met een beetje water. Zet de ovenschaal een uur in de oven.
Siroop maken: water, kruiden, honing en suiker in een pannetje 15 minuten koken.

Laat de baklava afkoelen en giet de hete siroop erover. Snijd de baklava in stukken op de ingesneden lijnen. Geniet van dit heerlijk nagerecht,

Vervang ook eens de amandelen met walnoten of pistachenoten

Baklava

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Alcantara kloof

Een verblijf in oostelijk Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan de Alcantarakloof. De kloof is te bereiken vanuit Giardini Naxos. Neem de SS185 naar Gaggi en volg de borden richting Gole Alcantara. De betaalde parkeerplaats bevindt zich aan de linkerkant van de weg, gratis parkeren kan in de berm of achter de vangrail iets verderop. Een kaartje voor de kloof kost €1,50. Er is ook een lift, je betaalt dan € 5,= voor een kaartje.

De Alcantarakloof is ruim twee eeuwen voor onze jaartelling ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De uitbarsting bedolf het hele dal van Alcantara onder een laag lava. Een aardbeving splitste de lava waardoor de kloof ontstond.
Het stromende water van de ontstane Alcantararivier heeft een deel van de rotswanden een natuurlijke glans gegeven. De rivier mondt uit in de Ionische zee bij Capo Schiso nabij Giardini Naxos.

Je kunt zowel lopend via een 224 treden tellende trap als met een lift de kloof bereiken. Wandelen en canyoning is mogelijk, maar ook leu…

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …