Doorgaan naar hoofdcontent

Overnachten in een beachbungalow

Champagne-ontbijt in een sterrenhotel, kamperen in een tentje, verwend worden in een Bed en Breakfast of ontwaken in een beachbungalow op het strand met op de achtergrond de ruisende zee. Het kan allemaal in Noordwijk, dé badplaats en congresstad van Nederland. Ik koos voor de beachbungalow.

Beach Bungalow Take2 Noordwijk
Samen met mijn vriendin en hond verbleef ik begin april een midweek in een beachbungalow aan de zuidzijde van Noordwijk bij Take2.
Aan het eind van de koningin Astrid Boulevard staan pal aan zee op het strand en net buiten het bereik van de vloedlijn, op een kleine verhoging, vijf compleet ingerichte beachbungalows iets verspringend tegen de Noordwijkse Coepelduinen geparkeerd.
We hadden de mooiste week van 2014 tot dan toe: frisse nachten, een beetje zeemist in de vroege ochtend en een strak blauwe lucht de rest van de dag met een temperatuur van rond de 20 graden. Schoenen had je amper nodig, een paar slippers volstond, maar op blote voeten kreeg je pas het echte zomerse  ik-zou-ook-aan-de-Spaanse-costa-kunnen-zitten-gevoel.

's Morgens na het uitlaten van de hond, die op het strand en in de achterliggende duinen los mocht, genoten we van een heerlijk ontbijt. Onder het genot van een knapperig broodje, een eitje en een thee en koffie keken we vanuit onze bungalow, die in Balinese stijl opgetrokken gordijnen had, uit op het strand en de Noordzee. Terwijl de files bijna voorbij waren en werkend Nederland zich achter haar bureaus nestelde, kwam Noordwijk langzaam tot leven.
Strandpaviljoen Take2 Noordwijk
Onze bungalow, de Boternap, bestaat uit een badkamer, slaapkamer met een tweepersoonsbed, een slaapkamer met een stapelbed en een open ruimte met eethoek, zitgedeelte en keukentje. Openslaande deuren leiden je via een vlonderterras naar het strand.
Het strandpaviljoen van Take2 ligt op 10 meter van onze bungalow. Hier kun je de hele dag terecht voor kofiie met een lekkernij, lunch en diner. Het is een EKO bestemming met een duurzaam, rustig en ingetogen karakter en veel biologische producten. Je kunt hier prima eten voor een goede prijs en als gast heb je ook nog eens 10% korting. Een ontbijt vanuit Take2 is ook mogelijk. Hiervoor vul je de avond ervoor een formulier in en 's morgens wordt het ontbijt afgeleverd. WiFi is gratis en met een wachtwoord beveiligd. Inbegrepen bij de bungalow is ook een parkeerkaart voor de auto.

Terwijl wij heerlijk in onze strandstoel de zon aanbaden lag onze hond als een leeuwenkoning voor het huisje en inspecteerde zijn nieuwe territorium. In de verte blafte soms een hond of schreeuwde een meeuw.

Voor wie heerlijk wil uitwaaien met of zonder hond, genieten van zand, zee en zon, maar ook harde wind en regen geen probleem vindt, want natuurlijk kan het ook tegenzitten wat betreft het weer, kan hier een fantastische tijd doorbrengen bij deze populaire bestemming. Maak lange wandelingen over het brede zandstrand of over de uitgezette wandelroutes door de duinen. Geniet van de rust afgewisseld met een tochtje door de bollenstreek, een bezoekje aan de Keukenhof, Leiden of Haarlem en sluit de dag af met een heerlijk gerecht bij Take2 terwijl de zon langzaam daalt en in zee verdwijnt.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.