Doorgaan naar hoofdcontent

Eregalerij en poppenhuizen

Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum is groot en het is daarom haast onmogelijk om de vele soorten kunstwerken in één dag te bezoeken. Plan daarom bij voorkeur van te voren wat je wil zien en geef die onderdelen al je aandacht. Ik ging deze keer voor de Eregalerij en de poppenhuizen.
Eregalerij Rijksmuseum


Eregalerij

De lange Eregalerij, waarin de topstukken van de grote meesters van de 17e eeuw in de zijkabinetten hangen, eindigt bij de Nachtwachtzaal. Rembrandts meesterwerk de Nachtwacht is een groepsportret van een compagnie Amsterdamse 'schutters', de burgerwacht van de stad. Rembrandt maakte het schilderij in 1642 voor hun verenigingsgebouw, de Kloverniersdoelen. Bijzonder aan dit schilderij is dat de schutters marcherend zijn weergegeven. Geportretteerden stonden of zaten tot dan toe altijd stijf naast elkaar. Rembrandt voegde zelf figuranten toe om het schilderij te verlevendigen. Een voorbeeld hiervan is het meisje in het wit, dat gezien wordt als de mascotte van de schutters.
Nachtwacht Rijksmuseum Amsterdam
Een bijzonder schilderij is 'De magere compagnie'. Dit schilderij is door twee schilders gemaakt. Frans Hals tekende voor de opdracht, maar kreeg ruzie met de schutters die hij schilderde. Pieter Codde maakte het schilderij af. Hij imiteerde de stijl van Hals. Links is Hals' deel en rechts het deel van Codde.

De magere compagnie Rijksmuseum Amsterdam
 In de zijkabinetten hangen beroemde werken van o.a. Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Pieter de Hooch.

De bedreigde zwaan - Asselijn                           Melkmeisje - Vermeer                      Stilleven met kalkoenpastei - ClaeszPoppenhuizen

Het Rijksmuseum bezit drie poppenhuizen. De poppenhuizen, die een goed beeld geven van de inrichting van chique huizen in de 17e eeuw, waren geen kinderspeelgoed, maar de liefhebberij van een volwassen, meestal rijke, vrouw. Een poppenhuis was destijds soms net zo duur als een echt grachtenpand.

Het bekendste poppenhuis is dat van Petronella Oortman, een rijke Amsterdamse dame.
Bijzonder aan dit poppenhuis is dat alle onderdelen precies op maat zijn gemaakt, op dezelfde manier en in hetzelfde materiaal als hun voorbeelden in het groot. Petronella bestelde mini-porselein in China en liet meubelmakers, glasblazers, zilversmeden, mandenmakers en kunstenaars haar poppenhuis aankleden, wat een zeer kostbare zaak was.

Het tweede 17de-eeuwse poppenhuis, van Petronella Dunois, is samengesteld uit kant-en-klare onderdelen, waaronder veel miniatuurzilver. Het derde poppenhuis, uit de 18de eeuw, is bijzonder omdat de buitenzijde is vormgegeven als een echt herenhuis in plaats van een kast.

Poppenhuizen Rijksmuseum AmsterdamPopulaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.