Doorgaan naar hoofdcontent

Ootmarsum

Horeca in Ootmarsum
Er zijn vele redenen om Ootmarsum te bezoeken: voor een wandeling door de straatjes en steegjes of over de pleinen, even chillen op een van de vele  terrassen onder het genot van een hapje en een drankje, een bezoekje brengen aan de diverse kunstgalleriën die het stadje rijk is of wandelen of fietsen in de omgeving.Na een zwervend bestaan besloten rond onze jaartelling de nomaden hun zwervende bestaan op te geven en kleine nederzettingen te stichten. Een ervan werd Othmarsheim, vernoemd naar de Frankische koning en veldheer Othmar. Wij kennen het nu als Ootmarsum.
Ootmarsum kwam tot bloei dankzij de gunstige ligging  op een kruispunt van twee drukke handels- en postwegen. Als gevolg hiervan ontstond een levendige handel en rijk gildenleven.

N.H. kerk Ootmarsum
Ootmarsum werd het centrum van bestuur en rechtspraak. De deftige panden en prachtige gevels dateren uit deze tijd. Je vindt hier echter ook nog vakwerkhuizen, die destijds door de boeren in het centrum zijn gebouwd. Het openluchtmuseum, ook wel het Land van Heeren en Boeren aan de rand van het centrum, brengt de tijd van toen weer tot leven. Hier staan replica's van vakwerkhuizen, maar vind je er ook gebruiksvoorwerpen van toen.
Ootmarsum werd een vestingstad nadat ze rond 1300 stadsrechten kreeg. De industrie heeft geen grip gekregen op Ootmarsum en zo bleef het stadje een Middeleeuws karakter houden. Toen het toerisme het stadje ontdekte, werd het centrum gerestaureerd en kreeg Ootmarsum de status van Beschermd Stadsgezicht.

Het oude centrum bestaat voornamelijk uit liefelijke straatjes met gerestaureerde panden. De gevels zijn prachtig om te zien. Bij dit prachtig bewaarde stadsgezicht hoort ook de kunst die in de straatjes staat en de gallerieën. Je vindt in deze gallerieën veelal rijkgekleurde kunst van o.a. glas en steen, maar ook kun je er schilderijen bewonderen en kopen. Meestal is de kunstenaar of kunstenares zelf aanwezig.

Kunst gallerie Ootmarsum


De gallerieën en horecagelegenheden bepalen het straatbeeld hier en wisselen elkaar af. De cafés, lunchrooms en restaurants hebben altijd wel een heerlijk terras, sommige zelfs in een mooie tuin..
Straatkunst Ootmarsum
De bekendste inwoner van Ootmarsum is Ton Schulten. Deze kunstenaar heeft een eigen museum en diverse galleries in Ootmarsum. Je kunt Ton zomaar tegenkomen op een van de gezellige terrasjes, meestal vergezeld door zijn Berner Sennenhond.
Vanuit Ootmarsum kun je diverse fiets- en wandeltochten maken. Wandelen kan bij het Lutterzand of in het Springendal. Een aanrader is een mooie fietstocht langs Landgoed Singraven.

Landelijk overnachten overnachten kan bij Erfgoed Bossem. Keuze uit safaritenten, sterrenkubussen of een boerderijkamer.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.