Doorgaan naar hoofdcontent

Landgoed Singraven

Een prachtig gebied om wandelend en fietsend te verkennen is Singraven, dat net even buiten de Twentse plaats Denekamp ligt. Het ruim 400 hectare grote gebied wordt beheerd door de Stichting Edwina van Heek. De Dinkel, die door het gebied kronkelt, zorgt voor een extra dimensie op de groene omgeving. Als je geluk hebt, spot je misschien de ijsvogel, die veel voorkomt langs de oevers.

De naam Singraven is al 1000 jaar oud. Ooit eigendom van de bisschop van Utrecht werd het later een nonnenklooster. Hier onstond de sage van 'de Non van Singraven'.
Het verhaal gaat dat een non, die regelmatig omgang had met dorpelingen, onkuis bevonden werd door de andere nonnen. Ze werd, na een schijnproces, levend ingemetseld in een muur van het klooster. Dagenlang was haar gejammer en gekrijs te horen. Vanaf het moment dat het stil werd is het gaan spoken op het Singraven. De geest van de non werd regelmatig gespot bij de watermolen. Dat ze ongeluk bracht bleek uit het feit dat een van de vele bewoners van het huis struikelde over een brandende olielamp en in no-time in brand stond. Hij werd al brandend in de Dinkel gegooid, maar overleed toch aan zijn verwondingen.
Andere eigenaren raakten aan de drank vanwege geldproblemen. Er is zelfs een lege ruimte aangetroffen achter een muur waar iets gevonden is dat tot de dag van vandaag geheim is gehouden. Paragnosten hebben ook vreemde bewegingen waargenomen in het huis en zelfs nu wordt de geest van de non soms waargenomen in de nevel van de Dinkel of achter een van de vensters van het huis. Vanwege deze legende heeft het Huis Singraven ook wel de bijnaam Het Zwarte Huis.
Huis Singraven

Diverse eigenaren later is de laatste eigenaar de familie Laan. In 1956 is het landgoed verkocht aan de genoemde stichting.

Huis Singraven is opengesteld van april tot november en bevat een aantal volledige ingerichte stijlkamers met meubels, schilderijen, zilver en porselein uit de 17e en 18e eeuw. Een rondleiding duurt 1,5 uur. Foto's maken is niet toegestaan.

Landgoed Singraven
Het naast het huis aangelegde park en arboretum bestaat uit oude bomen, doorkijkjes, vijvers en beelden die de sfeer bepalen van de Engelse landschapsstijl waarin het park is aangelegd. Behalve de ijsvogel vind je hier de boom- en steenmarter, maar ook bijzondere flora als waterviolier en de sleutelbloem.
Tijdens een bezichtiging van de watermolen kun je zien hoe het graan wordt gemalen en het hout wordt gezaagd. In het restaurant 'De Watermolen' kun je genieten van een lunch, een diner of gewoon een koffie of thee. Er is aan beide kanten een terras waar je uitkijkt op de prachtige natuur.
Watermolen Singraven
Check vooraf de openingstijden en prijzen via de site van het Landgoed. Kaartjes voor het huis en het park zijn te verkrijgen bij de Landgoedwinkel aan de Dinkel, tegenover het restaurant De Watermolen.Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.