Doorgaan naar hoofdcontent

Hemingway's Havana

De drie meest bekende en tot de verbeelding sprekende personen van Cuba zijn Ernest Hemingway, Fidel Castro en Ernesto 'Ché' Guevara.

Deel 1: Hemingway

Ernest Hemingway was en is nog steeds een icoon, een man die niet alleen vanwege zijn boeken, maar ook vanwege zijn leefstijl een legende is.
Hemingway bracht een groot deel van zijn leven door op Cuba, nog voordat Fidel en Ché hun revolutie begonnen. Hemingway ontmoette Fidel tijdens een door hem gesponsorde viswedstrijd. Fidel won de prijs voor de vangst van de grootste marlijn. De foto met de beide mannen die werd gemaakt, is wereldberoemd.
Hemingway reisde veel tijdens zijn leven en Cuba was zijn favoriet.


Hotel Ambos Mundos Havana

Hij verbleef van 1932 tot 1939 in hotel Ambos Mundos in Havana en schreef hier op kamer 511 het grootste deel van zijn roman ' For Whom the Bell Tolls '. De kamer, waarin zijn schrijfmachine centraal staat, is te bezoeken.
Het hotel ligt prachtig in het oude centrum tussen de Plaza de Armas met zijn terrassen en de mooiste bezienswaardigheden van het Oud Havana. Vanaf het dakterras van het hotel heb je een mooi uitzicht over een groot deel van Havana. Na een enerverende dag in Havana is het heerlijk uitrusten in dit intieme hotel.

De twee favoriete kroegen van Hemingway in Havana zijn dankzij de schrijver nog steeds booming.
La Bodeguita del Medio is een echte bar en straalt een lokale sfeer uit. Hier worden traditionele Cubaanse gerechten geserveerd en natuurlijk de mojito, een van Hemingway's favoriete cocktails. Het interieur is gedecoreerd met graffiti ter ere van Hemingway en Cuba.

Adres: Calle Empedrado No. 206. Old Havana
Openingstijden: 12:00 - 24.00 uur
La Bodeguita del Medio Havana
Iets chiquer dan La Bodeguita del Medio, maar zeker niet minder authentiek is El Floridita, de thuisbasis van Hemingway's favoriete daiquiry. El Floridita is populair bij toeristen die hier volgens kenners de beste daquiry ter wereld komen proeven. Je vindt hier ook een beeld van Hemingway en de barkruk waarop hij zijn cocktail dronk. De daiquiry bestaat uit witte rum, limoensap, suiker en gemalen ijs. Hemingway hield van de zware variant, zonder suiker en een dubbele rum, de zgn. 'Papa Doble'.

Adres: Obispo No.557 esq. Monserrate, Old Havana
Openingstijden: 12.00 - 24.00 uur

El Floridita Havana
In 1939 verlaat Hemingway Ambos Mundos en koopt hij het huis 'Finca Vigia', dat op een heuvel op zo'n 10 kilometer buiten Havana ligt, in San Francisco de Paula. Hier schreef Hemingway o.a. 'The old man and the sea'.
Depressiviteit en geheugenverlies dreven Hemingway uiteindelijk tot zelfmoord in 1961. Het huis werd eigendom van de Cubaanse regering en na jaren van verwaarlozing werd het uiteindelijk opgeknapt en omgetoverd tot museum.

Lees ook deel 2: De hersenen van Castro en deel 3: El Comandante

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.