Doorgaan naar hoofdcontent

Paleispark Het Loo

Wie kent er niet Paleis Het Loo in Apeldoorn, het mooiste paleis in Nederland met haar symmetrische tuinen, de Koninklijke stallen, tentoonstellingen van de Koninklijke families en exposities over Koninklijke thema's zoals bijvoorbeeld 'Beeld van Beatrix' in 2013.
Slot Het Oude Loo
Maar wat u waarschijnlijk niet weet is dat er in de schaduw van dit grote paleis een Paleispark bestaat met een pittoresk kasteel, verrassende objecten en prachtig aangelegde tuinen met kleurige bloemen, planten en bijzondere bomen. De lanen leiden je langs gazons en vijvers, over bruggetjes waaronder kabbelende beekjes hun weg zoeken, en langs de bijzondere objecten en gebouwen die het park rijk is.

Het Paleispark maakt deel uit van de Kroondomeinen, een bos- en heidegebied van ruim 10.000 ha aan de westzijde van Apeldoorn. Het gebied is al ruim 300 jaar verbonden met de Oranjes.
Het Paleispark is 650 ha groot en ligt om het slot Het Oude Loo. Het park is een uitvalsbasis voor de Koninklijke familie en hun gasten. Tijdens hun bezoek dient het slot als verblijfadres.Twee maanden per jaar, in april en mei, is het park ook toegankelijk voor bezoekers. Destijds door Wilhelmina ingesteld, omdat zij vond dat het Nederlandse volk ook moest kunnen genieten van de prachtige natuur en de rust die het park uitstraalt. Neem plaats op een bankje aan de rand van een vijver en waan jezelf even koning of koningin.


Theehuis
Behalve het slot vind je hier o.a. het speelhuis van Wilhelmina, een obelisk met stadswapens van Nederlandse steden, een theehuis, ijskelders en een paardenkerkhof waar Koninklijke paarden hun laatste rustplaats hebben.


Speelhuis Wilhelmina
In april en mei worden er onder begeleiding van een gids wandelingen door het Paleispark georganiseerd. Op deze manier hoor je meer over de historie van het park en de verhalen achter de objecten en gebouwen.
De entree ligt links naast de kassa van het paleis. De prijs voor het Paleispark is slechts € 1,50 en kan via de aanwezige betaalautomaat worden voldaan. Gratis toegang met een museumjaarkaart.


Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…