Doorgaan naar hoofdcontent

Spanje: Cordoba

Cordoba is een stad met een rijke geschiedenis. Van Romeinse stad naar hoofdstad van een islamitisch kalifaat in de Middeleeuwen en daardoor een van de grootste steden in de wereld. Cordoba ligt in Andalusië aan de rivier de Guadalquivir, en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Het is de warmste stad van Europa. Cordoba heeft vele bezienswaardigheden waarvan de Mezquita de beroemdste is.

Mezquita
Het meesterwerk van de islamitische kunst La Mezquita is een van de hoogtepunten van Andalusië. Tegenwoordig ie de Mezquita een rooms-katholieke kathedraal en bekend als Catedral de Nuestra Señora de la Asunción. Echter is de Mezquita oorspronkelijk gebouwd als moskee en staat als zodanig op de vierde plaats van grootste moskeeën op Aarde. Bijzonder aan de Mezquita is dat binnenin een gotische kathedraal is gebouwd. Daarnaast heeft het bouwwerk vele zuilen.


La Mezquita in Cordoba
Gelovigen moesten zich, alvorens het heligdom te betreden, eerst verplicht reinigen. Dit gebeurde bij de fontein op de binnenplaats die bekend staat als de Patio de Naranjos.

Joodse wijk in Cordoba 

Joodse wijk
Juderia is de oude Joodse wijk. De oudste wijk van Cordoba is rondom de moskee te vinden. Laat je meevoeren door de kleurrijke kronkelige straatjes die je langs prachtige huizen, religieuze gebouwen zoals de synagoge en stadsmuren en -poorten brengt. Wrijf over de gelukbrengende voet van Maomonides, een bronzen beeld van de joodse geleerde en filosoof met de gelijknamige naam. Sla de calle de las Flores in en geniet van de vele bloemen die op de huizen prijken.Alcazar de los Reyes Cristianos
Het "Paleis van de christelijke vorsten" is een van oorsprong middeleeuws kasteel dat diende als residentie van koning Alfonso XI. Het was een van de belangrijkste verblijfplaatsen van Isabella van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Zij hebben hier gesprekken gevoerd met Columbus over zijn reis naar India. Later diende de Alcazar als garnizoen voor het leger van Napoleon en als gevangenis. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en nationaal monument. Binnen vind je baden en Romeinse mozaïeken, buiten de Arabische paleistuinen met zijn bloemenpracht en fonteinen zijn een aanrader. De Alcazar ligt naast de rivier de Guadalquivir, vlakbij de Mezquita.

Alcazar de los Reyes Cristianos in Cordoba


Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…